Vind mijn traject Vind mijn traject

De Roubaix (F) à Renaix/Ronse (stap 1)

De RAVeL van het SpiereKanaal, de Schelde en Lijn 83

Familial
Familie
Lengte (in km)
32,5 km

Na het verlaten van Rijsel (Lille), de hoofdstad van Frans-Vlaanderen, volg je de groene route van het Kanaal van Roubaix, dat nadien overgaat in de RAVeL van het Spierekanaal. Je rijdt Wallonië binnen bij de sluis van Leers-Noord (Estaimpuis). Het is de geknipte plek om je batterijen op te laden in het oude huis van de sluiswachter. In deze rustige estaminet kan je genieten van een regionaal biertje.  

Langs het Spierekanaal neem je een duik in de geschiedenis van de waterwegen. Talrijke kleine sluizen en oude brugjes volgen elkaar snel op. Het kabbelende water doet je mijmeren over lang vervlogen tijden. Dit kanaal, dat geëxploiteerd werd tot in 1985, werd in 2000 geklasseerd tot Waals erfgoed. De omgeving is tegelijkertijd bucolisch als magisch. Wedden dat je tempo hier automatisch zakt, zodat je opgaat in het landschap ?

Bij aankomst in Spiere-Helkijn, bereik je de linkeroever van de Schelde. Je bent meteen in Vlaanderen aangekomen. Het wordt al snel duidelijk dat de rust van het oude kanaal naadloos overgaat in het drukke rivierverkeer van de Schelde. Je volgt de rivier en fietst eerst door Vlaanderen en dan door Wallonië. Kort na Escanaffles zie je de prachtige brug voor voetgangers en fietsers. Het is de oude spoorwegbrug van de voormalige Lijn 83, die Avelgem ooit met Ronse verbond en die nu gedeeltelijk omgebouwd is tot een groene weg. Je steekt de Schelde over en je bent meteen in Wallonië.  Hier verlaat je definitief de oevers van de rivier om in het Natuurpark van de ‘Pays des Collines’ aan te komen. Je passeert de plattelandsgemeente Mont-de-l'Enclus, zeer populair bij wandelaars. Uiteindelijk arriveer je aan het einde van deze etappe in Ronse, parel van de Vlaamse Ardennen. 

Details

De route:

De route loopt voornamelijk via de RAVeL van het Spierekanaal, de Schelde en Lijn 83 in Wallonië. Soms fiets je over kalme wegen. De bewegwijzering is uitstekend.

 

Aard van de weg:

Meestal glad (asfalt afgewisseld met beton)

 

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbaar

 

Bewegwijzering:

Alleen in Wallonie langs het Spierekanaal, op de RAVeL Lijn 83, in de gemeente Mont-de-l'Enclus tot de grens met Ronse, zijn er wegwijzers met EV5 aangebracht. Je kan ook de interactieve kaart van onze website downloaden of de RAVeL-kaart van de provincie Henegouwen gebruiken. Je kan ook onderstaand gpx-bestand downloaden.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt :

Leers-Nord sluis, Kanaalstraat in Leers-Nord (Estaimpuis)

Lambert 72 coördinaten :  X : 71456 m - Y : 153964 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°41'27.51" N  - Lengte : 3°15'25.51" E

Treinstation:

Het station van Estaimbourg ligt ongeveer 5 kilometers ten zuiden van het vertrekpunt. Je volgt de N510 richting Pecq gedurende ongeveer 600 meters. Neem dan de eerste straat links richting Leers-Nord. Volg de knooppunten 45,36,34,34,32 en 30.

Wanneer je het station van Herseaux verlaat (dat op ongeveer 6,5 kilometers ten noorden van het vertrekpunt ligt), ga je naar de spoorwegovergang N512 (Chaussée d' Estaimpuis). Na iets meer dan 300 meters ga je linksaf. Daarna neem je de 3e afslag naar rechts (bij de verkeerslichten). Volg dan de knooppunten 29,33,34,34,32 en 30.

 

Parkeergelegenheid:

Grote parking vlakbij het vertrekpunt.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Henegouwen, gepubliceerd door de SPW. De kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir" kan gratis besteld worden door hier te klikken.
  • Fietskaarten van Picardisch Wallonië (westen en oosten): http://wapishop.be

 

Fietsen in de omgeving van de route

Kaart van de stap
frisepicto