Vind mijn traject Vind mijn traject

De Liège à Herve (stap 5)

Op de RAVeL van de Ourthe en Lijn 38

Familial
Familie
Lengte (in km)
24 km

Deze etappe start op de rechteroever in het Boveriepark met zijn prachtig kunstencentrum ‘Centre International d’Art et Culture’. Nadat je gedurende enkele kilometers op de RAVeL van de Ourthe gefietst hebt tot in Chênée, zal je de RAVeL Lijn 38 bereiken. Aan het einde van deze oude spoorlijn heb je een prachtig uitzicht op de imposante Onze-Lieve-Vrouw Basiliek van Chèvremont.

Lijn 38 vormt een ecologische corridor en is een groene long voor de inwoners van de Luikse agglomeratie. De route wordt zowel gebruikt voor woon-werkverkeer als voor toeristische uitstapjes. Je vertrek aan de terril ‘Hasard’ tussen Retinne en Micheroux. Je verlaat geleidelijk de bewoonde agglomeratie om in de licht beboste omgeving van het Land van Herve aan te komen. Je fietst van west naar oost. De gerestaureerde oude stationnetjes typeren Lijn 38. Ze zijn niet alleen de stille getuigen van een uniek spoorwegerfgoed. Heel wat stationsgebouwen zijn omgevormd tot brasserie, restaurant, feestzaal, bakkerij, theesalon en de Toeristische Dienst van het Land van Herve. Zo kom je aan het einde van deze etappe. Hier kan je de beste producten uit de streek degusteren en kopen. Zo is er de beroemde Herve-kaas die met zijn karakteristieke geur niemand onverschillig laat. Het is de enige kaas van Wallonië met het label "Appellation d' Origine Protégée".

Details

De Route:

Het startpunt ligt aan de RAVeL op de rechteroever van de Maas in het Boveriepark. Je laat de fiets- en voetgangersbrug over de Maas naar het station van Luik Guillemins achter je. Je volgt de Maas tot aan de samenvloeiing met de Ourthe. Je steekt de Ourthe over via de ‘Pont de Fétinne’. Je volgt de RAVeL van de Ourthe tot in Chênée. Hier verlaat je deze RAVeL via een loopbrug richting Vaux-sous-Chèvremont en de RAVeL van Lijn 38. Die volg je naar Herve. De RAVeL loopt hier in eigen bedding.

 

Aard van de weg: 

Glad asfalt of beton.

 

Hoogteverschillen:

Verwaarloosbaar of geen helling.

 

Bewegwijzering:

De volledige etappe is bewegwijzerd.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Boveriepark in Luik, aan de voet van de fietsers- en voetgangersbrug in de richting van het station van Luik Guillemins.

Lambert 72 coördinaten : X : 235375 m - Y : 147135 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°37’43.00"N - Lengte : 5°34'31.70"E

Toegang per trein: Luik Guillemins NMBS station.

 

Rustplaats:

Boveriepark in Luik en Herve.

 

Gidsen/kaarten:

  • De RAVeL kaart van de provincie Luik uitgegeven door de SPW. Deze kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir" kan je gratis bestellen door hier te klikken 
Kaart van de stap
frisepicto