Vind mijn traject Vind mijn traject

De Grammont/Geraardsbergen à Beloeil (stap 1)

Aan de RAVeL van de Dender en het Blaton-Aatkanaal

Familial
Familie
Lengte (in km)
33 km
 pmr

Na het verlaten van Geraardsbergen, de stad die op de wereldkaart staat dankzij zijn bekende Muur uit de Ronde van Vlaanderen, fiets je richting Beloeil. Het is volop genieten van bucolische en weinig heuvelachtige landschappen. Wie weet hoor je in de verte al de zachte klanken van zomerse muziek, aan de voet van het kasteel van Beloeil. Het is een parcours van zachte contrasten, nu eens zoetgevooisd, dan iets pittiger. Wanneer je in het oude Hertogdom Ath aankomt, kan het zelfs wat heter onder de voeten worden !  

De Dender en het Kanaal Blaton-Ath zijn met hun gabarit van 300 ton uiterst geschikt voor plezierboten. Een mooi decor om te fietsen! Bezoek zeker het oude ziekenhuis Notre-Dame à la Rose in Lessines. Je leert er alles over de geschiedenis van de geneeskunde, de chirurgie en de farmacie van de Middeleeuwen tot vandaag. Nadat je de opmerkelijke architectuur en de prachtige tuin met geneeskundige planten gezien hebt, kan je je weg vervolgen naar Ath. Deze stad is terecht fier op zijn rijke verleden en zijn folklore. Denk maar aan de Gouyasse (Goliath), de grote reus van de Ducasse-processie, de heerlijke masteilletaarten en de hartelijkheid van de inwoners.

Jouw tocht eindigt in Beloeil. Eens je het kasteel en de tuinen van de Prinsen van Ligne bezocht hebt, zal het voor altijd in jouw geheugen gegrift staan. 

Details

De route:

Je start in Geraardsbergen, in het hart van de Vlaamse Ardennen, gekend voor zijn memorabele ‘Muur’. Afspraak aan knooppunt 81 van het fietsknooppuntennetwerk van de provincie Oost-Vlaanderen (aan de Grotestraatbrug). Van hieruit volg je de groene weg, daarna de RAVeL van de Dender richting Lessines en KP 83 van het knooppuntennetwerk van Picardisch Wallonië.

In Ath volg je de RAVeL van het Kanaal Blaton-Ath tot in Beloeil.

Aard van de weg:

Meestal glad (asfalt afgewisseld met beton).

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbaar

Bewegwijzering:

Over het hele traject zijn er zijn borden ‘W1’ geplaatst.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Grotestraatbrug, à Grammont/Geraardsbergen, knooppunt nr. 81 van het Oost-Vlaamse netwerk.

Lambert 72 coördinaten : X : 115505 m - Y : 162462 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°46’17.88’’ N - Lengte : 3°52’47.00’’ E

Treinstation: vanaf het station van Geraardsbergen kan je aansluiten bij het knooppuntennetwerk van de provincie Oost-Vlaanderen aan de Grotestraat. Je volgt de knooppunten 81, 83 en 28 (eerste knooppunt van Picardië Wallonië aan de RAVeL van de Dender), 32, enz.,

Parkeergelegenheid: Betaald parkeren aan het vertrekpunt.

 

Andere parkings langs het parcours:

  • Deux-Acren, parking van het stadion
  • Lessines, rue des Moulins (4 parkings)

 

Rustplaats:

  • Verschillende rustplaatsen langs de RAVeL van de Dender tussen Papignies en Rebaix, in de omgeving van KP 39.
  • In het centrum van en aan de rand van Ath.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Henegouwen, gepubliceerd door de SPW. Deze kaart, "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan je gratis bestellen door hier te klikken.

Fietsen in de buurt van de route:

Kaart van de stap
frisepicto