Vind mijn traject Vind mijn traject

De Tournai à Péruwelz (stap 2)

Op de RAVeL van de Schelde en het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes

Familial
Familie
Lengte (in km)
22 km
 pmr

Vanuit Doornik fiets je richting Antoing, bekend voor zijn kalksteengroeven. De goederen kunnen van hieruit gemakkelijk naar Gent getransporteerd worden. Het is ook het begin van een netwerk van kanalen en centra voor scheepsvaart, zoals Péruwelz, Bernissart en Saint-Ghislain. Het zijn stuk voor stuk plekken waar geschiedenis geschreven is. Tijdens je fietstocht leer je veel over de geschiedenis van de scheepsvaart en de kalkovens en wie weet ook over meer moderne dingen.

Stroomafwaarts vanuit Doornik kom je in het hart van het ‘Witte Land’, de streek waar cement en kalk hoogtij vieren. Onderweg zal je heel wat overblijfselen van deze industrie tegenkomen. De vreemde architectuur van de kalkovens langs de RAVeL springt zeker in het oog.

En in Antoing gaan moderniteit en historische bezienswaardigheden naadloos in elkaar over. Deze stad heeft ooit een belangrijke rol gespeeld in het Oude Regime. In Fontenoy vond ooit (in 1745) een grote slag plaats. De beroemde woorden "Heren van Engeland, schiet als eerste... », zouden hier ooit uitgesproken zijn.

Deze plek herinnert er ons aan dat België altijd al het strijdtoneel geweest is voor veldslagen tussen de grote buurlanden. Geniet dus van jouw fietstocht in het prachtige Wallonië en de rijke geschiedenis.

Iets verderop in Péronnes verlaat je de Schelde om de "Grand Large" te bereiken. Het is een natuurpark met meer dan 45 hectare water, de perfecte plek om even te ontspannen en te genieten van wat vrije tijd.

Vervolg jouw weg op de RAVeL naar Péruwelz, een klein stadje met afwisselend water, groen en bos. Péruwelz vormt de toegangspoort tot het Natuurpark van de Scheldevlaktes. Hier ligt het woud van Bonsecours met zijn unieke educatieve boscentrum. Tot slot is er de aansluiting op de Groene Route ‘Gueules Noires’ in Vieux-Condé (Frankrijk).

Details

De route:

Je volgt de Schelde op de RAVeL en het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes.

Aard van de weg:

Glad (afwisselend asfalt en beton).

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbare helling.

Bewegwijzering:

Over het hele traject zijn er zijn borden ‘W4’ geplaatst.

Aansluitingen:

  • Ter hoogte van Hollain kan je aansluiten op de RAVeL Lijn 88 naar Antoing of Bléharies. Je kan ook verderfietsen op de RAVeL van de Schelde tot in Frankrijk.
  • Tussen Péronnes en Callenelle, bestaat de mogelijkheid om een lus te maken via de RAVeL van het Historisch Kanaal Pommeroeul-Antoing.
  • In Péruwelz kan je de verbinding maken met de RAVeL van Lijn 92. In de toekomst kan je de Groene route ‘Gueules Noires’ richting Vieux-Condé volgen(F).
Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Kruispunt tussen de Pont de Fer et le Quai Notre-Dame in Doornik.

Lambert 72 coördinaten : X : 80542 m - Y : 144807 m

GPS coördinaten: Breedte: 50°36'35.34" N - Lengte: 3°23'14.66" E

Toegang per trein: Doornik NMBS station.

 

Rustplaats: 

Verschillende plekken aan het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes tussen ‘Grand Large’ van Péronnes en Péruwelz.

 

Parkeergelegenheid op de route :

  • Péronnes (lez-Antoing), Rue du Rivage: 20 plaatsen, ook voor personen met beperkte mobiliteit.
  • Péronnes (lez-Antoing), Rue du Large: 7 plaatsen inclusief personen met beperkte mobiliteit.
  • Roucourt, Rue de la Guérison, inclusief personen met beperkte mobiliteit.
  • Péruwelz, Quai de Paray-Vieille-Poste: 5 plaatsen, ook voor personen met beperkte mobiliteit.

 

Gidsen/kaarten :

  • RAVeL kaart van de provincie Henegouwen, gepubliceerd door de SPW. Deze kaart, genaamd "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan gratis besteld worden door hier te klikken.

 

Fietsen in de omgeving :

 

Kaart van de stap
frisepicto