Vind mijn traject Vind mijn traject

W3 La Véloroute des Carnavals

Familial
Familie
Lengte (in km)
113.5 km

De Tubize à Chimay

De langeafstandsroute W3 brengt je naar het belangrijkste staalproductiecentrum van België in de 20ste eeuw. Vanuit Tubize fiets je naar het zuiden over de RAVeL langs het Kanaal Brussel-Charleroi, het Kanaal Brussel-Charlero historisch en een kort stuk langs het Centrumkanaal. Eens je La Louvière, de stad van de wolven én ooit een belangrijk industrieel centrum, gepasseerd bent, brengt de RAVeL Lijn 422 je geleidelijk in een meer landelijke omgeving.

Verderop kom je in Binche, de versterkte stad van de ‘Gilles’. Je fietst dan door bossen, velden en weiden op de RAVeL van de Lijnen 108 en 109/1 richting Thuin, in het hart van Thudinie, waar je de hangende tuinen kan bewonderen. In het Ontdekkingscentrum van Vicinal, leer je alles over de geschiedenis van de tramlijn Lobbes-Thuin. Met wat geluk kan je aan boord van een oude tram die op de sporen naast de RAVeL rijdt.

Je fietst verder op de RAVeL van Lijn 109/2 richting Beaumont, bekend voor zijn macarons. De Salamandertoren herinnert je aan het rijke militaire verleden van deze stad. In de omgeving van Froidchapelle kan je een omweg maken naar de Meren van l’Eau d'Heure. Je kan er lekker plonzen of langs de meren fietsen op de Véloroute des Lacs.

Wil je deze indrukwekkende tocht in schoonheid beëindigen? Breng dan in Chimay een bezoekje aan het kasteel. Je kan er ook het wereldberoemde trappistenbier degusteren of de lokale kaas. Alles is met zorg bereid door de monniken van de benedictijnenabdij van Scourmont.  

Interactieve kaart
 

Image de l'itinéraire

Deuxième image de l'itinéraire

De route etappes : W3 La Véloroute des Carnavals 3

De Tubize à La Louvière (stap 1)
Op de RAVeL van het kanaal Charleroi-Brussel, het kanaal Charleroi-Brusse historisch en het Canal du Centre

Vanaf het begin van de route besef je het economisch belang van deze regio in de 20e eeuw. Tubize was de stad van de staalproductie van Clabecq, een belangrijke industriële site. Je kan veilig fietsen op de RAVeL langs het Kanaal Brussel-Charleroi richting Ronquières.

Familial
Familie
Lengte (in km)
38 km
De La Louvière à Thuin (stap 2)
Sur le RAVeL des Lignes 422, 108 et 109/1

Vooraleer je afscheid neemt van de multiculturele stad La Louvière, kan je een omweg maken om de hydraulische scheepsliften op het Historisch Centrumkanaal te bekijken. Ze zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Familial
Familie
Lengte (in km)
30,5 km
De Thuin à Chimay (stap 3)
Op de RAVeL-lijn 109/2

Je verlaat Thuin en Thudinie via de RAVeL van Lijn 109/2. Je laat meteen ook de rustgevende Vallei van de Samber achter je om zo de Laars van Henegouwen te bereiken. Je fietst tussen weiden, akkers en kleine valleien. De stilte regeert hier. Tijdens het eerste deel van de route rijdt er naast de RAVeL van Lijn 109/2 een toeristisch trammetje. 

Familial
Familie
Lengte (in km)
45 km
frisepicto