Vind mijn traject Vind mijn traject

De Aix-la-Chapelle/Aachen (D) à Herve (stap 1)

Op de RAVeL Lijn 39 en 38

Familial
Familie
Lengte (in km)
30 km
 cavalier  pmr

Vanuit de panoramische "Drie Grenzen" Toren, een symbolische plaats gelegen aan de grens van het Belgische dorpje Gemmenich en de steden Vaals in Nederland en Aken in Duitsland, fiets je van Oost naar West door het Land van Herve. Lijn 39 and 38 zijn een oude spoorlijn én pionier in zijn soort. Lijn 38 heeft een symboolfunctie voor alle RAVeL’s. De lokale bevolking heeft jarenlang de overheid gesensibiliseerd om de infrastructuur van deze route te optimaliseren.

De RAVeL Lijn 39 and 38 are weelderig. Je fietst langs weilanden en boomgaarden. Onderweg maak je kennis met heel wat lokale producten. Denk maar de bekende Hervekaas, Luikse stroop, de cider- en abdijbieren en Luikse gehaktballen. Je passeert traditionele brouwerijen waar je bieren kunt degusteren en oude boerderijen, die omgebouwd zijn tot bed & breakfast. Er zijn ook heel wat gastronomische restaurants langs de route. Stop zeker ook in het oude station van Herve, waar tegenwoordig de Toeristische Dienst gevestigd is. Je kan er iets drinken of streekproducten kopen. Maak zeker ook een omweg naar de Mijnsite in Plombières, Brouwerij Grain d'Orge in Hombourg, de Abdij Val-Dieu in de buurt van Aubel of Clermont-sur-Berwinne, een van de mooiste dorpjes in Wallonië. Vergeet tot slot ook niet dat de Duitse troepen in mei 1940 België via deze regio binnen vielen. De littekens van deze invasie zijn nog steeds zichtbaar in de Laschettunnel in Hombourg, de Amerikaanse begraafplaats van Henri-Chapelle en het Fort van Battice.

Details

De route:

Bij het drielandenpunt ga je richting Gemmenich. Na 1,4 km, begint de RAVeL Lijn 39 and 38. Deze brengt je veilig in eigen bedding naar het Land van Herve via de dorpen Gemmenich, Plombières, Hombourg, Aubel, Froidthier, Thimister en Battice.

Aard van de weg:

De wegen zijn geasfalteerd.

Hoogteverschillen:

Tussen het drielandenpunt en het begin van de RAVeL Lijn 39 tot Homburg, zijn er een korte stuk met hellingen van 5 %. Op de RAVeL is het stijgingspercentage verwaarloosbaar. Er is wel een lichte, bijna constante klim naar Herve.

Bewegwijzering:

De hele route is bewegwijzerd met de bordjes ‘EV3’.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen

Pas op voor het verkeer tussen het drielandenpunt en de start van de RAVeL Lijn 39.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt :

Tour Panoramique des Trois Frontières, Route des Trois Bornes 99, 4851 Gemmenich (Plombières).

Lambert 72 coördinaten : X : 266600 m - Y : 161635 m

GPS coördinaten: Breedte: 50°45'12,72 "N - Lengte: 6°1'16,53 "E

Treinverbinding: Het Hauptbahnhof station van Aken (D) ligt op iets meer dan 6 km van het vertrekpunt van de route naar het Drielandenpunt.

Parkeergelegenheid: Grote parking aan het Drielandenpunt.

 

Rustzone:

Het Drielandenpunt, Plombières en Herve.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Luik uitgegeven door de SPW. Deze kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir" kan gratis besteld worden door hier te klikken.
  • Brochure RAVeL Lijn 38 uitgegeven door de toeristische dienst van het Land van Herve

 

Fietsen in de buurt van de route:

Kaart van de stap
frisepicto