Vind mijn traject Vind mijn traject

De Momignies à Mariembourg (Couvin)(stap 1)

Op de RAVeL Lijn 156 – Een kleine rondleiding in Thiérache

Familial
Familie
Lengte (in km)
31 km
 cavalier  pmr

De Laars van Henegouwen lijkt bijna ongrijpbaar. Zo groot is de variatie. In deze regio vind je een arboretum, een abdij, een wereldberoemd vorstendom, een uniek ornithologisch reservaat, een kroniekschrijver en een succesvolle film... 

Samen met de groene route van Avesnois, de RAVeL van de Samber en Lijn 109/2 vormt Lijn 156 een grensoverschrijdende lus van ongeveer 120 kilometers. Een traject dat Maubeuge, Erquelinnes, Thuin, Chimay, Momignies en Glageon-Trélon met elkaar verbindt. De Laars van Henegouwen is dus zeker niet geïsoleerd !

Details

De route:

De route ligt op een beveiligde eigen site op de RAVeL van Lijn 156.

Aard van de weg:

Glad (asfalt).

Hoogteverschillen:

Verwaarloosbaar.

Bewegwijzering

De volledige route is bewegwijzerd.

Aansluitingen:

  • Na een partnerschap met onze Franse vrienden van het Département du Nord werd een 18 kilometers lange grensoverschrijdende route aangelegd. Deze Véloroute de l’Avesnois is bewegwijzerd tot in Momignies. Ze loopt over rustige wegen met weinig verkeer.
  • In Momignies gaat de Avesnois-fietsroute, en dus ook de EV3, zuidwaarts richting Anor en de Voie Verte de la forêt d'Hirson, die je naar Hirson leidt.
  • In noordelijke richting vormt deze route de verbinding tussen de RAVeL Lijn 156 bij het oude station van Momignies en de start van de Avesnois-fietsroute in Glageon-  Trélon. Door deze verbindingsroute en de groene weg van de Avesnois te volgen, kom je in alle rust in Maubeuge aan. Hier kan je je weg vervolgen naar Erquelinnes. Je volgt hier de Groene route van de Samber. Hier kan je kiezen om naar Binche te gaan via de RAVeL Lijn 108, of om naar Thuin te fietsen langs de Samber. Eens in Thuin     aangekomen, kan je de RAVeL Lijn 109/2 volgen tot in Chimay om zo uiteindelijk Momignies te bereiken. Dit is een lus van ongeveer 120 kilometers, die voornamelijk uit groene wegen bestaat. Deze grensoverschrijdende fietstocht brengt je in de regio van de Vallei van de Samber, Thudinie, de Laars van Henegouwen en de Asvesnois.
    Deze lus kan vervolledigd worden door de fietsroute van de Meren van Lac de l' Eau-d'Heure te verbinden met het Meer Val Joly in Frankrijk. Een fietstocht van 38 kilometers door de gemeenten Froidchapelle en Sivry-Rance. 
    De Avesnois-fietsroute en de RAVeL van de Samber maken deel uit van de EuroVelo 3 route.
  • In Chimay kan je de verbinding maken met de RAVeL Lijn 109/2, die deel uitmaakt van de regionale route W3 in de richting van Thuin. Via Lijn 109/2 kan je enerzijds de RAVeL van de Lacs de l'Eau d'Heure bereiken via Froidchapelle en de fietsroute van de meren (Véloroutes des Lacs) en anderzijds de RAVeL van de Samber.
Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Place de la Gare in Momignies.

Lambert 72 coördinaten : X : 135290 m - Y : 79460 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°01'34.52'' N - Lengte : 4°09'48.39'' E

Parkeren is mogelijk in de buurt van het vertrekpunt.

 

Aankomstpunt:

Place Léopold Roger à Mariembourg (Couvin).

Coordonnées Lambert 72 : X : 161105 m - Y : 87186 m

Coordonnées GPS : Latitude : 50°05'44.87'' N - Longitude : 4°31'26.18'' E

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Henegouwen, gepubliceerd door de SPW. Deze kaart, "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan je gratis bestellen door hier te klikken.
  • Fietskaart  van Picardisch Wallonië (Oost): http://wapishop.be/nl

 

Fietsen in de omgeving van de route:

Kaart van de stap
frisepicto