Vind mijn traject Vind mijn traject

De Huy à Liège (stap 4)

Op de RAVeL en op de verbindingswegen van de Maas

Expert
Expert
Lengte (in km)
39 km

Bij het verlaten van de oude ommuurde stad Hoei, doemen de koeltorens van de kerncentrale van Tihange voor je op. Na enkele kilometers op de RAVeL aan de rechteroever van de Maas, zie je links de torens van de Collegiale Kerk van Amay (7e eeuw). Bij aankomst in Luik, de metropool van de Prinsbisschoppen, passeer je de prestigieuze site Val-Saint-Lambert.

De site bestaat uit het kasteel en de voormalig Cisterciënzerabdij, gebouwd in de 13e eeuw. De kristalfabriek ‘Val Saint Lambert’ heeft een lang en internationaal erkend industrieel verleden. Je kan er het wereldberoemde ‘Cristal Discovery museum’ bezoeken. Luik, de vurige stede langs de Maas, is fier op zijn rijk industrieel, architectonisch en cultureel erfgoed. De talrijke musea, folklore en de sympathieke inwoners maken van deze stad een onmisbare tussenstop langs de route. In de levendige buurten hangt er dag en nacht een feestelijke sfeer.

Details

De route :

Tijdens de passage door Hoei fiets je op gemeentelijke wegen. De bewegwijzering is er uitstekend. Daarna kom je terug op de RAVeL op de rechteroever van de Maas, aan de voet van de kerncentrale van Tihange. Dit is zo tot  je in Seraing aankomt. Je fietst door Seraing op de nieuw aangelegde laan. Daarna steek de Maas over via de brug, van de rechter- naar de linkeroever. Na de brug volg je de borden op. Je rijdt over lokale wegen in de richting van Luik door de wijken Tilleur en Sclessin. Bij het verlaten van Sclessin, in het dorp Val-Benoît, ter hoogte van de autobrug over de Maas, fiets je over het spoorwegbruggetje om zo terug de rechteroever van de Maas te bereiken. Je rijdt Luik binnen aan de samenvloeiing van de Ourthe en Maas. Wanneer je het Boveriepark passeert, kan je via een brug voor voetgangers en fietsers de Maas oversteken om het monumentale station van Luik-Guillemins te bereiken. Je bereikt het gebouw van de hand van de bekende Spaanse architect Santiago Calatrava na enkele minuten. Het is belangrijk om weten dat de RAVeL door het Boveriepark op de rechteroever van de Maas loopt. Je passeert aan je linkerkant de Financiëntoren en aan je rechterkant het Congrespaleis. De etappe eindigt aan de voet van het brugje, dat rechtstreeks verbonden is met het centrum van de stad.

Aard van de weg :

Glad(afwisselend asfalt en beton).

Hoogteverschillen:

Geen.

Bewegwijzering:

De volledige etappe is bewegwijzerd met de bordjes van "La Meuse à vélo". Deze zijn vooral nuttig bij het doorkruisen van Seraing en op de lokale wegen tussen Engis en Ivoz-Ramet en tussen Seraing en het binnenrijden van Luik.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:

Tussen Seraing en het binnenrijden van Luik loopt het parcours hoofdzakelijk op lokale wegen met weinig en relatief traag verkeer. Er zijn geen aparte fietsvoorzieningen. Je fietst dan ook ± 7 kilometers op gedeelde wegen.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Boudewijnbrug op de rechteroever in Hoei.

Lambert 72 coördinaten : X : 211676 m - Y : 134679 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°31'10.65"N - Lengte : 5°14'18.50"E

Toegang per trein: Hoei NMBS station.

Parkeren is mogelijk in de buurt van het vertrekpunt.

 

Rustplek:

Boveriepark in Luik.

Gidsen/kaarten

  • RAVeL kaart van de provincie Luik uitgegeven door de SPW. De kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir" kan gratis besteld worden door hier te klikken.
Kaart van de stap
frisepicto