Vind mijn traject Vind mijn traject

W1 Entre Dendre et Hauts-Pays

Familial
Familie
Lengte (in km)
72 km

De Grammont/Geraardsbergen aux Honnelles

Tijdens deze tocht volg je de RAVeL van de Dender tussen Lessines (Twee Acren) en Ath door eindeloze groene landschappen. Tijdens jouw bezoek aan het oude ziekenhuis Notre-Dame à la Rose in Lessines - geklasseerd als uitzonderlijk Waals erfgoed – lijkt het wel alsof je in de voetsporen loopt van een surrealistische schilder. Deze plek is een van de mooiste liefdadigheidsinstellingen van het land. Ook Ath heeft heel wat te bieden. Denk maar aan de reuzen en de heerlijke masteilletaarten, die je alleen kan degusteren tijdens het jaarlijkse feest van de Ducasse, erkend als Werelderfgoed door de UNESCO. 

Volg daarna het Kanaal Blaton-Ath naar Beloeil, bekend om zijn kasteel, dat eigendom is van de familie van de Prinsen van Ligne. Hier eindigt de eerste etappe.

Deze tocht is betoverend. Je fietst op de golven van mooie tuinen en muziek.

Wanneer je verder rijdt langs het kanaal met zijn vele plezierboten, bereik je Blaton en Bernissart. Je zal er wellicht bijna wanhopig op zoek gaan naar iguanodons in de moerassen van Harchies, een onvergetelijk natuurgebied.

Tot slot flirt je met de Franse grens. Je komt in de buurt van Roisin aan de Caillou-qui-Bique, een plek die de grote Belgische dichter Verhaeren inspireerde.

Misschien beslis je dan wel om jouw tocht verder te zetten naar de museumstad Bavay in Frankrijk, ooit een belangrijk Gallo-Romeins knooppunt.

Interactieve kaart
 

Image de l'itinéraire

Deuxième image de l'itinéraire

De route etappes : W1 Entre Dendre et Hauts-Pays 2

De Grammont/Geraardsbergen à Beloeil (stap 1)
Aan de RAVeL van de Dender en het Blaton-Aatkanaal

Na het verlaten van Geraardsbergen, de stad die op de wereldkaart staat dankzij zijn bekende Muur uit de Ronde van Vlaanderen, fiets je richting Beloeil. Het is volop genieten van bucolische en weinig heuvelachtige landschappen. Wie weet hoor je in de verte al de zachte klanken van zomerse muziek, aan de voet van het kasteel van Beloeil. Het is een parcours van zachte contrasten, nu eens zoetgevooisd, dan iets pittiger. Wanneer je in het oude Hertogdom Ath aankomt, kan het zelfs wat heter onder de voeten worden !  

Familial
Familie
Lengte (in km)
33 km
De Beloeil à Onnezies (Honnelles) (stap 2)
Op het kanaal RAVeL tussen Ath, Blaton, Pommeroeul en Lines 98 en 98A

Deze route zit boordevol verrassingen. Zo kom je een tuin tegen in Franse stijl die dateert uit de periode dat de Engelse tuin de scepter zwaaide. Verder fiets je langs een wirwar van kanalen, die bewaakt worden door Iguanodons. Je geniet in alle rust van de Borinage, een streek die lichtjes heuvelachtig is maar bovenal groen !

Familial
Familie
Lengte (in km)
38,5 km
frisepicto