Vind mijn traject Vind mijn traject

De Sankt-Vith/Saint-Vith à Gouvy (stap 3)

Op de RAVeL van lijn 47 en de fietslink naar lijn 163

Familial
Familie
Lengte (in km)
32,5 km

Sankt-Vith is een stad die nu eens Duits, dan weer Belgisch was. Na het vertrek kom je in de romantische vallei van de Our, in het Eifelgebergte en in de Ardennen. In de omgeving van Hemmeres steek je nog maar eens de Belgisch-Duitse grens over.

Je komt terug in België in het dorp Auel. En al snel doemen de ruïnes van het kasteel van Burg-Reuland voor je op. Deze burcht domineert de regio al sinds de 12e eeuw.

Daarna fiets je langs de rivier Ulf richting het Groothertogdom Luxemburg. Ter hoogte van Lengeler rijd je recht op een tunnel af, die de grens aangeeft. Helaas blijft deze tunnel tot nader bericht gesloten voor verkeer. Een zeldzame vleermuissoort heeft zijn toevlucht gezocht in deze obscure donkere tunnel en voorlopig mag de rust niet verstoord worden. Toch is het de moeite waard om de tunnel langs de Luxemburgse kant te bekijken. De verwilderde en met mos begroeide bevestigingsmuren hebben iets majestueus en mystiek. 

Van zodra je op Luxemburgse grondgebied aankomt, verlaat je de Vennbahn in de richting van Huldange en volg je een verbindingsroute naar Gouvy, waar de legendes nog altijd deel uitmaken van de lokale folklore. 

Details

De route:

Zie de beschrijving van etappe 3 van de Vennbahn.

Je passeert onder een grote weg door een tunnel. Juist na de tunnel kom je aan een kruispunt. Om naar Troisvierges (L) te rijden moet je rechtdoor (het vervolg van de Vennbahn), MAAR om de W9 fietsroute te volgenga je naar rechts in de richting van Huldange.

Je volgt dan de gedetailleerde beschrijving «Etappe 3 naar Gouvy» die je hier kan downloaden. Volg de panelen «Gouvy-Bastogne». Kijk op elk kruispunt goed naar de borden. Sommige kunnen verborgen zijn door begroeiing.

Je passeert Huldange en Hautbellain (in België geschreven als ‘Haut-Bellain’) en je fietst de Belgische grens over in het midden van uitgestrekte velden. Je komt aan de rand van een bos met een parkeerplaats. Deze plek wordt «Haie de Bellain» genoemd. Gouvy ligt ongeveer 2,2 kilometers verder aan de rechterkant. Het parcours W9 loopt verder naar links, richting Bastogne (RAVeL Lijn 163, zie etappe 4).

Aard van de weg:

Geasfalteerd.

Hoogteverschillen:

Op de RAVeL "Vennbahn" zijn er geen of verwaarloosbare hellingen (nooit meer dan 1,5 %). Na Lengeler is er een steile klim van ongeveer 1 kilometer. Daarna zijn er enkele niet al te steile beklimmingen en afdalingen.

Bewegwijzering:

De hele route is bewegwijzerd.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Sankt Vith, Cultureel centrum "Triangel" (plaats van het voormalige station), Vennbahnstraße 2, 4780 Sankt Vith.

Lambert 72 coördinaten : X : 275463 m - Y : 109230 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°16’51 ‘’ N - Lengte : 06°07’45 ‘’ E

Auto toegang : van het stadscentrum ga je naar de Mühlenbachstraße, daarna naar rechts op de Bahnhofstraße. Ter hoogte van Triangel, volg je de borden «Prüm» en «Troisvierges» met het logo «Vennbahn».

Aankomst:

Gouvy (‘Haie de Bellain’), Rue du Wago. Parking en eindpunt van de RAVeL Lijn 163 richting Bastogne.

Lambert 72 coördinaten : X : 263640 m - Y : 96799 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50° 10’ 17’’ N - Lengte : 05° 57’ 35’’ E

Bij aankomst het centrum bereiken:  volg de wegwijzers "Gouvy".

Terugkeren met de trein: het station (op 2,2 kilometers van de route) ligt op de treinverbinding van Luik naar Luxemburg, die o.a. het station van Troisvierges (het meest zuidelijke punt van de Vennbahn) en vanzelfsprekend ook Luik bedient.

 

Rustplek:

In Lommersweiler (tafels en banken) en ‘Haie de Bellain’ (Gouvy)

Gidsen/Kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Luik, uitgegeven door de SPW. Deze kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir ", kan gratis besteld worden door hier te klikken.
  • Alle documentatie is te verkrijgen via de website van ATEB (https://www.ostbelgien.eu/nl). Er is ook een kaart 1/100.000 beschikbaar waarop de Vennbahn, de verbindingen met andere RAVeL's (Lijn 46 in Lommersweiler naar de Duitse grens) en de verbindingen met het Duitse fietsnetwerk ("Radweg") zijn aangeduid.

 

Fietsen rond de route:

Kaart van de stap
frisepicto