Vind mijn traject Vind mijn traject

Regionale routes  8

W1 Entre Dendre et Hauts-Pays
De Grammont/Geraardsbergen aux Honnelles

Tijdens deze tocht volg je de RAVeL van de Dender tussen Lessines (Twee Acren) en Ath door eindeloze groene landschappen. Tijdens jouw bezoek aan het oude ziekenhuis Notre-Dame à la Rose in Lessines - geklasseerd als uitzonderlijk Waals erfgoed – lijkt het wel alsof je in de voetsporen loopt van een surrealistische schilder. Deze plek is een van de mooiste liefdadigheidsinstellingen van het land. Ook Ath heeft heel wat te bieden. Denk maar aan de reuzen en de heerlijke masteilletaarten, die je alleen kan degusteren tijdens het jaarlijkse feest van de Ducasse, erkend als Werelderfgoed door de UNESCO. 

Familial
Familie
Lengte (in km)
72 km
W2 La Véloroute de la Bière
De Braine-l'Alleud/Waterloo à Aix-la-Chapelle/Aachen (D)

Wanneer je de buitenwijken van Brussel verlaat, verwacht je misschien dat deze fietstocht een troosteloze rit zal zijn die je van het westen naar het oosten van Wallonië brengt. Niets is minder waar! Deze route zit boordevol geschiedenis en architectuur. Je doorkruist tijdens het eerste traject de graanschuur van de regio. Je fietst langs kalme wegen voorbij Waterloo, Waver, Jodoigne, Hannut en Waremme om zo de flamboyante stad Luik te bereiken.

Expert
Expert
Lengte (in km)
177 km
W3 La Véloroute des Carnavals
De Tubize à Chimay

De langeafstandsroute W3 brengt je naar het belangrijkste staalproductiecentrum van België in de 20ste eeuw. Vanuit Tubize fiets je naar het zuiden over de RAVeL langs het Kanaal Brussel-Charleroi en een kort stuk langs het Centrumkanaal. Eens je La Louvière, de stad van de wolven én ooit een belangrijk industrieel centrum, gepasseerd bent, brengt de RAVeL Lijn 422 je geleidelijk in een meer landelijke omgeving.

Familial
Familie
Lengte (in km)
111 km
W4 Canaux, fleuves et rivières
De Leers-Nord à Anhée

Om Frankrijk te verlaten, volg je de groene route van het Kanaal van Roubaix. Plots verandert de naam in Spierekanaal. 

Familial
Familie
Lengte (in km)
188 km
W5 D'une vallée à l'autre
De Hoegaarden à Givet (F)

Het eerste deel van je route loopt de RAVeL op Lijn 142. Je fietst door Haspengouw, een van de mooiste landbouwregio's van België. Deze vruchtbare streek is de graanschuur van België. Je vindt er afwisselend tarwe- en bietenvelden. Na een tussenstop in Jodoigne zal je genieten van het weids landschap met typische architectuur. Romeinse legioenen waren ooit in dit gebied gehuisvest, toen ze op hun veroveringstochten Gallië doorkruisten. Je bereikt de hoofdstad van Wallonië, Namen. De stad trekt jaar na jaar meer bezoekers. Terecht, het historisch centrum is mooi en de inwoners zijn gekend voor hun levenskunst. 

Expert
Expert
Lengte (in km)
91 km
W6 Au fil de l'eau
De Chaudfontaine à Erquelinnes

Van bij de start aan de bronnen en thermale baden van Chaudfontaine, word je ondergedompeld in de sfeer van drie belangrijke rivieren van Wallonië: de Vesder, de Maas en de Samber. Het is een veilig parcours over RAVeL-wegen. Je zal dus volop kunnen genieten van de natuur en het rijke post-industriële erfgoed in deze drie valleien. En natuurlijk kan je ook de Waalse culturele diversiteit opsnuiven in steden zoals Luik, Namen en Charleroi.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
164 km
W7 Sur la route des Ardennes
De Lanaye (Visé) à Bouillon

De regionale langeafstandsroute W7 doorkruist de provincies Luik en Luxemburg in noord-zuidelijke richting. Je fietst langs deze route door drie van de mooiste valleien van Wallonië.

Expert
Expert
Lengte (in km)
205 km
W9 La Véloroute grandeur Nature
De Raeren à Martelange

Het noordelijke deel van deze route W9 volgt de 125 kilometers lange Vennbahn of de spoorlijn van de Hoge Venen, één van de langste en mooiste groene routes in Europa die 3 landen doorkruist. De Vennbahn maakt deel uit van het RAVeL-netwerk en is aangelegd op de vroegere spoorlijnen Raeren-Sankt-Vith (nr 48) en van Saint-Vith naar Lengeler op de lijn 47 aan de Luxemburgse grens.

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
157 km
frisepicto