Vind mijn traject Vind mijn traject

De Givet (F) à Dinant (stap 1)

Op Lijn 156 en de RAVeL van de Maas

Expert
Expert
Lengte (in km)
24 km

Van zodra je Frankrijk verlaat en in Wallonië komt, word je overrompeld door de ontspannen sfeer van Lijn 156 en de oevers van de Maas. Op de RAVeL van de oude spoorlijn 156 kan je nog enkele restanten van het rijk spoorverleden ontdekken. De RAVeL van de Maas, de rode draad van deze tocht, brengt je naar Hastière, een typische gemeente aan de Maas. Je fietst via enkele meanders tot aan het kasteel van Waulsort. Wat verder doemt het prestigieuze kasteel van Freyr voor je op. De prachtige tuinen zijn zeer de moeite waard. Ook het rotsgebied van Freyr is bekend. Het is een van de favoriete plekken voor bergbeklimmers in Wallonië.

Nog wat verder stroomafwaarts kom je vlak na de Bayardrots in Dinant aan. De stad is fier op zijn Citadel en op zijn beroemde "couques de Dinant". Je kan er ook genieten van een ontspannen boottochtje op de Maas.

Details

De route:

Bij het buitenrijden van Givet, wanneer je op Belgische grondgebied komt, fiets je gedurende 150 meter over de regionale weg N908. Je slaat linksaf om zo aan het oude station van Agimont en de RAVeL van Lijn 156 te komen. De RAVeL loopt hier in eigen bedding tot aan Hermeton. Na een korte verbinding over een lokale weg brengt de RAVeL je op de linkeroever van de Maas naar Hastière.  Steek de brug over en volg een kleine lokale weg op de rechteroever van de Maas tot aan de sluis van Waulsort. Hier steek je over om zo op de linkeroever de regionale weg N96 te volgen. Het is ongeveer ± 7 kilometers tot aan de sluis van Anseremme. Hier steek je over om op de rechteroever van de Maas op de RAVeL het centrum van Dinant te bereiken.

Aard van de weg:

Meestal glad (asfalt)

Hoogteverschillen:

Geen.

Bewegwijzering:

De volledige etappe is bewegwijzerd met de bordjes van "La Meuse à vélo". Dit is vooral nuttig bij het doorkruisen van het centrum van Dinant en enkele passages over de Maas.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:

Fietsen op de regionale wegen N908 en N96 is gevaarlijk. Het verkeer is er druk en er wordt snel gereden.

Aansluitingen:

In Givet (F) is er een verbinding met de voie verte Trans-Ardennes richting Charleville-Mézières en Sedan.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Rue de France in 5544 Heer-Agimont.

Lambert 72 coördinaten : X : 181395 m - Y : 93775 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°09’15.47’’ N - Lengte : 4°48’29.00’’ E

Toegang per trein: Givet SNCF station.

Parkeren is mogelijk in de buurt van het vertrekpunt.

 

Rustplaats:

Aan de sluis van Waulsort.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Namen, gepubliceerd door de SPW. De kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir" kan je gratis bestellen door hier te klikken.
  • ‘La Meuse et vous’: fietskaart van de route tussen Charleville-Mézières (F) en Namen.
Kaart van de stap
frisepicto