Vind mijn traject Vind mijn traject

W9 La Véloroute grandeur Nature

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
157 km

De Raeren à Martelange

Het noordelijke deel van deze route W9 volgt de 125 kilometers lange Vennbahn of de spoorlijn van de Hoge Venen, één van de langste en mooiste groene routes in Europa die drie landen doorkruist. De Vennbahn maakt deel uit van het RAVeL-netwerk en is aangelegd op de vroegere spoorlijnen Raeren-Sankt-Vith (nr 48) en van Saint-Vith naar Lengeler op de lijn 47 aan de Luxemburgse grens.

Wanneer de "Vennbahn" op Luxemburgs grondgebied aankomt, verlaat je de weg.  Je volgt de verbindingsroute naar Gouvy en vervolgens de RAVeL Lijn 163 naar het voormalige station van Bastogne. Voorbij dat punt is de Lijn 618 groene weg in Assenois. Na het passeren van de gemeente Fauvillers stopt het parcours bij Martelange, waar het tijdelijk eindpunt van de W9 route ligt.

Tijdens dit parcours fiets je door prachtige heuvellandschappen. Deze fietsroute is trouwens minder heuvelachtig dan je zou vermoeden (max. 2 %). Dit is een van de voordelen van fietsen op oude spoorlijnen met talrijke viaducten en tunnels. Je ontdekt onze prachtige Duitstalige regio, de nabijgelegen Duitse Eifel en de eindeloze landschappen van de Hoge Venen en tenslotte ook de Ardennen, boordevol rivieren en bossen. Ook de valleien van de Our, Strange en Sûre zullen jou kunnen bekoren.

Interactieve kaart
 

Image de l'itinéraire

Deuxième image de l'itinéraire

De route etappes : W9 La Véloroute grandeur Nature 5

De Raeren à Montjoie/Monschau (D) (stap 1)
Op de RAVeL van lijn 48

De route van de RAVeL op Lijn 48 start aan het oude station van Raeren.

Nadat je het bos van Raeren gepasseerd bent, flirt de RAVeL van Lijn 48-Vennbahn met de grens van België en Duitsland. Nu eens fiets je in Duitsland, dan weer in België. Wel bijzonder is dat de RAVeL van Lijn 48 zich op Belgisch grondgebied bevindt, terwijl de zones aan beide zijden van de spoorlijn zich hoofdzakelijk op Duits grondgebied bevinden. Langs het parcours zal je enkele overblijfselen van oude spoorwegactiviteiten tegenkomen. Het zijn stille getuigen van een glorieus verleden. 

Familial
Familie
Lengte (in km)
27 km
De Montjoie/Monschau (D) à Sankt-Vith/Saint-Vith (stap 2)
Op de RAVeL van lijn 48

Vanaf het oude station van Monschau leidt de route je naar de Rurvallei in België. Het unieke heidelandschap is de voorbode van het Natuurpark van de Hoge Venen. Doordat dit fascinerende hoogveengebied een gigantisch waterreservoir is, moet de route talrijke beken en rivieren overbruggen. Op het stuk tussen Kalterherberg (D) en Sourbrodt (B) kan je ook een draisine of railbike huren.  

Familial
Familie
Lengte (in km)
44 km
De Sankt-Vith/Saint-Vith à Gouvy (stap 3)
Op de RAVeL van lijn 47 en de fietslink naar lijn 163

Sankt-Vith is een stad die nu eens Duits, dan weer Belgisch was. Na het vertrek kom je in de romantische vallei van de Our, in het Eifelgebergte en in de Ardennen. In de omgeving van Hemmeres steek je nog maar eens de Belgisch-Duitse grens over.

Je komt terug in België in het dorp Auel. En al snel doemen de ruïnes van het kasteel van Burg-Reuland voor je op. Deze burcht domineert de regio al sinds de 12e eeuw.

Familial
Familie
Lengte (in km)
32,5 km
De Gouvy à Bastogne (stap 4)
Op de RAVeL van lijn 163

Deze route volgt volledig de oude spoorlijn n° 163. In de valleien kan je genieten van de folklore en streekgastronomie. Je daalt rustig en veilig af naar de groene long van de Belgische Ardennen. 

Familial
Familie
Lengte (in km)
28 km
De Bastogne à Martelange (stap 5)
Op de pre-RAVeL-lijnen 163 en 618

Tijdens deze etappe kan je de prachtige dorpen in de omgeving van Bastenaken ontdekken. Ook de idyllische valleien van de Strange en de Sûre zijn meer dan de moeite waard. Ze zijn veelal gelegen in het Natura 2000-gebied. Je volgt twee trajecten van de vroegere spoorlijnen 163 en 618, omgebouwd tot RAVeL. Ze verbinden enerzijds Bastogne met Libramont en anderzijds Bastogne met Martelange, aan de poort van het Groothertogdom Luxemburg. 

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
26 km
frisepicto