Vind mijn traject Vind mijn traject

Vennbahn

Familial
Familie
Lengte (in km)
122 km

De Aachen (D) à Troisvierges (L)

Vennbahn_logo.gif

 

 De gekste grens van Europa!

De fietsroute van de Vennbahn neemt je mee op een tocht door prachtige heuvellandschappen. Toch is een groot deel van het parcours minder heuvelachtig dan je zou vermoeden (max. 2 %). Dit is een van de voordelen van de RAVeL van de oude spoorlijnen 48 en 47. Af en toe kom je een viaduct en een tunnel tegen.

De Vennbahn is één van de langste en mooiste groene fietsroutes van Europa. Je fietst langs voormalige spoorlijnen en doet drie landen aan: Duitsland, België en Luxemburg. De Vennbahn is zeer populair bij fietsliefhebbers. Er is zelfs een speciale website aan gewijd: www.vennbahn.eu.

Onderweg kan je met volle teugen genieten van onze prachtige Duitstalige regio, de nabijgelegen Duitse Eifel en de eindeloze landschappen van de Hoge Venen. Maar ook de bossen van de Ourvallei en het noorden van het Groothertogdom Luxemburg zijn niet te versmaden. Dat is evenzeer het geval voor de steden Aken, Kornelimünster, Monschau en Sankt-Vith.

Interactieve kaart
 

Image de l'itinéraire

Deuxième image de l'itinéraire

De route etappes : Vennbahn 3

De Aix-la-Chapelle/Aachen (D) à Montjoie/Monschau (D) (stap 1)
Op de RAVeL van lijn 48

De Vennbahn start in de voormalige keizerlijke stad Aken in Duitsland. Nadat je de stad uit fietst, kom je al snel in een idyllische en rustige omgeving. In de oude abdijstad Kornelimünster snuif je de middeleeuwse sfeer nog steeds op. Onderweg kom je enkele restanten van de spoorweggeschiedenis tegen, stille getuigen van een roemrijk verleden. 

Familial
Familie
Lengte (in km)
46 km
De Montjoie/Monschau (D) à Saint-Vith/Sankt-Vith (stap 2)
Op de RAVeL van lijn 48

Vanaf het oude station van Monschau leidt de route je naar de Rurvallei in België. Het unieke heidelandschap is de voorbode van het Natuurpark van de Hoge Venen. Doordat dit fascinerende hoogveengebied een gigantisch waterreservoir is, moet de route talrijke beken en rivieren overbruggen. Op het stuk tussen Kalterherberg (D) en Sourbrodt (B) kan je ook een draisine of railbike huren.   

Familial
Familie
Lengte (in km)
44 km
De Saint-Vith/Sankt-Vith à Troisvierges (L) (stap 3)
Op de RAVeL-lijn 47

Sankt-Vith is een stad die nu eens Duits, dan weer Belgisch was. Na het vertrek kom je in de romantische vallei van de Our, in het Eifelgebergte en in de Ardennen. In de omgeving van Hemmeres steek je nog maar eens de Belgisch-Duitse grens over.

Je komt terug in België in het dorp Auel. En al snel doemen de ruïnes van het kasteel van Burg-Reuland voor je op. Deze burcht domineert de regio al sinds de 12e eeuw.

Familial
Familie
Lengte (in km)
32 km
frisepicto