Vind mijn traject Vind mijn traject

Routes

Internationale routes 4

EuroVelo 19 - La Meuse à vélo
Sur la Route des Citadelles

EuroVelo 19 Route - ‘La Meuse à vélo’, de eerste langeafstandsfietsroute van Wallonië, is goed voor 147 kilometers fietsplezier langs een van de allermooiste rivieren van Europa. Of je nu vertrekt aan de Franse grens bij Givet of aan de Nederlandse grens bij Maastricht, je zal altijd met volle teugen kunnen genieten van de bucolische landschappen. Deze route combineert een overweldigende natuur met het rijke industriële erfgoed van Wallonië.

Expert
Expert
Lengte (in km)
147 km
EuroVelo 3
La Véloroute des Pélerins

De fietsroute van de Pelgrim leid je van Aken naar de vurige stad Luik. Na het verlaten van Aken bereik je al snel ‘Trois Frontières’. Deze symbolische plek ligt tussen Duitsland, België en Nederland. Na ongeveer vijf kilometer on RAVeL Line 39 kom je aan Plombières mining site and de RAVeL Lijn 38. Op deze RAVeL ontdek je het Land van Herve, een kleurrijke en groene omgeving. Ontdek de video van Lijn RAVeL 38 en 39, de beste Europese groene weg in 2021 !

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
209 km
EuroVelo 5
Via Romea Francigena

Wie fietst langs de EuroVelo 5 route, zal heel wat ongekende schatten ontdekken, en dit zowel op het vlak van natuur, architectuur, cultuur als brouwerijerfgoed.

Na het verlaten van de Franse stad Lille (Rijsel), ook wel de ‘Hoofdstad van Vlaanderen’ genoemd, fiets je in een bucolische groene omgeving. Via het Kanaal van Roubaix kom je in België aan. Talrijke kleine sluizen en brugjes volgen elkaar op. De perfecte plek om met volle teugen van het kabbelende water te genieten. Je fietst langs het Spierekanaal en de Schelde eerst Wallonië en wat later Vlaanderen binnen.   

Expert
Expert
Lengte (in km)
304 km
Vennbahn
De Aachen (D) à Troisvierges (L)

Vennbahn_logo.gif

 

 De gekste grens van Europa!

De fietsroute van de Vennbahn neemt je mee op een tocht door prachtige heuvellandschappen. Toch is een groot deel van het parcours minder heuvelachtig dan je zou vermoeden (max. 2 %). Dit is een van de voordelen van de RAVeL van de oude spoorlijnen 48 en 47. Af en toe kom je een viaduct en een tunnel tegen.

Familial
Familie
Lengte (in km)
122 km

Regionaal routes 9

W1 Entre Dendre et Hauts-Pays
De Grammont/Geraardsbergen aux Honnelles

Tijdens deze tocht volg je de RAVeL van de Dender tussen Lessines (Twee Acren) en Ath door eindeloze groene landschappen. Tijdens jouw bezoek aan het oude ziekenhuis Notre-Dame à la Rose in Lessines - geklasseerd als uitzonderlijk Waals erfgoed – lijkt het wel alsof je in de voetsporen loopt van een surrealistische schilder. Deze plek is een van de mooiste liefdadigheidsinstellingen van het land. Ook Ath heeft heel wat te bieden. Denk maar aan de reuzen en de heerlijke masteilletaarten, die je alleen kan degusteren tijdens het jaarlijkse feest van de Ducasse, erkend als Werelderfgoed door de UNESCO. 

Familial
Familie
Lengte (in km)
72 km
W2 La Véloroute de la Bière
De Braine-l'Alleud/Waterloo à Aix-la-Chapelle/Aachen (D)

Wanneer je de buitenwijken van Brussel verlaat, verwacht je misschien dat deze fietstocht een troosteloze rit zal zijn die je van het westen naar het oosten van Wallonië brengt. Niets is minder waar! Deze route zit boordevol geschiedenis en architectuur. Je doorkruist tijdens het eerste traject de graanschuur van de regio. Je fietst langs kalme wegen voorbij Waterloo, Waver, Jodoigne, Hannut en Waremme om zo de flamboyante stad Luik te bereiken.

Expert
Expert
Lengte (in km)
177 km
W3 La Véloroute des Carnavals
De Tubize à Chimay

De langeafstandsroute W3 brengt je naar het belangrijkste staalproductiecentrum van België in de 20ste eeuw. Vanuit Tubize fiets je naar het zuiden over de RAVeL langs het Kanaal Brussel-Charleroi, het Kanaal Brussel-Charlero historisch en een kort stuk langs het Centrumkanaal. Eens je La Louvière, de stad van de wolven én ooit een belangrijk industrieel centrum, gepasseerd bent, brengt de RAVeL Lijn 422 je geleidelijk in een meer landelijke omgeving.

Familial
Familie
Lengte (in km)
113.5 km
W4 Canaux, fleuves et rivières
De Leers-Nord à Anhée

Om Frankrijk te verlaten, volg je de groene route van het Kanaal van Roubaix. Plots verandert de naam in Spierekanaal. 

Familial
Familie
Lengte (in km)
188 km
W5 D'une vallée à l'autre
De Hoegaarden à Vresse-sur-Semois

Het eerste deel van je route loopt de RAVeL op Lijn 142. Je fietst door Haspengouw, een van de mooiste landbouwregio's van België. Deze vruchtbare streek is de graanschuur van België. Je vindt er afwisselend tarwe- en bietenvelden. Na een tussenstop in Jodoigne zal je genieten van het weids landschap met typische architectuur. Romeinse legioenen waren ooit in dit gebied gehuisvest, toen ze op hun veroveringstochten Gallië doorkruisten. Je bereikt de hoofdstad van Wallonië, Namen. De stad trekt jaar na jaar meer bezoekers. Terecht, het historisch centrum is mooi en de inwoners zijn gekend voor hun levenskunst. 

Expert
Expert
Lengte (in km)
181,5 km
W6 Au fil de l'eau
De Chaudfontaine à Erquelinnes

Van bij de start aan de bronnen en thermale baden van Chaudfontaine, word je ondergedompeld in de sfeer van drie belangrijke rivieren van Wallonië: de Vesder, de Maas en de Samber. Het is een veilig parcours over RAVeL-wegen. Je zal dus volop kunnen genieten van de natuur en het rijke post-industriële erfgoed in deze drie valleien. En natuurlijk kan je ook de Waalse culturele diversiteit opsnuiven in steden zoals Luik, Namen en Charleroi.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
163 km
W7 Sur la route des Ardennes
De Lanaye (Visé) à Bouillon

De regionale langeafstandsroute W7 doorkruist de provincies Luik en Luxemburg in noord-zuidelijke richting. Je fietst langs deze route door drie van de mooiste valleien van Wallonië.

Expert
Expert
Lengte (in km)
206 km
W8 Entre Fagnes et Famenne
De Momignies à Barvaux (Durbuy)

Binnenkort in Dutch.

Cet itinéraire vous séduira par la diversité remarquable des paysages agro-géographiques traversés et par la qualité des sections du RAVeL empruntées de la Ligne 156, de la Meuse, de la Ligne 126 et de l'Ourthe. A terme, en partant à proximité de la frontière française à Momignies, il vous conduira de la Fagne herbagère de la Botte du Hainaut vers les sommets des Hautes Fagnes de l'Est de la Belgique, à quelques pas de la frontière allemande.

Expert
Expert
Lengte (in km)
141 km
W9 La Véloroute grandeur Nature
De Raeren à Martelange

Het noordelijke deel van deze route W9 volgt de 125 kilometers lange Vennbahn of de spoorlijn van de Hoge Venen, één van de langste en mooiste groene routes in Europa die drie landen doorkruist. De Vennbahn maakt deel uit van het RAVeL-netwerk en is aangelegd op de vroegere spoorlijnen Raeren-Sankt-Vith (nr 48) en van Saint-Vith naar Lengeler op de lijn 47 aan de Luxemburgse grens.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
157 km

Lokaal routes 49

Boucle du Canal du Centre et du Canal du Centre historique
Sur les canaux autour de La Louvière

Stel je vijf scheepsliften voor, waarvan de meest recente ook de grootste van de wereld is, een draaiende brug, een kanaalbrug van 500 meter, een sluisdeur,....

Dit alles ontdek je tijdens deze fietslus van nauwelijks 20 kilometer. Op de RAVeL natuurlijk....

Familial
Familie
Lengte (in km)
17,5 km
Canal de l'Espierres, Escaut et Ligne 83
De Leers-Nord (Estaimpuis) à Russeignies (Mont-de-l'Enclus)

Je start deze veelzijdige fietstocht aan de sluis van Leers-Noord (Estaimpuis). Eerst fiets je langs een kanaal, daarna naast een rivier en eindelijk kom je op een oude spoorlijn! Je ziet aan de start al meteen het estaminet in het oude sluiswachtershuis. Het is de geknipte plek om na de tocht je batterijen terug op te laden.

Familial
Familie
Lengte (in km)
30 km
Lacs de l'Eau d'Heure

De site van de meren van l’Eau d'Heure bestaat uit 1.800 hectare bossen, water, weides en stuwdammen, waaronder de grootste dam van België (La Plate-Taille). Je vindt er ook 100 kilometers paden en 70 kilometers oever. Wie aan oevers denkt, denkt meteen ook de RAVeL. We stellen je dan ook graag twee lusvormige circuits voor.

Familial
Familie
Lengte (in km)
35 km
Ligne 108
De Binche à Erquelinnes

Binche is zoals we weten, DE stad van de Gilles.... Maar deze stad is meer dan het kloppende hart van de klompen op de kasseien. Het is ook een kruispunt voor zachte weggebruikers… Naast de regionale route W3, die gedeeltelijk over deze RAVeL loopt, zijn er ook de Lijnen 109A en 109/1.

Lijn 108 loopt over een klein wegje naar Fauroeulx tot in Erquelinnes, waar er een kruising is met de RAVeL van de Samber en EuroVelo 3. In deze streek word je betoverd door de uitgestrekte landbouwgronden. Het paradepaardje van de regio is ongetwijfeld de ‘Vignobles des Agaises’. Deze wijngaard is gerenommeerd voor zijn productie van schuimwijnen onder de naam Cuvée Ruffus.

Familial
Familie
Lengte (in km)
14,5 km
Ligne 109/2
De Thuin à Chimay

Deze route start in Thuin in het hart van Thudinie en de Vallei van de Samber. De stad die beroemd is voor zijn hangende tuinen. Je kan er ook het Ontdekkingscentrum van Vicinal bezoeken, waar je alles leert over de geschiedenis van de tramlijn Lobbes-Thuin. Dit is een mooie aanvulling op de RAVeL, die direct naast de oude spoorlijn 109/2 begint. Een gedroomde startplaats om de RAVeL op te snuiven !

Familial
Familie
Lengte (in km)
45 km
Ligne 112
De Fontaine-l'Evêque à Monceau-sur-Sambre

Wanneer we denken aan kleine RAVeL’s met een stedelijk en praktisch karakter, spant Lijn 112 de kroon. Het doel van deze route was om de gemeente Fontaine-l' Evêque te verbinden met het dorp Monceau-sur-Sambre, dat zich op het grondgebied van de stad Charleroi bevindt.

Op deze kleine route fiets je in alle veiligheid langs een terril, zonder druk autoverkeer. Lijn 112 is ook de perfecte verbinding met andere RAVeL-lijnen. Deze lijn zorgde er lang geleden al voor dat je via het spoor Mons, La Louvière en Charleroi kon bereiken.

Familial
Familie
Lengte (in km)
4,5 km
Ligne 119 - La Houillère
De Gosselies (Charleroi) à Châtelet

La Houillère, de RAVeL Lijn 119, bekleedt in verschillende opzichten een voorbeeldfunctie. Deze route kunnen we omschrijven als een prototype voor de RAVeL: een stedelijke groene as, duurzame ontwikkeling, sociale actie en betrokkenheid van verschillende bestuurlijke niveaus. Een opmerkelijke route waar alle functies naadloos in elkaar overvloeien.

De ‘Association Européenne des Voies Vertes’ (AEVV) heeft in 2002 La Houillère verkozen tot de mooiste groene route van Europa.

Familial
Familie
Lengte (in km)
13 km
Ligne 126
De Ciney à Régissa (Huy)

Je start in Ciney, een kleine stad die vroeger versterkt was en tegenwoordig wereldberoemd is dankzij het abdijbier met zijn gelijknamige naam. Hier neem je de RAVeL van Lijn 126 die je dwars door de Condroz voert.

Je laat het Kasteel ‘Château de Fontaine’ achter je. Al snel passeer je Emptinne. Je bent meteen in het hart van de "Valleien van de smaken" aangekomen. Fietsers worden hier warm onthaald. Er zijn dan ook heel wat logementen met label "Bienvenue vélo".

Familial
Familie
Lengte (in km)
35 km
Ligne 127
De Hannut à Huccorgne (Wanze)

Je vertrekt in Hannuit, in de Middeleeuwen een belangrijke stad van het Hertogdom Brabant. Je volgt de RAVeL voor een reis naar het hart van Haspengouw. Je fietst langs graanvelden en boomgaarden en je passeert Villers-le-Peuplier en Avennes om zo in Braives aan te komen, in het hart van het Natuurpark van de Vallei van de Burdinale en de Mehaigne.

Familial
Familie
Lengte (in km)
18 km
Ligne 138
De Châtelet à Gerpinnes

Stel je een kasteel voor en een unieke mars gewijd aan Saint-Roch in de streek tussen Samber en Maas (een van de 15 meesterwerken verkozen tot Unesco-werelderfgoed). Het kasteel ligt in Acoz, een dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Gerpinnes. Het enige dorp trouwens waarvan de naam nu gebonden is aan onze koninklijke familie.

Je fietst langs weiden en kleine bosjes om zo het centrum van Gerpinnes te bereiken via een klein stukje op de RAVeL van Lijn 138. Het feit dat deze lijn weer tot leven kwam, bezorgt wandelaars en fietsers heel wat plezier.

Familial
Familie
Lengte (in km)
8,5 km
Ligne 141
De Seneffe à Court-Saint-Etienne

Na je vertrek uit Seneffe, in de provincie Henegouwen, fiets je via de pre-RAVeL en de RAVeL Lijn 141 door het hart van de provincie Waals-Brabant. Het is een bosrijke omgeving, maar toch zal je af en toe ook kunnen genieten van eindeloze vergezichten.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
29 km
Ligne 142
De Jodoigne à Namur

Je begint je fietstocht in Jodoigne, een oude middeleeuwse stad. De 12de eeuwse Saint-Médard kerk is een architectonisch juweeltje. Je rijdt in alle rust richting Ramillies en Eghezée. Af en toe kom je boerderijen en kapelletjes tegen in de typische Haspengouwse stijl.

Familial
Familie
Lengte (in km)
31,5 km
Ligne 147
De Sombreffe à Lincent

Tijdens deze tocht fiets je langs eindeloze velden. Hier zwaait de landbouw duidelijk de plak. Af en toe passeer je  een immense Brabantse boerderij.

Je komt quasi geen industrieel erfgoed tegen, behalve enkele zeldzame gebouwen, zoals het station van Ramillies (ook gekend als "Croix de Hesbaye") of het station van Racour, allebei stille getuigen van de centrale rol die de spoorweg vroeger vervulde, toen quasi alles met de trein gebeurde. 

Familial
Familie
Lengte (in km)
44 km
Ligne 150 (A)
De Anhée à Aisemont (Fosses-la-Ville)

Deze fietstocht brengt je vanop  de oevers van de Maas via Mettet, wereldberoemd dankzij zijn motorcircuit, naar Aisemont op slechts enkele kilometers van de Vallei van de Samber.

Na het vertrek uit Anhée volg je het riviertje de Molignée. Je fietst langs Haut le Wastia, waar in mei 1940 zwaar gevochten werd. Je laat de ruïnes van het kasteel van Montaigle achter je. Van hieruit kan je een lus maken via de Abdij van Maredsous. Je passeert Maredret, een dorp met heel wat ambachtslui. Je rijdt door weilanden, kleine bossen en valleien. En je kan je wagen aan een wedstrijdje met de railbikes of draisines die parallel met de RAVeL lopen.

Familial
Familie
Lengte (in km)
34 km
Ligne 150 (B)
De Houyet à Jemelle (Rochefort)

De rode draad van deze fietstocht is de Lesse, een meanderende rivier die in de loop der tijd een merkwaardige vallei heeft uitgegraven. Na het vertrek uit Houyet steek je verschillende keren de Lesse over. Je fietst door de meer dan 400 meter lange Hour-tunnel, diep onder de rotsen. Je ontdekt ook de ‘Chemin de Collyre’ in het woud van het domein van Ciergnon, aan de voet van het Koninklijk Kasteel.

Familial
Familie
Lengte (in km)
22 km
Ligne 155
De Saint-Mard (Virton) à Croix-Rouge

Deze fietstocht in het hart van de ‘Lorraine Gaumaise’ start in het dorp Saint-Mard, in de schaduw van Virton. Dit is het land van de mandenmakers en de spoorwegarbeiders. Wanneer je de RAVeL volgt, passeer je na een paar kilometer het dorpje Ethe. Het was al in de Middeleeuwen bekend omdat men hier het recht had om munten te slaan.

Familial
Familie
Lengte (in km)
14,5 km
Ligne 156
Entre Oise et Meuse – D’une frontière française à l’autre

Lijn 156 biedt heel wat verrassingen : bossen, venen, een openluchtmuseum, het kasteel van de Prinsen van Chimay, het Aquascope van Virelles, een mooi toeristisch treintje in drie valleien, een rivier, natuurreservaten en natuurlijk gastronomische specialiteiten en regionale brouwerijen. Voldoende troeven voor een onvergetelijke uitstap met vrienden !

Familial
Familie
Lengte (in km)
61 km
Ligne 163
De Gouvy à Libramont

Deze route volgt volledig de oude spoorlijn n° 163. In de valleien kan je genieten van de folklore en streekgastronomie. Je daalt rustig en veilig af naar de groene long van de Belgische Ardennen. Eerst doorkruis je dichtbegroeide bossen met loof- en naaldbomen.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
57 km
Ligne 164
De Bastogne à Wiltz (L)

Je vertrekt voor deze prachtige fietstocht vanuit Bastogne. Je zal afwisselend door bossen en weiden fietsen, open en iets meer gesloten landschappen verkennen. Je rijdt langs de Wiltz, een riviertje met meerdere gezichten. Eerst is het een wilde stroom en daarna wordt het een rustigere rivier. Je passeert heel wat kleine bruggen en houten loopbrugjes.

Familial
Familie
Lengte (in km)
7 km
Ligne 165A
De Sainte-Cécile (Florenville) à Muno

Je fietst in het hart van het Land van de Semois, één van de mooiste regio's van België, op een RAVeL die quasi recht is. Vanuit Sainte-Cécile rijd je door een groot bosrijk gebied met een verrassend rijke fauna. Wie weet sta je wel oog in oog met een hert of een everzwijn. Dan ben je helemaal een met de natuur, een magisch moment om te koesteren.

Familial
Familie
Lengte (in km)
8 km
Ligne 422
De Saint-Vaast (La Louvière) à Battignies (Binche)

Deze charmante fietstocht loodst je door twee verschillende werelden. Lijn 422 maakt de verbinding tussen twee mooie steden in Henegouwen. Twee steden met een totaal verschillende karakter, erfgoed en architectuur. Binche is middeleeuws terwijl La Louvière een dochter is van de industriële revolutie.

Familial
Familie
Lengte (in km)
6,5 km
Ligne 44A
De Spa à Stavelot

Dit is een fietstocht die wij om diverse redenen heel leuk vinden. Er is niet alleen een link tussen de Belgische, Luxemburgse en "Pruisische" netwerken. Maar de geschiedenis en natuur van de Ardennen zijn alomtegenwoordig. Ook sportliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Deze RAVeL loopt in Francorchamps langs het mooiste autocircuit ter wereld en kruist ook het parcours van de belangrijke wielerwedstrijd Luik-Bastenaken-Luik.

De route eindigt in Stavelot, de oude hoofdstad van een abtenvorstendom en tevens de stad van de broederschap van de ’Blancs Moussis’, een folkloristische carnavaleske traditie.

Familial
Familie
Lengte (in km)
23 km
Ligne 47A
De Vielsalm à Born (Amel)

Binnenkort in Dutch.

De la cité des « macrales », sordides sorcières, au viaduc de Born et ses treize arches, l'itinéraire se trouve en majeure partie sur le tracé de l'ancienne ligne de chemin de fer n°47A. Ce parcours varié vous hissera sans douleur vers cet axe devenu au fil des ans mythique.

Familial
Familie
Lengte (in km)
20 km
Ligne 48 - Vennbahn
De Raeren à Sankt-Vith/Saint-Vith

Vennbahn_logo.gif

De gekste grens van Europa !

Deze fietstocht loopt door een prachtig, heuvelachtig landschap, ook al zijn de hoogteverschillen op dit parcours zeer klein (max. 2%). Dit is een van de grote voordelen van fietsen op de RAVeL van de oude spoorlijn 48 met zijn talrijke stenen viaducten en nieuwe metalen tunnels.

Familial
Familie
Lengte (in km)
71 km
Ligne 518
De Neupont (Wellin) à Porcheresse (Daverdisse)

Aan het begin van deze route volg je de Lesse, een rustige en betoverende rivier. Het is er prettig fietsen.

Vanuit Halma rijd je door bossen en platteland. Er zijn heel wat picknickplekken, waar het aangenaam vertoeven is, met het kabbelende water op de achtergrond.  Zo kom je aan de molen van Daverdisse, een prachtig typisch Ardens gebouw.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
11 km
Ligne 523
De Olloy-sur-Viroin (Viroinval) à Oignies-en-Thiérache

Het startpunt bij Olloy-sur-Viroin ligt op een steenworp van Frankrijk. Ooit was dit een Gallische oppidum. Je volgt de oude spoorlijn die omgebouwd is tot RAVeL. Je fietst door het dicht bebost gebied van Nismes waar loofhout en coniferen elkaar afwisselen.

Familial
Familie
Lengte (in km)
9 km
Ligne 615
De Saint-Léger à Châtillon

Je fietstocht door het hart van de Gaume begint in Saint-Léger, waar bijen en honing alomtegenwoordig zijn.

Familial
Familie
Lengte (in km)
4 km
Ligne 618
De Assenois (Vaux-sur-Sûre) à Martelange

Deze RAVeL-route volgt de voormalige spoorweglijn 618 tussen de vijvers van Assenois, La Strange in Hompré en Martelange. Je doorkruist de vele dorpjes van de omgeving van Bastenaken, in de rustige en idyllische omgeving van de Vallei van de Strange en de Sûre. Een groot deel van dit gebied maakt deel uit van Natura 2000, de perfecte plek dus om te fietsen. Bij aankomst in Martelange, kan je verder fietsen naar Redange en Luxemburg Stad. Je volgt dan het fietsnetwerk van het Groothertogdom Luxemburg.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
21 km
Ligne 69A et la Lys
Boucle de Comines-Warneton

De RAVeL van Lijn 69A en de RAVeL van de Leie situeren zich in een klein stukje Wallonië dat tussen Frankrijk en Vlaanderen ligt. We maken een kleine lus langs waterlopen en over spoorlijnen...  Deze route laat je de verschillende aspecten van de RAVeL zien. Je kan je tocht verderzetten door de ‘Voie Verte de la Lys’ in Frankrijk te volgen. Je kan ook aansluiten op het Vlaamse fietsknooppuntennetwerk.

Familial
Familie
Lengte (in km)
15,5 km
Ligne 78A
De Blaton à Bernissart

Dit is een van die kleine lijnen waar toch heel wat te beleven valt.

Je vertrekt in Blaton en fietst langs een wirwar van kanalen. Je passeert langs de Grande Bruyère, een zandgroeve. Daarna kan je volop genieten van de moerassen van Harchies. Dit Natuurpark kreeg het label Natura 2000. Je kan ook op zoek gaan naar de iguanodons van Bernissart, alvorens je tocht eindigt aan het oude station.

Familial
Familie
Lengte (in km)
3,3 km
Ligne 86
De Moustier (Frasnes-lez-Anvaing) à Basècles (Beloeil)

Deze fietstocht start in Leuze-en-Hainaut, vroeger dé stad bekend om het breigoed en tevens wereldberoemd dankzij zijn brouwerijtraditie. Je fietst naar Basècles, dat dan weer bekend is voor het zwarte marmer.

Het duurde niet lang voor een spoorlijn deze twee steden verbond.  Het werd eerst Lijn 86, later een zeer mooie RAVeL... Perfect voor een landelijke, sportieve en tegelijkertijd moderne tocht tussen velden en weiden.

Familial
Familie
Lengte (in km)
16,5 km
Ligne 87 - RAVeL du Pays des Collines
De Ellezelles à Lessines

De RAVeL van de voormalige spoorlijn 87 doorkruist het ‘Pays des Collines’. Geef je ogen de kost, want je rijdt hier in een prachtig natuurpark. Buizerds, sperwers en torenvalken vliegen hoog in de lucht, op zoek naar kleine knaagdieren.

Familial
Familie
Lengte (in km)
13 km
Ligne 88 et Haut-Escaut
Boucle de Antoing - Bléharies (Brunehaut)

De regionale route W4, die deze streek doorkruist, maakt vanuit Péronnes optimaal gebruik van de vele kanaaltjes. We mogen ook niet vergeten dat de Schelde vanaf Bléharies België binnenstroomt. Daarom stellen we graag deze kleine lus voor langs de RAVeL van deze rivier en langs een kleine, sympathieke route, Lijn 88.

Familial
Familie
Lengte (in km)
14 km
Ligne 92
A Péruwelz

Lijn 92 vertrekt aan het station van Péruwelz en loopt vandaar naar de Franse grens. Binnenkort zal iedereen in Frankrijk de groene weg van ‘Les Gueules noires’, richting Condé-sur-Escaut, kunnen volgen.

Het eerste deel van de route bevindt zich in een stedelijk gebied en wordt door kinderen veel gebruikt om veilig naar school te fietsen. Dit is misschien wel de belangrijkste doelstelling van een RAVeL. Verderop kronkelt de route door bossen en weilanden.

Familial
Familie
Lengte (in km)
2 km
Lignes 109a et 109/1
De Estinnes-au-Mont à Thuin

De RAVeL Lijn 109A is kort maar ze vormt een belangrijke schakel in het RAVeL-netwerk. Op lange termijn zal deze lijn de streek van Bergen  en de Borinage verbinden met Thudinie, de Vallei van de Samber, en met de Laars van Henegouwen.

Deze route sluit aan op een reeks andere lijnen, ideaal voor liefhebbers van de RAVeL. Er is een aansluiting met Lijn 108 richting Binche of Erquelinnes, maar ook met Lijn 109/1 richting Lobbes en Thuin.

Familial
Familie
Lengte (in km)
19 km
Lignes 112A et 266
De Souvret (Courcelles) à Roux

Dit gedeelte is een westelijke uitbreiding van de RAVeL van La Houillère (Lijn 119), die je start aan de brug van het kanaal Charleroi-Brussel in Roux.

Met deze route proberen we - een beetje - het industriële imago van het ‘Zwarte Land’ te doorbreken. Natuurlijk kunnen we de terrils niet negeren. Ze herinneren ons aan het mijnverleden van deze regio. Ook de verstedelijking van deze RAVeL in Charleroi valt niet te ontkennen, maar.... laat ons focussen op het dorpje Souvret, waar onze fietstocht begint. Je start dus op het platteland, en dat is best een geruststellende gedachte, nietwaar ?

Familial
Familie
Lengte (in km)
5 km
Lignes 31, 210 et 212
De Liers (Herstal) à Saint-Nicolas (Terril du Gosson)

We nodigen jou graag uit voor een fietstocht over een stedelijke RAVeL. In feite gaat het om een aantal lijnen die samengevoegd zijn en die in totaal ongeveer tien kilometer beslaan...

Stedelijk zeiden we? Inderdaad, je passeert Liers, Rocourt, Ans en Montegnée om zo aan de rand van Luik aan te komen. Een regio met een hoge bevolkingsdichtheid en in sommige gemeenten heel wat industriële activiteit. Maar dit is ook een groene omgeving, ver weg van het lawaai van de stad. Het is een perfecte route voor dagelijkse verplaatsingen naar school, sportclub of winkels. Je passeert zelfs een natuureiland en uiteindelijk bereik je Luik via de vallei van de Maas.

Familial
Familie
Lengte (in km)
10,5 km
Lignes 38 et 39
Des Trois Frontières (Plombières) à Chênée (Liège)

De Lijnen 38 en 39 zijn één van de oudste en meest mythische van alle RAVeL’s. Ze verbinden het Drielandenpunt (België, Nederland, Duitsland) met de stad Luik. Hier ontdek je het Land van Herve. De route loopt door een groene en licht beboste omgeving. Je krijgt zeker de gelegenheid om het landschap uitgebreid te bewonderen.

Ontdek de video van Lijnen RAVeL 38 en 39, de beste Europese groene weg in 2021 !

Familial
Familie
Lengte (in km)
50 km
Lignes 39 et 39B
De Welkenraedt à Gemmenich, en passant par Kelmis (La Calamine)

Binnenkort in Dutch.

Au départ de la gare de Welkenraedt, vous partez à la découverte de l'envoutante vallée de la Gueule.

La vallée de la Gueule fait partie intégrante du parc des Trois Frontières (Belgique, Allemagne, Pays-Bas). Ce terroir est bien connu au-delà de ses propres limites pour la beauté de ses villages, fermes, châteaux et paysages, ainsi que pour la richesse de ses milieux naturels, comme le Site Minier de Plombières. La vaste réserve naturelle de la Vallée de la Gueule présente une grande diversité d’habitats et constitue un véritable havre de paix pour une multitude d’espèces animales et végétales.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
16 km
Lignes 43 et 620
De Marche-en-Famenne à Erezée

Je vertrekt in Marche, de hoofdstad van de Famenne en met zijn 350 km bewegwijzerde routes een waar paradijs voor fietsers. Je neemt eerst de RAVeL en een fietsverbinding die je naar Hotton brengt.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
18 km
Lignes 45 et 45A
De Trois-Ponts à Losheimergraben (Büllingen/Bullange)

Tijdens deze tocht die van West naar Oost loopt, doorkruis je een groot deel van het oude Vorstendom Stavelot-Malmedy. In deze regio staat de Waalse diversiteit voorop. Je fietst hier immers de Oostkantons binnen, de jongste regio van België.

Familial
Familie
Lengte (in km)
45 km
Lignes 47 et 46
De Sankt-Vith/Saint-Vith à Steinebrück (Saint-Vith) et Lengeler (Burg-Reuland)

Deze fietstocht loopt door een prachtig, heuvelachtig landschap, ook al zijn de hoogteverschillen op dit parcours zeer klein (max. 2%). Dit is een van de grote voordelen van fietsen op de RAVeL van de oude spoorlijnen 47 en 46 met zijn talrijke viaducten en tunnels.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
26,5 km
Lignes 613 et 163
De Houffalize à Bastogne

Zodra je Houffalize verlaat, kom je in het historische hart van de "Slag om de Ardennen". In de diepe valleien in de omgeving snuif je de geschiedenis op. Deze regio is echter ook gekend dankzij de wielersport. Houffalize is het kloppende hart van de mountainbike. Misschien heeft de gezonde berglucht iets mee te maken ? Dankzij de RAVeL kan je veilig en rustig afdalen naar de groene long van de Belgische Ardennen.

Je doorkruist niet alleen dichtbegroeide bossen met loof- en naaldbomen maar ook hoge landbouwplateaus, bezaaid met imposante boerderijen. Daarna komt je aan in Bourcy, een vredig dorp op 500 meter boven de zeespiegel.

Familial
Familie
Lengte (in km)
21 km
Lignes 98 du Borinage
De Mons à Quiévrain et aux Honnelles

De Borinage is onlosmakelijk verbonden met een prestigieus industrieel verleden dat voor heel wat rijkdom in Europa zorgde. Een aantal kleine spoorlijnen werd aangelegd om zowel arbeidskrachten als kolen te transporteren. Deze lijnen zijn ondertussen omgevormd tot mooie RAVeL-routes.

Familial
Familie
Lengte (in km)
38 km
Ourthe
De Angleur (Liège) à Hamoir ou De Bomal à la Barrière de Petit-Han (Durbuy)

De Vallei van de Ourthe heeft heel wat te bieden. Denk maar aan de prachtige natuur met enkele geologische pareltjes en een rijk erfgoed. Je start in Luik, de vurige stede, om snel langs de overblijfselen van een oud kanaal en sluizen te fietsen. Je passeert ook typische en vaak goed gerestaureerde huizen. Hoe verder naar het zuiden, hoe meer bossen je tegenkomt. Het is heerlijk wegdromen in enkele pittoreske dorpjes met boeiende legendes uit de oude doos. Jouw fietstocht eindigt in Durbuy, bekend als de kleinste stad van de wereld.

Familial
Familie
Lengte (in km)
52 km
Tour du Lac d'Eupen
Entre Barrage et Osthertogenwald

Deze lusvormige fietstocht loopt door het hart van het schitterende Hertogenwald, in de regio van de Oostkantons. De kunstmatige toren aan het meer kwam er na de bouw van de 63 meter hoge stuwdam aan de rivier de Vesder in de jaren veertig van de vorige eeuw. Laat je betoveren door het adembenemend uitzicht op het meer aan de ene kant en de smalle vallei van de Langesthal aan de andere kant.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
14,5 km
Tour du Lac de la Gileppe
Entre Barrage et Westhertogenwald

Deze lusvormige fietstocht loopt door het hart van het schitterende Hertogenwald - het bos van de hertogen - in de regio van de Oostkantons. De kunstmatige toren aan het meer werd gebouwd tussen 1875 en 1878. Je kan er genieten van het landschap met naaldbomen en loofbomen. Je hebt er een onvergetelijk uitzicht op de diepe valleien, waar heel wat beekjes, afkomstig van het Fagnard-plateau, vrolijk kabbelen. Een paradijs voor rustzoekers.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
15 km
Tour du Lac du Ry de Rome
Entre Barrage et Bois de Pétigny

Deze fietstocht aan het meer Ry de Rome, is een circuit in de rustgevende en betoverende omgeving van het Ardense massief. Tijdens deze rustige tocht langs de RAVeL ontdek je de 3 riviertjes die het meer voeden: de Ry de l'Hermitage, de Ry de Rome en de Ry des Serpents. Aan de oevers van het meer zijn er verschillende rustzones. Perfecte plekken om de fauna en flora te observeren.

Familial
Familie
Lengte (in km)
5 km
Véloroute des Lacs
Des Lacs de l'Eau d'Heure au Lac du Val Joly (F)

Jouw fietstocht start aan de oever van het meer van de Plate Taille, een paradijs voor watersportliefhebbers, op enkele kilometers van Cerfontaine. Je kan een bewegwijzerd fietspad nemen dat je via rustige, kleine wegen naar de Laars van Henegouwen brengt. Je fietst langs weiden en prachtige bossen, om zo in Froidchapchapelle aan te komen, een charmant dorpje dat door de jaren heen zijn landelijke karakter wist te bewaren.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
31 km
frisepicto