Vind mijn traject Vind mijn traject

De Beloeil à Onnezies (Honnelles) (stap 2)

Op het kanaal RAVeL tussen Ath, Blaton, Pommeroeul en Lines 98 en 98A

Familial
Familie
Lengte (in km)
38,5 km
 pmr

Deze route zit boordevol verrassingen. Zo kom je een tuin tegen in Franse stijl die dateert uit de periode dat de Engelse tuin de scepter zwaaide. Verder fiets je langs een wirwar van kanalen, die bewaakt worden door Iguanodons. Je geniet in alle rust van de Borinage, een streek die lichtjes heuvelachtig is maar bovenal groen !

Vanuit Beloeil neem je de RAVeL van het kanaal Blaton-Ath richting Blaton. Je passeert het mooie dorpje Ecacheries en de beroemde plas met kristalhelder opborrelend water... Zo kom je in Stambruges bij de bekende zandzee of ‘Mer de sable’.

Via de RAVeL van Lijn 78A en het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes rijd je vervolgens richting het natuurreservaat van Harchies. Deze vijvers zijn ontstaan door mijnverzakkingen in het midden van de jaren' 20. De natuur regeert er terug... Gelukkig maar! In andere steenkoolmijnen, niet ver van Bernissart, zijn in 1878 maar liefst 29 volledige iguanodons ontdekt.

Je bent in het land van de steenkool, de belangrijkste grondstof van de Borinage, aangekomen. En dat is zeker het geval voor de ‘Haut-Pays’. Deze streek is het ontdekken waard. Laat je dus verrassen door de oneindige schoonheid, ver weg van de clichés en de documentaires. Hensies, Quiévrain, Dour en vooral Honnelles stralen een onverwachte zachtheid uit. De dichter Verhaeren kwam hier elke zomer naar toe. Je rijdt verder op de RAVeL van Lijnen 98 en 98A, afwisselend in open of dichter begroeide landschappen. Zo kom je aan in Roisin, een voormalige wijnstreek. Hier ligt ook de eindstreep van deze route.

Details

De route:

Je neemt achtereenvolgens de RAVeL van het kanaal Blaton-Ath, vanaf de rechteroever van het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes, de RAVeL van het kanaal Pommeroeul-Condé tot Hensies. Na de fietsknooppunten 40 en 3 rijd je onder een brug door. Je verlaat de RAVeL via de 1e straat links, rue Hameau de la Neuville. Je volgt dan een verbindingsroute op kleine wegen.

Bij het eerste kruispunt ga je rechtsaf op de Chemin du Trainage. Je rijdt onder de snelweg door. Aan de grenspost ga je links op de Rue des Chiens, dan rechtsaf in de Rue Basse en vervolgens rechtdoor in de Rue Haute. Zo kom je aan de rotonde van het gemeenteplein van Hensies.

Bij de rotonde ga je rechtdoor in de Rue de Villers. Je passeert de begraafplaats. Bij het volgende kruispunt blijf je rechtdoor fietsen op de Chaussée Brunehaut. Je steekt de spoorwegbrug over en neemt dan de 1e straat rechtsaf. Je komt dan snel op de RAVeL van Lijn 98, die je volgt door linksaf te draaien richting Dour. Wees voorzichtig wanneer je de Chaussée de Mons oversteekt

Vlak na het dorp Elouges ga je rechtsaf richting Angre, Roisin en Bavay, een museumstad in Frankrijk, die ooit een belangrijk Gallo-Romeins knooppunt was.

Aard van de weg:

Meestal glad (asfalt afgewisseld met beton).

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbaar.

Bewegwijzering:

Over het hele traject zijn er zijn borden ‘W1’ geplaatst.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Kruispunt tussen de Rue du Docteur Ronflette en de RAVeL van het kanaal Blaton-Ath in Beloeil.

Lambert 72 coördinaten : X : 105811 m - Y : 137612 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°32’51.32’’ N -  Lengte : 3°44’42.90’’ E

Parkeergelegenheid: er zijn enkele parkings in de omgeving van het vertrekpunt.

 

Rustplaats:

Heel wat rustplaatsen langs het parcours.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Henegouwen, gepubliceerd door de SPW. Deze kaart, "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan je gratis bestellen door hier te klikken.

Fietsen in de buurt van de route:

Kaart van de stap
frisepicto