Vind mijn traject Vind mijn traject

De Herve à Aix-la-Chapelle/Aachen (D) (stap 6)

Op de RAVeL van Lijn 38 en 39

Familial
Familie
Lengte (in km)
31 km
 cavalier  pmr

Lijn 38 is een oude spoorlijn én pionier in zijn soort. Lijn 38 heeft een symboolfunctie voor alle RAVeL’s. De lokale bevolking heeft jarenlang de overheid gesensibiliseerd om de infrastructuur van deze route te optimaliseren.

De RAVeL Lijn 38 and 39 zijn weelderig. Je fietst langs weilanden en boomgaarden. Onderweg maak je kennis met heel wat lokale producten. Denk maar aan de bekende Hervekaas, Luikse stroop, de cider- en abdijbieren en Luikse gehaktballen. In het oude station van Herve, waar tegenwoordig de Toeristische Dienst gevestigd is, kan je de heerlijke streekproducten degusteren en kopen. Je passeert traditionele brouwerijen waar je een biertje kan proeven en oude boerderijen, die omgebouwd zijn tot bed & breakfast of tot gastronomisch restaurant. Aarzel zeker niet om het parcours te verlaten. Deze prachtige regio heeft ook op het vlak van erfgoed heel wat te bieden.

Even voorbij het dorp Thimister ben je op een steenworp verwijderd van Clermont-sur-Berwinne, een van de mooiste dorpjes in Wallonië. Ook de Abdij Val-Dieu in de buurt van Aubel is een bezoekje waard. U passeert ook de mijnsite van Plombières.

Vergeet tot slot ook niet dat de Duitse troepen in mei 1940 België via deze regio binnen vielen. De littekens van deze invasie zijn nog steeds zichtbaar in de Laschettunnel in Hombourg, de Amerikaanse begraafplaats van Henri-Chapelle en het Fort van Battice.

Deze fietstocht eindigt aan de panoramische "Drie Grenzen"-Toren, een symbolische plaats gelegen aan de grens van het Belgische dorpje Gemmenich en de steden Vaals in Nederland en Aken in Duitsland.

Details

De route:

De RAVeL Lijn 38 and 39 loopen in eigen bedding tot in Gemmenich. Je fietst via enkele mooie dorpjes: Battice, Thimister, Froidthier, Aubel, Hombourg, Plombières en Gemmenich. Nadat je Gemmenich voorbij bent, klim je op de ‘Route des Trois Bornes’ (1,4 km) in de richting van het driegrenzenpunt «Trois Frontières».

 

Aard van de weg:

Asfalt.

 

Hoogteverschillen:

Op de RAVeL is het stijgingspercentage verwaarloosbaar. Tussen het einde van de RAVeL in Gemmenich en het drielandenpunt, zijn er een korte stuk met helling van 5 %.

 

Bewegwijzering:

De hele route is bewegwijzerd met de bordjes ‘W2’.

 

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:

Wees voorzichtig op de kruispunten van de RAVeL Lijn 38 en 39. Let ook op voor het autoverkeer op de verbindingsweg tussen het einde van Lijn 39 in Gemmenich en het drielandenpunt.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Dienst voor Toerisme van het Land van Herve, stationstraat - Herve.

Lambert 72 coördinaten : X : 250550 m - Y : 148920 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°38'32.06" N - Lengte : 5°47'25.43" E

Parkeren is mogelijk in de buurt van het vertrekpunt (grote parkeerplaats dichtbij Dienst voor Toerisme van het Land van Herve)

Bij aankomst:

Het centrum van Aken (D) ligt op iets meer dan 6 kilometers van het vertrekpunt van het Drielandenpunt. Er zijn 2 stations met treinen naar verschillende bestemmingen.

Parkeergelegenheid: grote parking aan het Drielandenpunt

 

Rustplaats:

Herve, Plombières en het Drielandenpunt

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Luik uitgegeven door de SPW. Deze kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir" kan gratis besteld worden door hier te klikken.
  • Brochure RAVeL Lijn 38 uitgegeven door de toeristische dienst van het Land van Herve.

 

Fietsen in de buurt van de route:

Kaart van de stap
frisepicto