Vind mijn traject Vind mijn traject

De Aix-la-Chapelle/Aachen (D) à Montjoie/Monschau (D) (stap 1)

Op de RAVeL van lijn 48

Familial
Familie
Lengte (in km)
46 km
 pmr

De Vennbahn start in de voormalige keizerlijke stad Aken in Duitsland. Nadat je de stad uit fietst, kom je al snel in een idyllische en rustige omgeving. In de oude abdijstad Kornelimünster snuif je de middeleeuwse sfeer nog steeds op. Onderweg kom je enkele restanten van de spoorweggeschiedenis tegen, stille getuigen van een roemrijk verleden. 

Je rijdt verder tussen weilanden en bossen tot je in België aankomt, vlak voor het voormalige treinstation Raeren. Daarna flirt de Vennbahn met de grens van België en Duitsland. Nu eens fiets je in Duitsland, dan weer in België. Wel bijzonder is dat de RAVeL van Lijn 48 zich op Belgisch grondgebied bevindt, terwijl de zones aan beide zijden van de spoorlijn zich hoofdzakelijk op Duits grondgebied bevinden.

Dan gaat het verder richting Roetgen, de ‘toegangspoort tot de Eifel’. Het landschap wordt minder bosachtig. Wanneer je richting Lammersdorf en Konzen fietst, waan je je bijna in Zwitserland. Na zoveel indrukken bereik je de oude stad Monschau, met zijn prachtig bewaard gebleven vakwerkhuizen.

Details

De route:

Vanaf de start in Aken (D), vlakbij het station Rothe-Erde, loopt de etappe van de Vennbahn Lijn 48 in eigen bedding, met uitzondering van de verbinding naar het centrum van Monschau. Je rijdt door Aken-Brand,Kornelimünster, Walheim en Schmithof. Na 17 kilometers op Duits grondgebied kom je aan bij de Belgische grens. Daarna passeer je de oude stations van Roetgen, Lammersdorf, Simmerath, Konzen, om zo in Monschau aan te komen.

Aard van de weg:

Glad asfalt, behalve in Paustenbach tussen kilometer 40,5 en kilometer 43,5. Hier is de weg om milieuredenen bekleed met grind.

Hoogteverschillen:

Geen of een verwaarloosbare helling.

Bewegwijzering:

De route is volledig voorzien van de borden "RAVeL Lijn 48 - Vennbahn". 

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Station van Aken-Rothe-Erde S-Bahn (Regional Express Network). Niet te verwarren met het hoofdstation Aken !(Hauptbahnhof).

Vanuit het hoofdstation van Aken zijn er treinverbindingen van en naar Luik en Brussel en elke Duitse stad. In Luik kan je overstappen naar gelijk welk Belgisch station, inclusief Troisvierges (het eindpunt van de Vennbahn, zie etappe 3).

De afstand tussen het treinstation Aken-Rothe-Erde en het hoofdstation van Aken bedraagt 2,8 kilometers.

Voor het station Rothe Erde:

  • Lambert 72 coördinaten : X : 273263 m - Y : 163675 m
  • GPS-coördinaten : Breedte: 50° 46'13,78' NB - Lengte: 06° 06'06'58,81'' E

Parkeergelegenheid:  aan het station Aken-Rothe-Erde: Apcoa Parkhaus Aachen Arkaden, Triererer Straße 1, 52078 Aken: http://www.apcoa.de/parken-in/aachen/aachen-arkaden.html

Hoe bereik je het begin van de Vennbahn?  Wanneer je uit het centrum van Aken komt, sla je voor de ingang van het station Rothe-Erde (onder de sporen), linksaf. Direct daarna ga je rechtsaf de Trierer Straße in. Je rijdt onder de spoorlijn en gaat direct linksaf. Zo kom je aan de Vennbahn.

Aankomst:

Locatie van het voormalige station van Monschau (D)

GPS-coördinaten: Breedte: 50°33'53.89'' N - Lengte: 06°14'03' E

 

Hoe kom je in het centrum van Monschau?

Als je het centrum van Monschau (D) wil bereiken, volg dan de borden vanaf de Vennbahn. Je fietst gedurende 3 kilometers op de hoofdweg (ofwel 1,5 km te voet op een aangenaam wegje dat wel steil naar beneden gaat). Zo bereik je het historische centrum van Monschau (Altstadt).

 

Rustplaats:

Over het gehele traject zijn er rustplaatsen en plaatsen om te schuilen, meestal in of aan oude treinstations zoals Roetgen.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Luik, uitgegeven door de SPW. De kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir " kan gratis besteld worden door hier te klikken.
  • Alle documentatie is te verkrijgen via de website van ATEB (https://www.ostbelgien.eu/nl). Er is ook een kaart 1/100.000 beschikbaar waarop de Vennbahn, de verbindingen met andere RAVeL's en de verbindingen met het Duitse fietsnetwerk ("Radweg") zijn aangeduid.

 

Fietsen rond de route:

  • VeloTour, fietsknooppuntennetwerk van de Hoge Venen: https://www.ostbelgien.eu/nl/fiets
  • Er zijn parcours die bestaan uit lussen op een deel van deze etappe. Deze parcours zijn verzameld in een handige doos, ‘Vennbahn Plus’, met geïllustreerde kaarten van de Vennbahn en per lus een folder met toeristische informatie. Kijk op : https://www.ostbelgien.eu/nl

 

Kaart van de stap
frisepicto