Vind mijn traject Vind mijn traject

Fietsknooppunten

Il existe en Belgique une autre façon d’aborder les périples à vélo que par le RAVeL ou une véloroute. Cette façon, nos amis flamands la connaissent parfaitement, car ils sont à la base de ce système : les réseaux à points-nœuds (knooppunten).

Een netwerk van fietsknooppunten bestaat uit een dicht netwerk van wegen die elkaar kruisen bij knooppunten. Op elk kruispunt staat er een bord met een nummer en de aanduiding naar de volgende nummers. Elke traject van het netwerk is gemiddeld 5 tot 8 km lang. Zo is het mogelijk is om lussen van 15, 20, 25, 30... km te maken.

De gebruiker kan dus zelf een eigen route samenstellen in functie van de gewenste lengte, al dan niet in lus. Hij kiest zelf de nummers die hij wil volgen.

PN_1.jpg

Hoe ga je tewerk?

  1.  Je neemt de kaart van het knooppuntennetwerk mee van de regio waar je wil fietsen of je gaat naar de website.
  2. Je legt jouw parcours vast (een lus of een traject van A tot Z). Hierbij kies je de knooppunten die je moet volgen. Op sommige websites kan je zelfs jouw GPX track downloaden.
  3. Aan het startpunt fiets je in de richting van het eerste knooppunt. Daarna volg je gewoon de nummers van de lijst.

Het voordeel van dit systeem is dat je de vooraf bepaalde route kan volgen, maar dat je evenzeer jouw tocht tijdens het parcours kan aanpassen.

 

Vandaag de dag zijn er in Wallonië verschillende fietsknooppuntennetwerken operationeel, van west naar oost :

Andere nuttige websites:

Natuurlijk zijn er ook nog de gedrukte kaarten. Bezoek onze rubriek "Gidsen en kaarten".

 

Nog een laatste aandachtspunt : of de fietsknooppuntennetwerken nu gebruik maken van RAVeL, groene rijstroken of kleine plattelandswegen, voorzichtigheid is altijd geboden op wegen waar ook auto’s rijden.

frisepicto