Vind mijn traject Vind mijn traject

De Liège à Maastricht (NL) (stap 5)

Op de RAVeL van de Maas en het Albertkanaal

Familial
Familie
Lengte (in km)
25 km
 pmr

Je verlaat Luik aan de rechteroever van de Maas. Je laat de Citadel, de groene long van de stad, achter je. De Citadel is een oase van groen in het hart van de stad. Wandelaars kunnen er hun hart ophalen. Hopelijk heb je ook genoten van het historische centrum en de talloze musea die de stad rijk is. Vlak voor de Nederlandse grens, fiets je door Visé, de ganzenstad, waar je de Tempeliershoeve kan bewonderen die in de 13e eeuw door de Tempeliers werd gebouwd.

Vlak voor de grens, kom je aan het sluizencomplex van Lanaken. Dankzij deze nieuwe grote sluis kunnen schepen van 9.000 ton tussen België en Nederland varen. Aan je rechterkant ligt het natuurgebied Les Frayères, de perfecte plek om even tot rust te komen. Links ligt het Plateau van Caestert, een heuvelrug van kalksteen aan de voet het natuurreservaat Sint-Pietersberg. In deze regio kwamen in mei 1940 de Duitse troepen België binnen. Het trauma van deze invasie is nog steeds aanwezig in de forten van Eben-Emael en Aubin-Neufchâteau.

Details

De route:

Vanaf de start in Luik aan de voet van de voetgangersbrug in de wijk Outremeuse tot aan de grens met Nederland loopt de RAVeL in eigen bedding. In het begin fiets je over de RAVeL van de Maas, wat later over de RAVeL van het Albertkanaal. 

Aard van de weg:

Meestal glad. Afwisselend asfalt en beton.

Hoogteverschillen:

Geen.

Bewegwijzering:

De volledige etappe is bewegwijzerd met de bordjes van "La Meuse à vélo".

Aansluitingen:

  • Aan de Belgisch-Nederlandse grens in Petit-Lanaye loopt de fietsroute van de Maas verder in Nederland. Je rijdt richting Maastricht op de LF-Maasfietsroute.
Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Aan de voet van de voetgangersbrug Saucy in Luik, Quai Van Beneden, op de rechteroever van de Maas.

Lambert 72 coördinaten : X : 235583 m - Y : 148525 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°38'27.87" N - Lengte: 5°34'43.44" E

Toegang per trein: Luik Guillemins NMBS station.

Betaald parkeren bij het vertrekpunt.

 

Rustplaats:

Robinson Island in Visé (vlakbij de haven van Visé, fiets je even naar de Maas in de richting van de brug van Visé. Robinson eiland ligt net nadat je onder de brug gepasseerd bent).

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaarten van de provincies Luik en Namen uitgegeven door de SPW. De kaarten "Plus de RAVeL, plus de plaisir " kunnen gratis besteld worden door hier te klikken.
Kaart van de stap
frisepicto