Vind mijn traject Vind mijn traject

De Saint-Vith/Sankt-Vith à Troisvierges (L) (stap 3)

Op de RAVeL-lijn 47

Familial
Familie
Lengte (in km)
32 km
 cavalier  pmr

Sankt-Vith is een stad die nu eens Duits, dan weer Belgisch was. Na het vertrek kom je in de romantische vallei van de Our, in het Eifelgebergte en in de Ardennen. In de omgeving van Hemmeres steek je nog maar eens de Belgisch-Duitse grens over.

Je komt terug in België in het dorp Auel. En al snel doemen de ruïnes van het kasteel van Burg-Reuland voor je op. Deze burcht domineert de regio al sinds de 12e eeuw.

Daarna fiets je langs de rivier Ulf richting het Groothertogdom Luxemburg. Ter hoogte van Lengeler rijd je recht op een tunnel af, die de grens aangeeft. Helaas blijft deze tunnel tot nader bericht gesloten voor het verkeer. Een zeldzame vleermuissoort heeft zijn toevlucht gezocht in deze obscure donkere tunnel en voorlopig mag de rust niet verstoord worden. Toch is het de moeite waard om de tunnel van aan de Luxemburgse kant te bekijken. De verwilderde en met mos begroeide bevestigingsmuren hebben iets majestueus en mystiek.   

Op de eerste 5 kilometers van het Luxemburgse grondgebied zigzag je in een landschap van bossen, weilanden en veenweiden. Daarna fiets je rustig verder langs de groene rijstrook van Lijn 47. Wanneer je een laatste tunnel bereikt (gereserveerd voor treinen op de spoorlijn van Luik naar Luxemburg), wacht er jou nog een laatste inspanning. Na een korte klim word je beloond met een mooi uitzicht op Troisvierges.

Details

De route:

Vanaf het voormalige treinstation van Sankt-Vith volg je de RAVeL Lijn 47 gedurende 800 meters. Daarna ga je linksaf op een kleine weg naar Neidingen. Wees aandachtig om bij de kruispunten geen wegwijzers te missen!

Bij het vertrek uit Neidingen neem je terug de RAVeL Lijn 47.

Na het oude station van Lommersweiler ga je rechtsaf. Je fietst terug op kleine wegen naar Hemmeres (D). In dit dorpje volg je een snelle weg naar rechts, richting Auel (B). De grens ligt in het midden van een houten loopbrug waar je de Our kan oversteken.

In Auel kom je terug op de RAVeL Lijn 47. Je doorkruist Burg-Reuland. Vlak voorbij het oude station van Lengeler, op een klein kruispunt, gaat de RAVeL nog iets meer dan een kilometer verder. Om je weg te vervolgen richting Troisvierges, ga je linksaf op een betonnen weg voor landbouwers. Het is flink klimmen gedurende een kilometer (6-10 %). Je komt aan in het  Groothertogdom Luxemburg. Je fietst richting Troisvierges, deels over kleine, kalme wegen en op de groene weg van Lijn 47.

Aard van de weg:

Geasfalteerd.

Hoogteverschillen:

Op de RAVeL "Vennbahn" zijn er geen of verwaarloosbare hellingen. Na Lengeler is er een steile klim van ongeveer 1 kilometer. De verbinding met Troisvierges bestaat uit afdalingen (tot 10 %) en enkele korte beklimmingen. De hoogteverschillen zijn goed gemarkeerd.

Bewegwijzering:

De route is volledig voorzien van de borden "RAVeL Lijn 47 - Vennbahn".  

In het Groothertogdom Luxemburg volg je de borden Troisvierges of "21 - Piste cyclable du Nord". Ook hier vind je het logo van de Vennbahn.

Verbindingen (kilometers worden vermeld vanaf het vertrekpunt bij Saintk-Vith):

  • Kort na Lommersweiler kan je de verbinding maken met de Eifel-Ardennen Radweg naar Prüm (D). Tot aan de grens bij Steinebrück is dit de RAVeL Lijn 46.
  • Deze etappe is identiek aan de regionale route W9 naar Huldange in het Groothertogdom. Net na het passeren van een grote weg kom je door een tunnel op een kruispunt. Hier gaat de Vennbahn rechtdoor richting Troisvierges. Op deze kruising (km 25,5) gaat de regionale route W9 rechtsaf richting Gouvy, Bastogne (RAVeL Lijn 163), Martelange en het fiestnetwerk van het Groothertogdom Luxemburg.
Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Saint-Vith/Sankt-Vith, cultureel centrum "Triangel" (plaats van het voormalige station), Vennbahnstraße 2, 4780 Saint-Vith.

Lambert 72 coördinaten : X : 275463 m - Y : 109230 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°16’50.50‘’ N - Lengte: 06°07’45.13‘’ E

Parkeren is mogelijk bij het vertrekpunt.

Aankomst:

Troisvierges (L), stationsparking.

Lambert 72 coördinaten : X : 266005 m - Y : 91090 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50° 07’ 10.51’’ E - Lengte : 05° 59’ 27.50’’ N

Bij aankomst het centrum van de stad bereiken: voor het station ga je linksaf in de Rue de la Gare. Ga verder tot aan de Grand-Rue, met heel wat winkels. Het centrum ligt op 400 meter. Pas op voor het verkeer.

Terugkeren met de trein: in het station Troisvierges kan je de trein nemen naar Luik en Luxemburg. Er zijn verbindingen naar Aken (startpunt van de Vennbahn) en naar elk Belgisch of Luxemburgs station.

 

Rustplaats:

In Lommersweiler staan er tafels en banken (ca. km 27 en 31).

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Luik, uitgegeven door de SPW. De kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir ", kan gratis besteld worden door hier te klikken.
  • Alle documentatie is te verkrijgen via de website van ATEB (https://www.ostbelgien.eu/nl). Er is ook een kaart 1/100.000 beschikbaar waarop de Vennbahn, de verbindingen met andere RAVeL's (Lijn 46 in Lommersweiler naar de Duitse grens) en de verbindingen met het Duitse fietsnetwerk ("Radweg") zijn aangeduid.

 

Fietsen rond de route:

Kaart van de stap
frisepicto