Vind mijn traject Vind mijn traject

De Dinant à Barvaux (Durbuy)(stap 3)

Op de RAVeL Lijn 126, Pays de Famenne route en RAVeL Ourthe

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
65 km

Vanuit de Vallei van de Maas wacht er jou een beklimming van ongeveer 10 kilometers. Je fietst rustig langs het charmante natuurgebied in de omgeving van Leffe, omgeven door steile rotswanden. Daarna fiets je richting het plateau van de Condroz.

Je fietst achtereenvolgens langs de charmante dorpjes Thynes en Sovet. De huizen zijn er opgetrokken uit de typische kalksteen van de streek. Tijdens deze route kan je ook de abdij van Leffe, het kasteel van Chession en de molen van Lisogne bewonderen.

Je passeert Ciney en rijdt op de RAVeL van Lijn 126 die je dwars door de Condroz voert. Je bent meteen in het hart van de "Valleien van de smaken" aangekomen. Fietsers worden hier warm onthaald. Er zijn dan ook heel wat logementen met label "Bienvenue vélo".

In Hamois zijn er 2 mooie bezienswaardigheden : het kasteel "Pickeim" en het kasteel van Buresse. Na Havelange fiets je langs uitgestrekte weides waar de beroemde Belgische witblauw runderen rustig grazen. Tijdens dit traject kan je ook stoppen bij oude treinstations. Er staat telkens een informatiepaneel in de vorm van een oude treinbankje. Je kan je dus helemaal onderdompelen in de boeiende spoorweggeschiedenis van deze regio.

In Les Avins, je verlaat de RAVeL Lijn 126 and je fietst verder door de typische Condrozdorpjes Bois, Chardeneux en Septon. Je passeert afwisselend kleine bossen en velden waar verschillende gewassen geteeld worden. Zo kom je in de bucolische vallei van Ourthe.

De route leidt je eerst naar Durbuy wie wordt beschouwd als de kleinste stad van de wereld. Het stadje is trots op zijn erfgoed met huizen uit de 17e en 18e eeuw en zijn feodale kasteel uit de 11e eeuw. Tenslotte kom je in Barvaux, een toeristisch centrum met de typische huizen van de regio. Barvaux is in de zomer ook bekend voor zijn labyrint.

 

Details

De route:

Eens je de sluis van Bouvignes overgestoken bent, fiets je gedurende enkele honderden meter langs de N948. Je volgt de groene borden en neemt daarna de secundaire weg rechts richting Thynes, Sovet en Ciney.

Na Ciney rijd je over de RAVeL Lijn 126 loopt volledig in eigen bedding.

In Les Avins, je verlaat de RAVeL Lijn 126 and je rijdt kleine, kalme wegen, meestal met weinig verkeer tot Durbuy.

Tussen Durbuy en Barvaux, e RAVeL Ourthe loopt volledig in eigen bedding.

 

Aard van de weg:
Meestal glad (asfalt afgewisseld met beton).

 

Hoogteverschillen:

Heuvelachtig parcours met middelmatige beklimmingen. Het stijgingspercentage bedraagt gemiddeld minder dan 3 %.

 

Bewegwijzering:

Volledig bewegwijzerd.

 

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:

Deze etappe bestaat uit kleine wegen met weinig verkeer. Toch is het aangeraden om voorzichtig te zijn.

 

Aansluitingen:

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Sluis Bouvignes-sur-Meuse, Kolonel Cadouxlaan in Dinant (linkeroever van de Maas).

Lambert 72 coördinaten : X : 188173 m - Y : 106400 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°16’2.64’’ N - Lengte : 4°54’15.04’’ E

Het vertrekpunt is te bereiken vanaf het centrum van Dinant. Je steekt de brug van Dinant over en volgt de linkeroever van de Maas gedurende ongeveer 1 kilometer tot aan de sluis van Bouvignes.

Treinverbinding: Dinant NMBS station.

 

Rustzone:

  • Kort voor je aankomt in het dorp Thynes.
  • Durbuy, Barvaux.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaarten van de provincies Namen, Luik en Luxemburg, gepubliceerd door de SPW. De kaarten "Plus de RAVeL, plus de plaisir" kunnen gratis besteld worden via de RAVeL website door hier te klikken.
  • Kaart met fietsknooppunten van de Famenne, verdeeld door de Toeristische Diensten  

 

Fietsen in de buurt van de route:

Kaart van de stap
frisepicto