Vind mijn traject Vind mijn traject

De La Roche-en-Ardenne à Bastogne (stap 8)

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
46 km

Werp voor je vertrekt nog even een laatste blik op het mysterieuze La-Roche-en-Ardenne. Voor je het beseft, fiets je door steile valleien en dicht beboste heuvels naar Erneuville met zijn uitgestrekte grasvlakten. Je volgt een aangename weg over een glooiende helling om zo  op de betoverende weg van de Ry de Bronze te komen. Je doorkruist ettelijke pittoreske, rustige dorpjes met zoetgevooisde namen zoals Grainchamps, Tresfontaines, Wyompont, Ortheuville, Lavacherie of Amberloup. Soms gesitueerd op de Ardense hoogvlakten, soms in de vallei van de Westelijke Ourthe. 

Eens je het rustige en groene dorp Sainte-Ode achter je gelaten hebt, klim je zachtjes naar het plateau van Bastogne. Daarna volgt de prachtige vallei van Laval met zijn mooie zijrivieren. In Sibret, boven op het plateau, kan je een stukje op de pre-RAVeL van de oude spoorlijn 163 fietsen. Die brengt je naar Bastogne, de stad die bekend is door zijn beroemde Slag om de Ardennen. In Bastogne zijn er winkels, musea en monumenten ter herinnering aan deze bloedige slag. Als je in april in de omgeving bent, mag je zeker de wielerwedstrijd ‘Luik-Bastenaken-Luik’ niet missen, de allermooiste van de Ardense klassiekers. Deze etappe zal ongetwijfeld in jouw geheugen gegrift blijven.

Details

De route:

De route loopt meestal over kleine, stille wegen zonder al te veel autoverkeer. De tocht eindigt met een kort gedeelte op de pre-RAVeL Lijn 163. In overeenstemming met de EV5, eindigt deze etappe normaal gezien in het gehucht Isle-le-Pré vlak voor Bastogne. Wij volgen de route tot aan het oude station Bastogne-Sud. Hiervoor moet je nog ongeveer 1,8 kilometer verder rijden op de pre-RAVeL.

 

Aard van de weg: Meestal glad (hoofdzakelijk asfalt), behalve op de pre-RAVeL Lijn 163 (grind).

 

Hoogteverschillen:

Deze tocht heeft aanzienlijke hoogteverschillen (+ 679m, - 377m), die echter verspreid zijn over 46 kilometers. Je moet dus niet bang zijn. Het parcours is zo gebouwd dat de meeste hellingen niet zo steil zijn.   

 

Bewegwijzering:

volledig bewegwijzerd met de bordjes EV5.

 

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:

Op de N826 fiets je tussen Amberloup en Sprimont (1,1 km) op een drukke regionale weg waar snel gereden wordt. 

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Place du Bronze in La-Roche-en-Ardenne.

Lambert 72 coördinaten : X : 236226 m - Y : 97237 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°10’47.81 ‘’ N - Lengte: 5°34’33.67 ‘’ E

Parkeergelegenheid: Betaald parkeren in het centrum van La-Roche-en-Ardenne. Je kan ook wat verder van het centrum een gratis parking vinden.

 

Aankomst:

Voormalige spoorwegovergang van de lijn 163 van de rue Isle-le-Pré in Bastogne.

Lambert 72 coördinaten : X : 244912 m - Y : 76203 m

GPS coördinaten:  Breedte: 49° 59’ 22.32’’ N - Lengte : 05° 41’ 32.49’’ E

Om in het centrum van Bastogne aan te komen, rijd je op de pre-RAVeL Lijn 163 iets meer dan 1,8 kilometer door tot aan het voormalige station Bastogne-Sud. Je rijdt rond het station en neemt de Avenue de la Gare. Je passeert een eenrichtingsstraat en 200 meters verder ga je linksaf in de Rue de Neufchâteau (let op het verkeer). Het centrum ligt op 250 meters. Je vindt er winkels, de Toeristische Dienst, enz. 

 

Rustzone:

Er zijn verschillende rustzones: In Wyompont, Lavacherie, Fosset, Laval, Bastogne.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL-kaart van de provincie Luxemburg, gepubliceerd door SPW. Deze kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir"kan gratis besteld worden door hier te klikken.
Kaart van de stap
frisepicto