Vind mijn traject Vind mijn traject

De Renaix/Ronse à Grammont/Geraardsbergen (stap 2)

Op de RAVeL Lijn 87 en RAVeL Dender

Familial
Familie
Lengte (in km)
28 km

Ronse (Renaix) ligt in het hart van één van de meest heuvelachtige gebieden van Vlaanderen, ook wel bekend als de Vlaamse Ardennen, In Ronse neem je de RAVeL, die je bijna van het begin tot het einde van deze etappe zal volgen.

Je komt Wallonië binnen via de oude spoorlijn 87, die is omgevormd tot een groene route. Je fietst wat verder in het "Pays des Collines".

Met wat geluk kom je in Ellezelles een uil tegen die hier bekend staat als "de witte dame". Misschien lukt dat nog beter tijdens het consumeren van de Quintine, een lokaal bier van brouwerij Les Légendes. De brouwerij ligt op een steenworp van de route. Geef je ogen de kost, want je rijdt hier in een prachtig natuurpark. Buizerds, sperwers en torenvalken vliegen hoog in de lucht, op zoek naar kleine knaagdieren. Je passeert Flobecq, waar een stop in het medicinale plantenhuis zeer de moeite loont. Daarna vervolg je je weg naar Lessines op de RAVeL Lijn 87. Lessines werd rond de 5e eeuw gesticht door de Saksen. De stad is trots op haar Vlaamse renaissance erfgoed. Bezoek zeker het ziekenhuis Notre-Dame à la Rose. Het is sedert 1940 geklasseerd als uitzonderlijk Waals erfgoed.

Maak je geen zorgen, je hoeft de berucht Muur van Geraardsbergen, vooral bekend dankzij de memorabele doortochten tijdens de Ronde van Vlaanderen, niet te beklimmen om het einde van deze etappe te halen. De RAVeL van de Dender brengt je veilig en zonder al te veel inspanningen naar het historische centrum van de stad.

Details

De route:

De route ligt grotendeels op de RAVeL Lijn 87 en de RAVeL van de Dender.

 

Aard van de weg:

Meestal glad (asfalt afgewisseld met beton)

 

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbaar

 

Bewegwijzering:

De route is bewegwijzerd met de bordjes ‘EV5’ in Wallonië.

 

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:

Je fietst meestal alleen op de RAVeL of op kalme wegen. Wees wel voorzichtigheid wanneer je door Flobecq rijdt, en in Lessines aan het einde val RAVeL Lijn 87 tussen Chaussée de Grammont et de Dender.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Begin van de groene weg van Lijn 87 bij Renaix/Ronse, Monseigneur Beylsstraat.

Lambert 72 coördinaten :  X : 97477 m - Y : 159598 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°44'40.37"N - Lengte : 3°37'28.41"E

Toegang per trein: Ronse NMBS station, knooppunt nr. 34 van het Oost-Vlaamse netwerk. Volg de nummers 29, 92, 41 en 91 om op lijn 87 aan te sluiten.

Parkeerplaatsen: er zijn enkele parkeerplaatsen beschikbaar in de buurt van het vertrekpunt.
 

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Henegouwen, gepubliceerd door de SPW. De kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir" kan gratis besteld worden door hier te klikken.

 

Fietsen in de buurt van de route:

 

Hoe ga je het best naar Brussel om de start van de 3e etappe in Terhulpen te bereiken?

Vanaf Geraardsbergen volg je de Dender langs de knooppunten 80 en 73 en de fietsroute LF38 (Dender-Waasland) naar Schendelbeke. Aan knooppunt 73 volg je de Fietsroute LF6-Vlaanderen. Je passeert enkele dorpjes, zoals Onkerzele, Vollezele, Leerbeek, Gaasbeek, Sint-Pieters-Leeuw en Halle. Volg het kanaal Charleroi-Brussel en de fietsroutes van het Brussels Gewest om het centrum van de hoofdstad van Europa te bereiken.

Om in Terhulpen aan de start van de 3e etappe te komen, moet je Brussel verlaten via het zuidoosten, Ukkel en het Zoniënwoud. Je fietst over groene wegen en komt Wallonië binnen via de Joséphinedreef, vervolgens via de Dreef de la Ramée. Zo kom je aan in Clos des Campanules, het startpunt van etappe 3.

Treinstation: het station van Ronse aan knooppunt 34 van de Provincie Oost-Vlaanderen. Volg de knooppunten 29,92,41 en 91 tot aan Lijn 87.

Parkeergelegenheid: er zijn enkele parkings in de buurt van het startpunt.

Rustplekken: verschillende mogelijkheden om uit te rusten langs de RAVeL Lijn 87.

 

Kaart van de stap
frisepicto