Vind mijn traject Vind mijn traject

De Thuin à Chimay

Op de RAVeL-lijn 109/2

Familial
Familie
Lengte (in km)
45 km
 cavalier  pmr

Deze route start in Thuin in het hart van Thudinie en de Vallei van de Samber. De stad die beroemd is voor zijn hangende tuinen. Je kan er ook het Ontdekkingscentrum van Vicinal bezoeken, waar je alles leert over de geschiedenis van de tramlijn Lobbes-Thuin. Dit is een mooie aanvulling op de RAVeL, die direct naast de oude spoorlijn 109/2 begint. Een gedroomde startplaats om de RAVeL op te snuiven!

Langs de Lijn 109/2 kom je geleidelijk de Laars van Henegouwen binnen. Je fietst langs weilanden, uitgestrekte velden en kleine valleien. Hier regeert de stilte. Je passeert Thuillies, Ossogne en Strée, dorpjes met huizen in typische baksteen van de streek. Je nadert de Franse grens met de Henegouwse Fagne als decor. Je komt aan in Beaumont, een middeleeuws stadje met zijn indrukwekkende Salamandertoren, die je herinnert aan een rijk militair verleden. Daarna flaneer je door het staatsbos van Sivry-Rance, waar rood marmer gewonnen wordt. Het ligt tussen verschillende meren. In de omgeving van Froidchapelle kan je een omweg maken naar de Meren van l’Eau d'Heure, waar je een frisse duik kan nemen. Je volgt hiervoor de Véloroute des Lacs.

Je hebt zonder twijfel de meest groene streek van Henegouwen doorkruist. Het einde van de etappe komt in zicht. In Chimay kan je genieten van een oververdiend trappistenbiertje, met zorg bereid door de monniken van de benedictijnenabdij van Scourmont. 

Details

De Route:

RAVeL Lijn 109/2 in eigen bedding.

Aard van de weg:

Glad (asfalt).

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbaar.

Bewegwijzering:

De route is volledig bewegwijzerd met bordjes van Lijn 109/2. Ook de volgende bestemmingen zijn aangegeven.

Aansluitingen:

  • In Froidchapelle kan je de verbinding maken met de Véloroute des Lacs. Je volgt de wegwijzers naar Les Lacs de l’Eau d’Heure in België of naar de Lac du Val Joly in Frankrijk.
Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Aan het begin van de RAVeL Lijn 109/2, op de spoorwegovergang tussen de Avenue de la Couture 1 en de Rue du Fosteau in Thuin, vlakbij het Ontdekkingscentrum van Vicinal.

Lambert 72 coördinaten : X : 143650 m - Y : 114580 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°20'31.75"N - Lengte : 4°16'46.31"E

Toegang met de trein: Thuin NMBS station.

Parkeerplaats: talrijke parkings vlakbij het vertrekpunt.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Henegouwen uitgegeven door de SPW. Deze kaart ‘Plus de RAVeL, plus de plaisir’ kan je gratis bestellen door hier te klikken.

 

Fietsen rond de route: 

Kaart van de stap
frisepicto