Vind mijn traject Vind mijn traject

De Montjoie/Monschau (D) à Sankt-Vith/Saint-Vith (stap 2)

RAVeL van lijn 48

Familial
Familie
Lengte (in km)
44 km
 pmr

Vanaf het oude station van Monschau leidt de route je naar de Rurvallei in België. Het unieke heidelandschap is de voorbode van het Natuurpark van de Hoge Venen. Doordat dit fascinerende hoogveengebied een gigantisch waterreservoir is, moet de route talrijke beken en rivieren overbruggen. Op het stuk tussen Kalterherberg (D) en Sourbrodt (B) kan je ook een draisine of railbike huren.  

De Vennbahn gaat dan verder in zuidelijke richting langs een open landschap. Na Waimes volgt de route de bossen van Wolfsbusch. Ter hoogte van Montenau kan je het heerlijke aroma van de vers gerookte Ardense ham opsnuiven. Je volgt gedeeltelijk de Amblève, zodat je zachtjes kan afdalen richting Sankt-Vith, een levendig stadje. In het museum “Zwischen Venn und Schneifel” kan je de regionale geschiedenis en het bewogen verleden van Vennbahn ontdekken.

Details

De route:

Na het verlaten van het voormalige station van Monschau (D) loopt de RAVeL van Lijn 48 – Vennbahn volledig in eigen bedding, met uitzondering van een korte verbinding bij het binnenrijden van Sankt-Vith waar deze etappe eindigt.

Aard van de weg:

glad (asfalt).

Hoogteverschillen:

257 meters klimmen. Verwaarloosbare helling. Op de RAVeL zijn de afdalingen en beklimmingen nooit steiler dan 1,5%, behalve in de omgeving van Sourbrodt als je de omleiding volgt.

Bewegwijzering:

De route is volledig voorzien van de borden "RAVeL Lijn 48 - Vennbahn".

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:

Wees voorzichtig bij het oversteken van de wegen in Kalterherberg, Sourbrodt en Weywertz.

Aansluitingen (km worden vermeld vanaf het beginpunt):

  • In Kalterherberg (D): Verbinding met de  Rurufer Radweg  (fietspad van de Rur. Je volgt deze rivier vanaf de Signal de Botrange tot aan de monding in de Maas in Roermond (NL).
  • In Weywertz kan je linksaf de splitsing volgen richting Bütgenbach (RAVeL Lijn 45A), Büllingen en Jünkerath (D). Aansluiting met de Kyll-Radweg.
  • Aan het voormalige treinstation van Waimes kan je fietsen in de richting van de RAVeL lijn 45 naar Malmedy, Stavelot en Trois-Ponts.
Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Site van het voormalige treinstation van Montjoie/Monschau.

Lambert 72 coördinaten : X : 282147 m - Y : 141023 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°33’54 ‘’ E - Lengte : 06°14’02 ‘’ N

Toegang met de auto: via de L214 "Eupener Straße". Neem de afslag van de Steindrich Straße die naar het stationsplein leidt.

 

Rustplek:

Reichenstein, Kalterherberg, Sourbrodt, Weywertz, Faymonville, Waimes, Born, Wallerode.  

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Luik uitgegeven door de SPW. Deze kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan je gratis bestellen door hier te klikken.

  • Alle documentatie is te verkrijgen via de website van ATEB (https://www.ostbelgien.eu/nl). Er is ook een kaart 1/100.000 beschikbaar waarop de Vennbahn, de verbindingen met andere RAVeL's (Lijn 45 in Waimes naar Trois-Ponts, L45A in Bütgenbach naar de Duitse grens) en de verbindingen met het Duitse fietsnetwerk ("Radweg") zijn aangeduid.

 

Fietsen rond de route:

Kaart van de stap
frisepicto