Vind mijn traject Vind mijn traject

De Bastogne à Martelange (stap 5)

Op de pre-RAVeL-lijnen 163 en 618

Tussenliggend
Tussenliggend
Lengte (in km)
26 km

Tijdens deze etappe kan je de prachtige dorpen in de omgeving van Bastenaken ontdekken. Ook de idyllische valleien van de Strange en de Sûre zijn meer dan de moeite waard. Ze zijn veelal gelegen in het Natura 2000-gebied. Je volgt twee trajecten van de vroegere spoorlijnen 163 en 618, omgebouwd tot RAVeL. Ze verbinden enerzijds Bastogne met Libramont en anderzijds Bastogne met Martelange, aan de poort van het Groothertogdom Luxemburg. 

In de gemeente Fauvillers vind je didactische panelen met als thema "Mémoire du Tram". Je leert er alles over de oude stopplaatsen en historische weetjes. Alles mooi verpakt in een originele look met de voorkant van een locomotief.

Deze fietstocht is in het begin heuvelachtig maar eindigt rustig in een mooie vallei in de Ardennen.

Eens aangekomen in Martelange, kan je verder fietsen richting Redange en Luxemburg stad. Je fietst dan op het netwerk van het Groothertogdom Luxemburg.

Details

De route:

Als je vertrekt aan het station Bastogne-Sud, volg je de route gedurende 1,8 kilometers langs de Pre-RAVeL van de oude lijn 163 richting Sibret. Op het officiële vertrekpunt in de wijk Isle-le-Pré verlaat je de pre-RAVeL. Je rijdt over een reeks kleine landwegen en in het centrum van Assenois ga je linksaf naar de Pre-RAVeL van de oude Lijn 618. De pre-RAVeL gaat door de dorpen Salvacourt, Hollange, de prachtige site van de vijvers van de Strange, een heerlijke plek om even te ontspannen, Strainchamps, Bodange, Wisembach en Radelange. Zo bereik je de grensstad Martelange.

Aard van de weg:

Asfalt op de verbindingswegen. Op de groene wegen fijne grind, behalve in de gemeenten Vaux-sur-Sûre en Martelange waar de Pre-RAVeL geasfalteerd is. Op de grindzones zijn er enkele smalle doorgangen tussen gras. Sommige stukken kunnen een beetje modderig zijn. Het parcours is geschikt voor een gewone fiets. Tussen Strainchamps en Bodange is er gedurende 1 km een slechte weg (onbeheerde bosweg).

Hoogteverschillen:

De verbindingswegen zijn licht heuvelachtig, de pre-RAVeL is quasi vlak.

Bewegwijzering:

De volledige etappe is bewegwijzerd met de bordjes " W9". Je kan de gedetailleerde beschrijving ook raadplegen door hier te klikken.  

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:

Er zijn twee oversteken die extra aandacht verdienen: de N85 bij Isle-le-Pré en de N848 bij Radelange. Wees ook voorzichtig op het 900m lange stuk van de regionale weg N848.

Aansluitingen:

  • In Martelange kan je verder fietsen op de EV5. Je sluit dan aan op het nationale fietsnetwerk van het Groothertogdom Luxemburg, om Redange, Aarlen of Luxembourg Stad te bereiken. Zie de gedetailleerde beschrijving door hier. te klikken.
Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Bastogne, place de la Gare (voormalig station Bastogne-Zuid).

Lambert 72 coördinaten : X : 246142 m - Y: 77378 m

GPS coördinaten:  Breedte: 49° 59’ 59’’ N - Lengte : 05° 42’ 35’’ E

Toegang met de auto: je volgt de N4 of E25, daarna de N84 gedurende 2 kilometers tot in het centrum. Daarna ga je rechts op de N85 richting Neufchâteau. Na 250 meters, ga je rechts op de Avenue de la Gare. Het station is op 200 meters. Je kan er parkeren tegenover het station. Je gaat voor het station linksaf en daarna rechtsaf. Voor het vervolg kan je hier te klikken.

Aankomst:

Martelange, parking van de sporthal.

Lambert 72 coördinaten : X : 247925 m -  Y : 58696 m

GPS coördinaten:  49°49’54‘’N - Lengte : 5°43’48 ‘’E

 

Rustplek: 

Vijvers van de Strange in Hompré (er is een cafetaria), park Tannerie in Martelange (aan de finish, achter het sportcentrum).  

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL-kaart van de provincie Luxemburg, gepubliceerd door SPW. Deze kaart, genaamd "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan gratis besteld worden door hier te klikken.
  • Voor PC's (Luxemburgse nationale fietspaden) zie de kaart «Luxembourg By Cycle» van de vereniging LVI: www.lvi.lu.
Kaart van de stap
frisepicto