Vind mijn traject Vind mijn traject

EuroVelo 19 - La Meuse à vélo

Expert
Expert
Lengte (in km)
147 km

Sur la Route des Citadelles

EuroVelo 19 Route - ‘La Meuse à vélo’, de eerste langeafstandsfietsroute van Wallonië, is goed voor 147 kilometers fietsplezier langs een van de allermooiste rivieren van Europa. Of je nu vertrekt aan de Franse grens bij Givet of aan de Nederlandse grens bij Maastricht, je zal altijd met volle teugen kunnen genieten van de bucolische landschappen. Deze route combineert een overweldigende natuur met het rijke industriële erfgoed van Wallonië.

De Citaldelroute loopt bijna uitsluitend in de eigen bedding van de RAVeL van de Maas en is dus autovrij. Langs het parcours kom je vier versterkte Waalse steden tegen: Dinant, Namen, Hoei en Luik. Stuk voor stuk een bezoekje waard!

‘La Meuse à vélo’ maakt deel uit van het internationale EuroVelo 3 route van ongeveer 1.150 kilometers langs de oevers van de Maas, vanaf de bron in het massief van de Vogezen in Frankrijk tot aan de monding in Rotterdam in Nederland.

Interactieve kaart
 

Image de l'itinéraire

Deuxième image de l'itinéraire

De route etappes : EuroVelo 19 - La Meuse à vélo 5

De Givet (F) à Dinant (stap 1)
Op Lijn 156 en de RAVeL van de Maas

Van zodra je Frankrijk verlaat en in Wallonië komt, word je overrompeld door de ontspannen sfeer van Lijn 156 en de oevers van de Maas. Op de RAVeL van de oude spoorlijn 156 kan je nog enkele restanten van het rijk spoorverleden ontdekken. De RAVeL van de Maas, de rode draad van deze tocht, brengt je naar Hastière, een typische gemeente aan de Maas. Je fietst via enkele meanders tot aan het kasteel van Waulsort. Wat verder doemt het prestigieuze kasteel van Freyr voor je op. De prachtige tuinen zijn zeer de moeite waard. Ook het rotsgebied van Freyr is bekend. Het is een van de favoriete plekken voor bergbeklimmers in Wallonië.

Expert
Expert
Lengte (in km)
24 km
De Dinant à Namur (stap 2)
Op de RAVeL van de Maas

Je verlaat Dinant, de stad van de koperslagers, op de RAVeL aan de linkeroever van de Maas. Je ziet enkele hectaren wijnranken op de flanken van de valleien. Kort voor Anhée wordt het landschap gedomineerd door de ruïnes van het feodale kasteel van Poilvaches. Het kasteel ligt op een rots. Dit is een van de meest betoverende stukken van de vallei van de Maas. De weelderige landschappen, talrijke kliffen en de beroemde tuinen van Annevoie zullen je ongetwijfeld bekoren !

Als je in Rivière aankomt, vergeet dan zeker niet omhoog te kijken. Met wat geluk zie je enkele deltavliegers zweven. Ze bewonderen het bucolische landschap vanuit de lucht.  Hun vertrekpunt is het uitkijkpunt van Sept Meuses.

Familial
Familie
Lengte (in km)
28 km
De Namur à Huy(stap 3)

Namen is de hoofdstad van Wallonië én tegelijkertijd de toegangspoort tot de Ardennen. Deze stad heeft bezoekers heel wat te bieden. Vanop de Citadel heb je een prachtig uitzicht op de samenvloeiing van de Samber en de Maas. In het historische hart houdt men van het goede leven. Je verlaat Namen via de RAVeL op de rechteroever van de Maas. Je passeert al snel de prachtig gerestaureerde Molens van Beez, een indrukwekkend gebouwencomplex.

Familial
Familie
Lengte (in km)
31 km
De Huy à Liège (stap 4)
Op de RAVeL en op de verbindingswegen van de Maas

Bij het verlaten van de oude ommuurde stad Hoei, doemen de koeltorens van de kerncentrale van Tihange voor je op. Na enkele kilometers op de RAVeL aan de rechteroever van de Maas, zie je links de torens van de Collegiale Kerk van Amay (7e eeuw). Bij aankomst in Luik, de metropool van de Prinsbisschoppen, passeer je de prestigieuze site Val-Saint-Lambert.

Expert
Expert
Lengte (in km)
39 km
De Liège à Maastricht (NL) (stap 5)
Op de RAVeL van de Maas en het Albertkanaal

Je verlaat Luik aan de rechteroever van de Maas. Je laat de Citadel, de groene long van de stad, achter je. De Citadel is een oase van groen in het hart van de stad. Wandelaars kunnen er hun hart ophalen. Hopelijk heb je ook genoten van het historische centrum en de talloze musea die de stad rijk is. Vlak voor de Nederlandse grens, fiets je door Visé, de ganzenstad, waar je de Tempeliershoeve kan bewonderen die in de 13e eeuw door de Tempeliers werd gebouwd.

Familial
Familie
Lengte (in km)
25 km
frisepicto