Vind mijn traject Vind mijn traject

De Gouvy à Bastogne (stap 4)

Op de RAVeL van lijn 163

Familial
Familie
Lengte (in km)
28 km
 pmr

Deze route volgt volledig de oude spoorlijn n° 163. In de valleien kan je genieten van de folklore en streekgastronomie. Je daalt rustig en veilig af naar de groene long van de Belgische Ardennen. 

Eerst doorkruis je dichtbegroeide bossen met loof- en naaldbomen. Na ongeveer 11 kilometers markeert een heuvelrug de stroomgebieden van de Maas en de Rijn, twee belangrijke Europese rivieren…. Je rijdt verder langs hoge landbouwplateaus, bezaaid met imposante boerderijen. Daarna komt je aan in Bourcy, een vredig dorp op 500 meter boven de zeespiegel. Daar vervolg je je weg op de RAVeL, om zo in Bastogne aan te komen, een stad die bekend is tot in de Verenigde Staten. Een handvol G.I.’s hebben zich hier tijdens het Duitse winteroffensief in 1944 hevig verzet. In Bastogne zijn er winkels, musea en monumenten ter herinnering aan deze bloedige slag. Als je in april in de omgeving bent, mag je zeker de wielerwedstrijd ‘Luik-Bastenaken-Luik’ niet missen, de allermooiste van de Ardennenklassiekers

Details

De route:

Volg vanaf de ‘Haie de Bellain’ (Gouvy), de RAVeL lijn 163 naar Bastogne. Je fietst onder de spoorbruggen en passeert de oude stations van Tavigny, Bourcy en Bastogne-Nord. Je eindigt in schoonheid aan het imposante station van Bastogne-Sud met vlakbij het charmante station van de spoorlijn Bastogne-Martelange-Arlon. Tussen Gouvy en Bourcy staan er boeiende panelen over de geschiedenis van de spoorlijn en de regio.

Wanneer je door Bastogne rijdt, loopt de RAVeL over een mooie en schaduwrijke weg, met portretten van typische inwoners.

Aard van de weg:

Gladde asfalt.

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbare helling (max. 1,2 %).

Bewegwijzering:

De route is volledig bewegwijzerd met bordjes ‘W9’. Na elke kilometer staan er borden met het 112-nummer. Ook de afstand van de oude spoorlijn wordt hier vermeld.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Gouvy, plaats genoemd "Haie de Bellain", rue du Wago. 

Parkeerterrein, begin van de RAVeL L163 richting Bastogne.

Lambert 72 coördinaten : X : 263640 m - Y : 96799 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50° 10’ 17’’ N - Lengte : 05° 57’ 35’’ E

Treinverbinding: station Gouvy op de lijn Luik-Luxemburg. Voor het station volg je de borden Bastogne en Saint-Vith. De RAVeL ligt op 2,2 kilometers afstand.

Met de auto: E25 afrit 51, daarna N827 richting Gouvy. Bij de ingang van Gouvy, bij de kerk, ga je rechtsaf, daarna linksaf ter hoogte van een kapel. De parking RAVeL ligt op 2 kilometers afstand van Rue du Wago.

 

Aankomstpunt:

Bastogne-Sud NMBS station, stationplein.

Lambert 72 coördinaten : X : 246142 m - Y : 77378 m

GPS coördinaten:  Breedte: 49° 59’ 59’’ N - Lengte : 05° 42’ 35’’ E

Bij aankomst het centrum bereiken: wanneer je met de rug naar het station van Bastogne-Sud staat, ga je hier tegenover de Avenue de la gare in. Je passeert een eenrichtingsstraat links die je niet neemt (behalve als je graag 350 m te voet gaat met de fiets aan de hand). 200 m verderop neem je links de Rue de Neufchâteau (let op voor het verkeer). Het centrum ligt op 250 m. Je vindt er winkels en de Toeristische Dienst.

Rustzones:

Er zijn 4 rustplaatsen voorzien tijdens de eerste 12 kilometers.

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Luxemburg uitgegeven door de SPW. Deze kaart kan je gratis bestellen door hier te klikken.

Fietsen rond de route:

Kaart van de stap
frisepicto