Vind mijn traject Vind mijn traject

De Chaudfontaine à Huy (stap 1)

Op de RAVeL en de Maas fietsroutes

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
43 km

Je fietstocht start op de Esplanade van Chaudfontaine, vlakbij de bronnen en het educatieve park. Je volgt de valleien van de Vesder en de Ourthe om zo in de vurige stede Luik aan te komen.  

De talrijke musea, folklore en de sympathieke inwoners maken van deze stad een onmisbare tussenstop. In de levendige buurten hangt er dag en nacht een feestelijke sfeer. Je zal in elk geval Luik verlaten met mooie herinneringen aan het historische centrum en de Citadel, de groene long van de stad. In deze groene oase kunnen wandelaars hun hart ophalen.

Daarna fiets je in de richting van Hoei en Namen, om daarna op je stappen terug te keren langs de rechteroever van de Maas. Je gaat richting Val-Benoît, de toekomstige ‘Cité des Métiers’. Iets verderop passeer je langs het voetbalstadion van Standard Luik.

Seraing is de stad die geldt als een van de voormalige juwelen van de Luikse economie. Er zijn heel wat metallurgische industriële complexen. Wanneer je Seraing verlaat, kom je aan de prachtige site van Val Saint Lambert, die bestaat uit het kasteel en de voormalige Cisterciënzerabdij, gebouwd in de 13e eeuw. Je kan er het bekende ‘Cristal Discovery museum’ bezoeken.

Na een tiental kilometers zie je de torens van de Collegiale Kerk van Amay (7e eeuw), terwijl even verder de koeltorens van de kerncentrale van Tihange voor je opdoemen.

Zo kom je in de oude stad Hoei, waar de indrukwekkende Citadel in het oog springt. De muur van Hoei is wereldberoemd. De beklimming is voor menig wielertoerist een uitdaging. In het centrum van Hoei vind je heel wat historisch erfgoed. 

Details

De route :

Als je op de Esplanade van Chaudfontaine bent, volg je de rivier de Vesder op de rechteroever, langs de parkings van het Casino in de richting van de tennisclub en het Park ‘Haut Ster’. Bij het verlaten van het park, blijf je op de rechteroever van de Vesder. Je rijdt richting Vaux-sous-Chèvremont via de Rue de Hauster, de Rue de la Casmaterie, de Rue de Ster en de Rue Namont. Zo kom je aan het Théodore Foguenne plein. Hier ga je links de RAVeL van de Vesder en Lijn 38. Je volgt de RAVeL Lijn 38 tot Ourthe.

Op dit punt volg je eerst de RAVeL van de Ourthe, dan een verbindingsroute over de weg en daarna de RAVeL van de Maas tot in Hoei.

Aard van de weg:

Meestal glad. Afwisselend asfalt en beton.

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbaar.

Bewegwijzering:

Volledige bewegwijzerd.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:

  • Zeer druk autoverkeer tussen Vaux-sous-Chèvremont en de RAVeL van de Ourthe in Chênée.
  • Tussen de afslag Luik en Engis volgt de route voornamelijk lokale wegen, met weinig tot matige verkeersdrukte. Er zijn geen fietspaden (± 12 kilometers op gedeelde wegen).
Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Lambert 72 coördinaten : X : 240270 m -  Y : 142500 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°35'10.37"N - Lengte : 5°38'36.68"E

Toegang per trein: lokale NMBS-stations van Trooz of Chênée. Luik Guillemins internationaal NMBS station.

Parkeren is mogelijk in de buurt van het vertrekpunt.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaarten van de provincies Luik en Namen uitgegeven door de SPW. Deze kaarten, "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan je gratis bestellen door hier te klikken.

 

 

Kaart van de stap
frisepicto