Vind mijn traject Vind mijn traject

De Mariembourg (Couvin) à Dinant(stap 2)

Op de RAVeL Lijn 156 en Maas

Expert
Expert
Lengte (in km)
45,5 km

De RAVeL Lijn 156 start in Mariembourg. Deze voormalige vestingstad werd in 1546 door Jacques Du Broeucq ontworpen. Deze plek speelt een belangrijke rol in de gemeente Couvin, met name omdat de stoomtrein van de Drie Valleien daar haar hoofdkwartier heeft.

Je passeert het prachtige natuurpark Viroin-Hermeton. Wilde, pittoreske landschappen wisselen af met grote bossen. In de zomer is deze omgeving zeer weelderig, maar tegelijkertijd straalt ze ook een zekere zachtheid uit. Tijdens het voorjaar en de herfst kan je genieten van een mooi kleurenpalet. De lange, rechte wegen lijken misschien eentonig, maar de verschillende rustplaatsen met tafels en banken zorgen voor een welgekomen afwisseling.

Langzamerhand fiets je in de richting van de Maasvallei om zo op een van de mooiste fietsroutes van Europa aan te komen, .EuroVelo 19 - Maasfietsroute.

De RAVeL van de Maas, de rode draad van deze tocht, brengt je naar Hastière, een typische gemeente aan de Maas. Je fietst via enkele meanders tot aan het kasteel van Waulsort. Wat verder doemt het prestigieuze kasteel van Freyr voor je op. De prachtige tuinen zijn zeer de moeite waard. Ook het rotsgebied van Freyr is bekend. Het is een van de favoriete plekken voor bergbeklimmers in Wallonië.

Nog wat verder stroomafwaarts kom je vlak na de Bayardrots in Dinant aan. De stad is fier op zijn Citadel en op zijn beroemde "couques de Dinant". Je kan er ook genieten van een ontspannen boottochtje op de Maas.

Details

De route:

De RAVeL Lijn 156 loopt hier in eigen bedding tot aan Hermeton. Na een korte verbinding over een lokale weg brengt de RAVeL je op de linkeroever van de Maas naar Hastière.  Steek de brug over en volg een kleine lokale weg op de rechteroever van de Maas tot aan de sluis van Waulsort. Hier steek je over om zo op de linkeroever de regionale weg N96 te volgen. Het is ongeveer ± 7 kilometers tot aan de sluis van Anseremme. Hier steek je over om op de rechteroever van de Maas op de RAVeL het centrum van Dinant te bereiken.

 

Aard van de weg:

Meestal glad (asfalt)

 

Hoogteverschillen:

Geen.

 

Bewegwijzering:

De volledige etappe is bewegwijzerd met de bordjes van "W8". Dit is vooral nuttig bij het doorkruisen van het centrum van Dinant en enkele passages over de Maas.

 

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:

Fietsen op de regionale weg N96 is gevaarlijk. Het verkeer is er druk en er wordt snel gereden.

 

Aansluitingen:

  • In Matagne-la-Grande is er een verbinding met de RAVeL Lijn 523 tussen Olloy-sur-Viroin en Oignies-en-Thiérache
  • In Agimont is er een verbinding met de voie verte Trans-Ardennes richting Charleville-Mézières en Sedan.
Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt :

Place Léopold Roger à Mariembourg (Couvin).

Lambert 72 coördinaten :  X : 161105 m - Y : 87186 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°05'44.87'' N - Longitude : 4°31'26.18'' E

Toegang per trein : Mariembourg NMBS station.

Parkeren is mogelijk bij het vertrekpunt.

 

Rustplek:

Langs het parcours zijn er meerdere rustzones, waarvan er een is uitgerust met twee barbecue (in Doische en Waulsort sluis).

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Namen, gepubliceerd door de SPW. De kaart, "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan je gratis bestellen door hier te klikken.

 

Fietsen in de omgeving van de route :

Kaart van de stap
frisepicto