Vind mijn traject Vind mijn traject

De Raeren à Montjoie/Monschau (D) (stap 1)

RAVeL van lijn 48

Familial
Familie
Lengte (in km)
26,5 km
 pmr

Het traject van de RAVeL van Lijn 48 start aan het voormalige station van Raeren.

Al snel flirt de Vennbahn met de grens van België en Duitsland. Nu eens fiets je in Duitsland, dan weer in België. Wel bijzonder is dat de RAVeL van Lijn 48 zich op Belgisch grondgebied bevindt, terwijl de zones aan beide zijden van de spoorlijn zich hoofdzakelijk op Duits grondgebied bevinden. Onderweg kom je enkele overblijfselen van het spoorwegnet tegen. Het zijn de stille getuigen van een roemrijk verleden. 

Dan gaat het verder richting Roetgen, de ‘toegangspoort tot de Eifel’. Het landschap wordt minder bosachtig. Wanneer je richting Lammersdorf en Konzen fietst, waan je je bijna in Zwitserland. Na zoveel indrukken bereik je de oude stad Monschau, met zijn prachtig bewaard gebleven vakwerkhuizen.

Details

De route:

Van aan de start in Raeren loopt de etappe van de Vennbahn Lijn 48 in eigen bedding, met uitzondering van de verbinding naar het centrum van Monschau.

Aard van de weg:

Glad asfalt, behalve in Paustenbach waar de weg om milieuredenen bekleed is met grind.

Hoogteverschillen:

222 meters klimmen. Verwaarloosbare helling (max. 1,7 %).

Bewegwijzering:

De route is volledig voorzien van de borden "RAVeL Lijn 48 - Vennbahn". 

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Parking van Lijn 48-Vennbahn: vlakbij het oude hooggelegen station van Raeren, in de omgeving van de Rue Langenbend.

Lambert 72 coördinaten : X : 274271 m - Y : 151920 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°39’52 ‘’ N - Lengte : 06°07’37 ‘’ E

Met de auto naar het station van Raeren: via de Bahnhofstraße/Langenbend (aangeduid met borden RAVeL Lijn 48–Vennbahn voor fietsers). Na 500 meters klimmen naar Langenbend, kom je aan het kruispunt met de Vennbahn, de parking en informatiepanelen met kaarten.  Je neemt de Vennbahn naar rechts (richting van het oude verdeelstation).

Toegang per trein: de start in Raeren kan je bereiken vanaf het station van Eupen. Dit is het dichts gelegen station op ongeveer 10 kilometers. De verbinding is goed aangeduid.

Aankomst:

Oude station van Monschau (D).

Lambert 72 coördinaten : X : 282147 m - Y : 141023 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°33’54 ‘’ N - Lengte :06°14’02 ‘’ E

Als je het centrum van Monschau (D) wil bereiken, volg dan de borden vanaf de Vennbahn. Je fietst gedurende 3 km op de hoofdweg (ofwel 1,5 km te voet op een aangenaam wegje dat wel steil naar beneden gaat). Zo bereik je het historische centrum van Monschau (Altstadt).             

 

Rustzones:

Over het gehele traject zijn er rustplaatsen en plaatsen om te schuilen, meestal in of aan oude treinstations zoals Roetgen.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Luik, uitgegeven door de SPW. Deze kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir ", kan je gratis bestellen door hier te klikken.
  • Alle documentatie is te verkrijgen via de website van ATEB (https://www.ostbelgien.eu/nl). Er is ook een kaart 1/100.000 beschikbaar waarop de Vennbahn, de verbindingen met andere RAVeL's en de verbindingen met het Duitse fietsnetwerk ("Radweg") zijn aangeduid.

 

Fietsen in de buurt:

Kaart van de stap
frisepicto