Vind mijn traject Vind mijn traject

De Leers-Nord (Estaimpuis) à Tournai (stap 1)

Op de RAVeL van de Espierre en het Scheldekanaal

Familial
Familie
Lengte (in km)
23 km
 pmr

Deze fietstocht start aan het sluiswachtershuis van het kanaal van Spierre in Leers-Nord. Je komt het vlakke land of «Le Plat Pays» binnen vanuit Roubaix, aan het begin van de 20e eeuw een van de textielhoofdsteden van de wereld. Je fietst op de linkeroever van het kanaal. Het lijkt wel een ansichtkaart. De lange rijen bomen langs de rivier en de klokkentorens typeren geregeld het landschap in Vlaanderen. Dit kanaal, dat geëxploiteerd werd tot in 1985, werd in 2000 geklasseerd tot Waals erfgoed. Bij aankomst in Spiere-Helkijn verlaat je het kanaal en kom je op de RAVeL van de Schelde.

Het wordt al snel duidelijk dat de rust van het oude kanaal naadloos overgaat in het drukke rivierverkeer van de Schelde. Het decor verandert traag maar gestaag. De sfeer wordt iets industriëler. Bij de sluis van Kain, kom je aan in een van de oudste steden van België, Doornik. Je passeert de beroemde ‘Pont des Trous’. Doornik is terecht fier op zijn geschiedenis. Hier stond immers de wieg van het Franse Koninkrijk, want een zekere Clovis werd hier geboren. De stad is dan ook een soort openluchtmuseum. Breng zeker een bezoek aan de kathedraal en zijn schat, erkend als UNESCO Werelderfgoed. Ook het Museum voor Schone Kunsten van Horta loont de moeite. En laat ons ook alle andere schatten niet vergeten. 

Details

De route:

De route loopt voornamelijk via de RAVeL van het Spierekanaal en de RAVeL van de Schelde.

Aard van de weg:

Glad (asfalt afgewisseld met beton).

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbaar.

Bewegwijzering:

Over het hele traject zijn er zijn borden ‘W4’ geplaatst.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Sluis Leers-Nord, Kanaalstraat in Leers-Nord (Estaimpuis).

Lambert 72 coördinaten : X : 71456 m - Y : 153964 m

GPS coördinaten: Breedte: 50°41'27,51" N - Lengte: 3°15'25,51" E

Toegang per trein : vanaf station Estaimbourg, ongeveer 5 kilometers ten zuiden van het vertrekpunt, neemt u de N510 richting Pecq voor ongeveer 600meters. Neem dan de eerste straat links richting Leers-Nord. Volg de knooppunten 45,36,34,34,32 en 30.

Uitgang vanaf station Herseaux, ongeveer 6,5 kilometers ten noorden van het vertrekpunt, richting spoorwegovergang N512 (Chaussée d'Estaimpuis). Rij iets meer dan 300meters linksaf en dan de 3e afslag naar rechts (rechts bij de verkeerslichten). Volg dan de knooppunten 29,33,34,34,32 en 30.

 

Rustplaats:

In Warcoing (bij KP 48), vlak voor Pecq, bij de sluis van Kain.

 

Parkeerplaatsen:

  • Hérinnes, Barrage: 8 plaatsen, inclusief voor personen met een handicap
  • Pecq (‘Route Fluviale’): 6 plaatsen.
  • Doornik, Rivage du Pontonnier: 12 plaatsen.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Henegouwen, gepubliceerd door de SPW. Deze kaart, genaamd "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan gratis besteld worden door hier te klikken.
  • Fietskaarten  van Picardisch Wallonië (westen en oosten): https://wapishop.be/nl/startpagina/

 

Fietsen in de omgeving van de route:

Kaart van de stap
frisepicto