Vind mijn traject Vind mijn traject

Sur les canaux autour de La Louvière

RAVeL van het Kanaal van het Centrum en het historische Kanaal van het Centrum

Familial
Familie
Lengte (in km)
17,5 km
 pmr

Stel je vijf scheepsliften voor, waarvan de meest recente ook de grootste van de wereld is, een draaiende brug, een kanaalbrug van 500 meters, een sluisdeur,....

Dit alles ontdek je tijdens deze fietslus van nauwelijks 20 kilometers. Op de RAVeL natuurlijk....

Eerst zie je de grote lift van Strépy-Thieu. Daarna neem je de RAVeL op de rechteroever van het Centrumkanaal. In Thieu steek je de mooie Place Hardat over. Dit plein is opgedragen aan het kanaal en zijn activiteiten. Je steekt het Centrumkanaal over in de richting van lift n° 4, dat in 2017 zijn 100ste verjaardag vierde.

De RAVeL neemt je mee door een rustig en bucolisch landschap. Je fietst naar het historische centrumkanaal, in de richting van drie andere liften, waarvan de eerste in 1888 in gebruik is genomen. Sommige gebouwen, met name in Bracquegnies, kan je bezoeken. Let vooral op het technisch vernuft van deze werken zonder elektriciteit. Het is meteen duidelijk waarom dit in 1998 als UNESCO Werelderfgoed geklasseerd is.

In Houdeng-Aimeries kan je een draaibrug zien. In La Louvière is er de beroemde Italiaanse Kantine, gebouwd in 1947 door de fabrieken Gustave Boël. Hier werden Italiaanse werknemers verwelkomd die in de mijnen en staalindustrie van de regio kwamen werken. Aarzel niet om er een gastronomische stop in te lassen.

Daarna bereik je het nieuwe kanaal via de sluisdeur van de Blanc-pain. Wees niet verbaasd als je een kudde schapen ziet grazen langs de oevers, voordat je de bijna 500m lange kanaalbrug van Sart oversteekt. De weg brengt je geleidelijk aan naar de grote kabelbaan van Strépy-Thieu.

Details

De route:

Deze etappe loopt in eigen bedding en wisselt af tussen de RAVeL van het Centrumkanaal en de RAVeL van het historisch Centrumkanaal.

Aard van de weg:

Glad (afwisselend asfalt en beton).

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbaar, behalve aan de passage van de liften.

Bewegwijzering:

De route is volledig bewegwijzerd met borden van de RAVeL van het Centrumkanaal en het historische Centrumkanaal.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Rue de la Chapelle Bertrand, 68 bij de grote lift van Strépy-Thieu.

Lambert 72 coördinaten : X : 131439 m - Y : 129688 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°28'39.79" N - Lengte: 4°6'26.09" E

Toegang per trein: La Louvière of Bergen NMBS station. Stap uit in Thieu (bij lift n° 4).

Aan het vertrekpunt kan je gemakkelijk parkeren.

 

Rustzones:

Talrijke picknickplaatsen langs de route.

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Henegouwen, gepubliceerd door de SPW. Deze kaart, "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan je gratis bestellen door hier te klikken

Fietsen rond de route:

Kaart van de stap
frisepicto