Vind mijn traject Vind mijn traject

W4 Canaux, fleuves et rivières

Familial
Familie
Lengte (in km)
188 km

De Leers-Nord à Anhée

Om Frankrijk te verlaten, volg je de groene route van het Kanaal van Roubaix. Plots verandert de naam in Spierekanaal. 

Je bereikt België bij de sluis en het sluiswachtershuisje van Leers-Noord. Vanaf hier kan je een groot stuk van Wallonië ontdekken door langs 2 stromen te fietsen. Je zal tijdens jouw tocht prachtige historische steden en ingenieuze hydraulische constructies tegenkomen, alsook verschillende transportmiddelen… En mensen die gepassioneerd zijn door hun dorp, stad, kanaal, rivier, RAVeL en hun regio... Kortom, je ontdekt Henegouwen op de tonen van het water, vooraleer je de Valleien van de Samber en de Maas bereikt!

Interactieve kaart
 

Image de l'itinéraire

Deuxième image de l'itinéraire

De route etappes : W4 Canaux, fleuves et rivières 6

De Leers-Nord (Estaimpuis) à Tournai (stap 1)
Op de RAVeL van de Espierre en het Scheldekanaal

Deze fietstocht start aan het sluiswachtershuis van het kanaal van Spierre in Leers-Nord. Je komt het vlakke land of «Le Plat Pays» binnen vanuit Roubaix, aan het begin van de 20e eeuw een van de textielhoofdsteden van de wereld. Je fietst op de linkeroever van het kanaal. Het lijkt wel een ansichtkaart. De lange rijen bomen langs de rivier en de klokkentorens typeren geregeld het landschap in Vlaanderen. Dit kanaal, dat geëxploiteerd werd tot in 1985, werd in 2000 geklasseerd tot Waals erfgoed. Bij aankomst in Spiere-Helkijn verlaat je het kanaal en kom je op de RAVeL van de Schelde.

Familial
Familie
Lengte (in km)
23 km
De Tournai à Péruwelz (stap 2)
Op de RAVeL van de Schelde en het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes

Vanuit Doornik fiets je richting Antoing, bekend voor zijn kalksteengroeven. De goederen kunnen van hieruit gemakkelijk naar Gent getransporteerd worden. Het is ook het begin van een netwerk van kanalen en centra voor scheepsvaart, zoals Péruwelz, Bernissart en Saint-Ghislain. Het zijn stuk voor stuk plekken waar geschiedenis geschreven is. Tijdens je fietstocht leer je veel over de geschiedenis van de scheepsvaart en de kalkovens en wie weet ook over meer moderne dingen.

Familial
Familie
Lengte (in km)
22 km
De Péruwelz à Mons (stap 3)
Op de RAVeL van het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes

Wanneer je van Péruwelz naar Bergen fietst, kom je in Blaton, een belangrijk kruispunt voor de scheepsvaart. Dit is met name een plek waar heel veel kanalen samenkomen. Je kan er kiezen om richting Frankrijk, Vlaanderen, Henegouwen en nog verderop te varen.

Familial
Familie
Lengte (in km)
30 km
De Mons à La Louvière (stap 4)
Op de RAVeL van het Canal du Centre en het historische kanaal

De RAVeL van het Centrumkanaal vertrekt van Bergen en brengt je naar Thieu en La Louvière. Je kan er de hydraulische scheepsliften van het Historisch Centrumkanaal bewonderen. Ze zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze liften overbruggen een hoogteverschil van 66 meter. Vandaag de dag worden ze gebruikt voor de pleziervaart. 

Familial
Familie
Lengte (in km)
19 km
De La Louvière à Charleroi (stap 5)
Op het RAVeL- historisch kanaal van Centre, Kanaal Charleroi-Brussel en La Houillère (lijn 119)

Water en kanalen? Deze etappe heeft meer te bieden dan alleen maar water! Dankzij de inzet van heel wat mensen is hier een RAVeL aangelegd. En er zijn ook heerlijke plekken om te ontspannen!

Transport van goederen tussen grote steden? Zeker, maar dit toont evenzeer de industriële kant - in de eerste zin van het woord - van deze regio. Je staat er perplex van het technisch vernuft en de menselijke inventiviteit.

En vooral, naarmate je verder fietst en mensen ontmoet, zal je zien hoe hartelijk de bevolking hier is. En hoe graag ze hier over hun regio vertellen, liefst in geuren en kleuren. 

Familial
Familie
Lengte (in km)
45 km
De Charleroi à Anhée (stap 6)
Op de RAVeL van Sambre en lijn 150

Dit is zeker geen korte etappe. We vertrekken in Charleroi aan de Quai de Sambre.

De Samber! Sommigen fietsers zijn hier via de Eurovelo3 België binnengekomen. Langs dezelfde rivier ruil je ook de provincie Henegouwen in voor de provincie Namen.

Deze route brengt je van de ene belangrijke rivier naar de andere, maar niet langs de gebruikelijke route... Meestal kom je via de Samber aan de Maas in Namen. Maar tijdens dit parcours vloeit de rivier in de stroom. 

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
49,5 km
frisepicto