Vind mijn traject Vind mijn traject

Lignes 98 du Borinage

Familial
Familie
Lengte (in km)
38 km

De Mons à Quiévrain et aux Honnelles

De Borinage is onlosmakelijk verbonden met een prestigieus industrieel verleden dat voor heel wat rijkdom in Europa zorgde. Een aantal kleine spoorlijnen werd aangelegd om zowel arbeidskrachten als kolen te transporteren. Deze lijnen zijn ondertussen omgevormd tot mooie RAVeL-routes.

Deze vier trajecten van de RAVeL van de Borinage (de Lijnen 98,98A, 98B en 98C) brengen je in een mum van tijd in verschillende sferen. Je rijdt van een zwaar verstedelijkte en industriële streek naar bosrijke zones en landbouwgebieden. Je zal versteld staan! Je fietst enerzijds tussen de steenkoolterrils maar je komt evengoed op culturele plekken die door Van Gogh en Verhaeren bezocht werden. Kortom, een fietstocht vol verrassingen!

Avonturiers kunnen ook op de korte Lijn 98B fietsen, tussen Warquignies en Boussu.

We stellen 3 etappes voor, die niet op elkaar aansluiten, maar wel gecombineerd kunnen worden:

  • Lijn 98, de heuvels van de Borinage, tussen Cuesmes en Quiévrain
  • Lijn 98A, de RAVeL van de ‘Hauts-Pays’, tussen Dour en Onnezies.
  • Lijn 98C, tussen Frameries en Hornu.

Interactieve kaart
 

Image de l'itinéraire

Deuxième image de l'itinéraire

De route etappes : Lignes 98 du Borinage 3

De Cuesmes (Mons) à Quiévrain (stap 1)
Op de RAVeL lijn 98

De RAVeL van Lijn 98 doorkruist de Borinage van Oost naar West. Deze lijn is ideaal voor niet-gemotoriseerde gebruikers. Zij kunnen via Bergen de Franse grens bereiken op een weg die volledig in eigen bedding loopt.

Familial
Familie
Lengte (in km)
21 km
De Dour à Onnezies (Honnelles) (stap 2)
Op de RAVeL lijn 98A

Vooraleer je naar Roisin vertrekt, passeer even langs het voormalige station van Angre.  Je bent in de streek die ‘Haut-Pays’ genoemd wordt.

Familial
Familie
Lengte (in km)
9 km
De Frameries à Hornu (Quaregnon) (stap 3)

De RAVeL van Lijn 98C is een boeiende route: jonge ouders leren er hun kinderen fietsen, er wordt gezellig gewandeld, liefhebbers van petanque gooien er een balletje onder het kritische oog van een paar toeschouwers, een drankje in de hand....

Deze oude spoorlijn, die ooit de verschillende steenkoolmijnen met elkaar verbond, heeft zijn nieuwe roeping gevonden. Het is een heerlijke plek om het hart van de Borinage te ontdekken. Dankzij de VZW ‘Blanc Murmure’ is het nu ook een artistiek parcours geworden tussen twee grote musea, de PASS en de site van Grand-Hornu.

Familial
Familie
Lengte (in km)
8 km
frisepicto