Vind mijn traject Vind mijn traject

EuroVelo 3

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
209 km

La Véloroute des Pélerins

De fietsroute van de Pelgrim leid je van Aken naar de vurige stad Luik. Na het verlaten van Aken bereik je al snel ‘Trois Frontières’. Deze symbolische plek ligt tussen Duitsland, België en Nederland. Na ongeveer vijf kilometer on RAVeL Line 39 kom je aan Plombières mining site and de RAVeL Lijn 38. Op deze RAVeL ontdek je het Land van Herve, een kleurrijke en groene omgeving. Ontdek de video van Lijn RAVeL 38 en 39, de beste Europese groene weg in 2021 !

Er zijn heel wat uitkijkpunten van waar je het landschap kan bewonderen en waarderen. Vanuit de metropool Luik volg je de RAVeL van de Maas en daarna de RAVeL van de Samber. Je fietst als het ware door de geschiedenis. De vallei van de Maas en de Samber met steden als Namen en Charleroi hebben heel wat te bieden op het vlak van historisch patrimonium en post-industriëel erfgoed. Net voor je in Frankrijk aankomt, word je ondergedompeld in de bucolische landschappen van de Hoge Samber, de ideale plek om de authentieke fauna te bewonderen.  

Interactieve kaart
 

Image de l'itinéraire

Deuxième image de l'itinéraire

De route etappes : EuroVelo 3 7

De Aix-la-Chapelle/Aachen (D) à Herve (stap 1)
Op de RAVeL Lijn 39 en 38

Vanuit de panoramische "Drie Grenzen" Toren, een symbolische plaats gelegen aan de grens van het Belgische dorpje Gemmenich en de steden Vaals in Nederland en Aken in Duitsland, fiets je van Oost naar West door het Land van Herve. Lijn 39 en 38 zijn een oude spoorlijn én pionier in zijn soort. Lijn 38 heeft een symboolfunctie voor alle RAVeL’s. De lokale bevolking heeft jarenlang de overheid gesensibiliseerd om de infrastructuur van deze route te optimaliseren.

Familial
Familie
Lengte (in km)
30 km
De Herve à Liège (stap 2)
Op de RAVeL Lijn 38 en de RAVeL van de Ourthe

In het begin van deze tocht verlaat je via de RAVeL Lijn 38 geleidelijk de licht beboste omgeving van het Land van Herve. Lijn 38 vormt een ecologische corridor en is een groene long voor de inwoners van de Luikse agglomeratie. De route wordt zowel gebruikt voor woon-werkverkeer als voor toeristische uitstapjes. 

Familial
Familie
Lengte (in km)
22,5 km
De Liège à Huy (stap 3)
Op de RAVeL en de verbindingswegen naar de Maas

Je vertrek uit Luik aan de Quai du Condroz in Angleur. Je verlaat de RAVeL op de linkeroever van de Ourthe om in de richting van de Maas en de site van Val Benoît te fietsen. Wat verder passeer je langs het voetbalstadion van Standard Luik.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
36 km
De Huy à Namur (stap 4)
Op de RAVeL van de Maas

Niet ver van de oude vestingstad Hoei, langs de RAVeL aan de rechteroever van de Maas, ligt Andenne, de stad van de Beren. Deze streek was vroeger zeer welvarend, dankzij natuurlijke elementen als steen, water en hout. Nog verder passeer je de prachtig gerestaureerde Molens van Beez, een indrukwekkend gebouwencomplex om zo in Namen, de hoofdstad van Wallonië, aan te komen.

Familial
Familie
Lengte (in km)
32,5 km
De Namur à Charleroi (stap 5)
Op de RAVeL van de Samber

Je verlaat Namen via de RAVeL van de Samber. Deze weg loopt in eigen bedding en doorkruist prachtige landschappen. Je volgt de rustige meanders van de rivier de Samber. Je passeert heel wat sluizen en bruggetjes, te midden een weelderige natuur.

Familial
Familie
Lengte (in km)
47,5 km
De Charleroi à Thuin (stap 6)
Op de RAVeL van de Samber

Bij het vertrek uit Charleroi maken de grote industrieterreinen aan de oevers van de Samber al snel plaats voor bucolische landschappen. De Samber wordt iets wilder, de fauna en flora worden diverser. Tijdens jouw fietstocht passeer je een aantal schilderachtige sluizen, juist groot genoeg voor de oude platte boten, die op de verschillende scheepswerven in de buurt werden gebouwd.

Familial
Familie
Lengte (in km)
21 km
De Thuin à Maubeuge (F) (stap 7)
Op de RAVeL van de Samber

Deze etappe start niet ver van het station van Thuin, op de RAVeL aan de linkeroever van de Samber. Je zal heel wat leren over de geschiedenis van de bootindustrie in deze regio. Je passeert talrijke sluizen voor je Erquelinnes bereikt.

De omgeving is groen en ontspannend. In de dorpjes Lobbes, Merbes-le-Château en Solre-sur-Sambre, kan je het rijke historisch erfgoed opsnuiven.

Familial
Familie
Lengte (in km)
19,5 km
frisepicto