Vind mijn traject Vind mijn traject

EuroVelo 5

Expert
Expert
Lengte (in km)
305 km

Via Romea Francigena

Wie fietst langs de EuroVelo 5 route, zal heel wat ongekende schatten ontdekken, en dit zowel op het vlak van natuur, architectuur, cultuur als brouwerijerfgoed.

Na het verlaten van de Franse stad Lille (Rijsel), ook wel de ‘Hoofdstad van Vlaanderen’ genoemd, fiets je in een bucolische groene omgeving. Via het Kanaal van Roubaix kom je in België aan. Talrijke kleine sluizen en brugjes volgen elkaar op. De perfecte plek om met volle teugen van het kabbelende water te genieten. Je fietst langs het Spierekanaal en de Schelde eerst Wallonië en wat later Vlaanderen binnen.   

Bij Avelgem steek je de Schelde over in de richting van het Natuurpark ‘Pays des Collines’ en de Vlaamse Ardennen. De omgeving is best wel heuvelachtig. De RAVeL loopt hier over de voormalige spoorlijnen 83 en 87. Achtereenvolgens brengt deze route je naar Ronse (Renaix) en Lessines, twee steden die prat gaan op hun erfgoed in Vlaamse renaissancestijl.

Daarna volg je de Dender naar het historische centrum van Geraardsbergen, een gemeente die bekend is dankzij de Ronde van Vlaanderen. Hier kan je aansluiten op het knooppuntennetwerk van Vlaanderen of de fietsroute LF6-Vlaanderen volgen die je naar het zuiden van Brussel leidt. Langs dit parcours kom je de pittoreske dorpjes van het Pajottenland tegen, een regio die bekend is om zijn fruitige bieren. Na een proeverij op de Grote Markt van Halle fiets je naar de Vallei van de Zenne, om zo het centrum van Brussel, de hoofdstad van Europa, te bereiken. In Brussel passeren alle bekende monumenten de revue, van de Grote Markt tot het Europees Parlement.

Je verlaat de metropool zuidwaarts en passeert het majestueuze Zoniënwoud. Via de kleine wegjes van Brabant, met zijn typische villa' s, bereik je Waver en Haspengouw, een prachtige streek die ook wel omschreven wordt als de graanschuur van België. De RAVeL van Lijn 142 breng je vervolgens naar Namen, de hoofdstad van Wallonië. Het historisch centrum trekt jaarlijks meer en meer bezoekers. Namen is dan ook een stad van levensgenieters.

De route loopt verder langs de RAVeL van de Maas. Het is een overweldigende regio, met beroemde kliffen, de tuinen van het kasteel van Freyr en de Citadel van Dinant. Daarna fiets je verder over de kleine landwegjes van de Condroz. Je passeert er authentieke dorpjes met kalkstenen huizen. Nadat je Ciney gepasseerd bent, vooral bekend voor zijn veeteelt, kom je aan in Marche-en-Famenne, het levendig hart van Famenne. Bij het verlaten van deze stad volg je de RAVeL richting Hotton. Zo bereik je het dal van de Ourthe met zijn wilde meanders.

Bij je vertrek uit La Roche-en-Ardenne word je ondergedompeld in verrassende landschappen. Je fietst door de betoverende valleien van de Ry de Bronze, de westelijke Ourthe en de Laval. Je passeert prachtige Ardense dorpjes en panoramische vergezichten. Op de meeste wegen is er praktisch geen verkeer. Je klimt langzaam naar Bastogne, een Belgische stad die bekend is tot in de Verenigde Staten. Een handvol G.I.’s hebben zich hier tijdens het Duitse winteroffensief in 1944 hevig verzet.

Wat verder volgt er een verbindingsroute over landelijke wegen. Zo kom je op de groene route van de oude Lijn 618. Je steekt de idyllische valleien van de Strange en de Sûre over om je fietstocht in Martelange te beëindigen. Hier kan je eventueel verder fietsen richting Redange en Luxembourg Stad op de fietspaden van het fietsnetwerk van het Groothertogdom Luxemburg.

Interactieve kaart
 

Image de l'itinéraire

Deuxième image de l'itinéraire

De route etappes : EuroVelo 5 9

De Roubaix (F) à Renaix/Ronse (stap 1)
De RAVeL van het SpiereKanaal, de Schelde en Lijn 83

Na het verlaten van Rijsel (Lille), de hoofdstad van Frans-Vlaanderen, volg je de groene route van het Kanaal van Roubaix, dat nadien overgaat in de RAVeL van het Spierekanaal. Je rijdt Wallonië binnen bij de sluis van Leers-Noord (Estaimpuis). Het is de geknipte plek om je batterijen op te laden in het oude huis van de sluiswachter. In deze rustige estaminet kan je genieten van een regionaal biertje.  

Familial
Familie
Lengte (in km)
32,5 km
De Renaix/Ronse à Grammont/Geraardsbergen (stap 2)
Op de RAVeL Lijn 87 en RAVeL Dender

Ronse (Renaix) ligt in het hart van één van de meest heuvelachtige gebieden van Vlaanderen, ook wel bekend als de Vlaamse Ardennen, In Ronse neem je de RAVeL, die je bijna van het begin tot het einde van deze etappe zal volgen.

Je komt Wallonië binnen via de oude spoorlijn 87, die is omgevormd tot een groene route. Je fietst wat verder in het "Pays des Collines".

Familial
Familie
Lengte (in km)
28 km
De La Hulpe à Wavre (stap 3)

Vanuit Brussel vertrek je zuidwaarts richting Wallonië en de Ardennen. In Brabant kan je de typische sfeer opsnuiven. Je fietst langs mooie villa’s. De stad maakt al snel plaats voor een rustiger omgeving, zoals het Zoniënwoud, het Domein van Solvay of het park rond het kasteel van Terhulpen.

Expert
Expert
Lengte (in km)
18.5 km
De Wavre à Namur (stap 4)

Na jouw vertrek in Waver, de hoofdstad van Waals-Brabant, fiets je op de kleine plattelandswegen van het plateau van Haspengouw. Deze vruchtbare streek is de graanschuur van België. Je vindt er afwisselend tarwe- en bietenvelden. In dit weids landschap tref je rustige dorpjes en karaktervolle boerderijen.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
51 km
De Namur à Dinant (stap 5)
Op de RAVeL van de Maas

Bij het vertrek uit Namen, word je ondergedompeld in de rustgevende sfeer van de RAVeL van de Maas. Je passeert het dorp Wépion, wereldberoemd voor zijn heerlijke aardbeien. Geleidelijk aan bereik je een van de mooiste landschappen van de Vallei van de Maas. De weelderige landschappen, talrijke kliffen en de beroemde tuinen van Annevoie zullen je ongetwijfeld bekoren!

Familial
Familie
Lengte (in km)
27 km
De Dinant à Marche-en-Famenne (stap 6)
Op de kleine wegen van de Condroz en de Famenne

Vanuit de Vallei van de Maas wacht er jou een beklimming van ongeveer 10 kilometers. Je fietst rustig langs het charmante natuurgebied in de omgeving van Leffe, omgeven door steile rotswanden. Daarna fiets je richting het plateau van de Condroz.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
48,5 km
De Marche-en-Famenne à La-Roche-en-Ardenne (stap 7)

Je verlaat de dynamische stad Marche-en-Famenne, het economisch centrum van de provincie Luxemburg. Je volgt de RAVeL richting Hotton. Deze kleine stad heeft heel wat toeristische attracties. Zo kan je er de bekende grotten bezoeken, volgens de Michelin-gids goed voor 2 sterren.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
28 km
De La Roche-en-Ardenne à Bastogne (stap 8)
Werp voor je vertrekt nog even een laatste blik op het mysterieuze La-Roche-en-Ardenne. Voor je het beseft, fiets je door steile valleien en dicht beboste heuvels naar Erneuville met zijn uitgestrekte grasvlakten. Je volgt een aangename weg over een glooiende helling om zo  op de betoverende weg van de Ry de Bronze te komen. Je doorkruist ettelijke pittoreske, rustige dorpjes met zoetgevooisde namen zoals Grainchamps, Tresfontaines, Wyompont, Ortheuville, Lavacherie of Amberloup. Soms gesitueerd op de Ardense hoogvlakten, soms in de vallei van de Westelijke Ourthe. 
Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
46 km
De Bastogne à Martelange (stap 9)
Op de pre-RAVeL van de Lijnen 163 en 618

Tijdens deze etappe kan je de prachtige dorpen in de omgeving van Bastenaken ontdekken. Ook de idyllische valleien van de Strange en de Sûre zijn meer dan de moeite waard. Ze zijn veelal gelegen in het Natura 2000-gebied. Je volgt twee trajecten van de vroegere spoorlijnen 163 en 618, omgebouwd tot pre-RAVeL. Ze verbinden enerzijds Bastogne met Libramont en anderzijds Bastogne met Martelange, aan de poort van het Groothertogdom Luxemburg. 

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
26 km
frisepicto