Vind mijn traject Vind mijn traject

Canal de l'Espierres, Escaut et Ligne 83

Op RAVeL van het Kanaal van Espierre, de Schelde en de Lijn 83

Familial
Familie
Lengte (in km)
30 km
 pmr

Je start deze veelzijdige fietstocht aan de sluis van Leers-Noord (Estaimpuis). Eerst fiets je langs een kanaal, daarna naast een rivier en eindelijk kom je op een oude spoorlijn! Je ziet aan de start al meteen het estaminet in het oude sluiswachtershuis. Het is de geknipte plek om na de tocht je batterijen terug op te laden.

Langs het Spierekanaal neem je een duik in de geschiedenis van de waterwegen. Talrijke kleine sluizen en oude brugjes volgen elkaar snel op. Het kabbelende water doet je mijmeren over lang vervlogen tijden. Dit kanaal, dat geëxploiteerd werd tot in 1985, werd in 2000 geklasseerd tot Waals erfgoed. De omgeving is tegelijkertijd bucolisch als magisch. Wedden dat je tempo hier automatisch zakt, zodat je opgaat in het landschap?

De route start bij Leers-Nord (Estaimpuis), aan het oude sluiswachtershuis. Er is een kleine parking.

Bij aankomst in Spiere-Helkijn, bereik je de linkeroever van de Schelde. Je volgt de rivier richting Warcoing en Pecq. Het wordt al snel duidelijk dat de rust van het oude kanaal naadloos overgaat in het drukke rivierverkeer van de Schelde.

Aan de suikerfabriek Warcoing fiets je de hangbrug over. Je fietst verder richting Vlaanderen op de rechteroever.

Kort na Escanaffles zie je de prachtige brug voor voetgangers en fietsers. Het is de oude spoorwegbrug van de voormalige Lijn 83, die Avelgem ooit met Ronse verbond en die nu gedeeltelijk omgebouwd is tot een groene weg. Hier verlaat je definitief de oevers van de rivier om via de RAVeL Lijn 83 in het Natuurpark van de ‘Pays des Collines’ aan te komen. Je passeert de plattelandsgemeente Mont-de-l'Enclus, zeer populair bij wandelaars. Uiteindelijk arriveer je aan het einde van deze etappe in het dorp Russeignies.

Details

De route:

De etappe begint in Wallonië, vlak na de Frans-Belgische grens. Je start aan de sluis van Leers-Nord (Rue du Canal in de Gemeente Estaimpuis). Volg daarna de RAVeL van het Spierekanaal gedurende ongeveer 7 km. De route loopt voornamelijk via de RAVeL van het Spierekanaal, de Schelde en Lijn 83 in Wallonië.

Bij Espierre-Helchin/Spiere-Helkijn verlaat u het Canal de l' Espierre om bij de Schelde te komen. Je steekt de rijksweg 353 over en neemt de Oudenaardseweg. Je komt aan de linkeroever van de Schelde en volgt de rivier.

Aan de suikerfabriek van Warcoing verander je van oever bij de hangbrug. Je volgt de rechteroever van de Schelde. Daar is een rustplaats. Je fietst richting Vlaanderen. Kort na Escanaffles, aan de voetgangersbrug van de oude spoorlijn 83, verlaat je de oevers van de rivier om aan te sluiten op de RAVeL Lijn 83.

Aard van de weg:

Meestal vlak (asfalt afgewisseld met beton).

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbaar.

Bewegwijzering:

De route is volledig bewegwijzerd.

Aansluitingen:

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Leers-Nord sluis, Rue du Canal in Leers-Nord (Estaimpuis).

Lambert 72 coördinaten :  X : 71456 m - Y : 153964 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°41'27.51"N  - Lengte: 3°15'25.51"E               

Treinstation:

  • Het station van Estainburgh ligt ongeveer 5 kilometers ten zuiden van het vertrekpunt. Je volgt de N510 richting Pecq gedurende ongeveer 600 meters. Neem dan de eerste straat links richting Leers-Nord. Volg de KP45,36,34,34,32 en 30.

  • Wanneer je het station van Herseaux verlaat (dat op ongeveer 6,5 kilometers ten noorden van het vertrekpunt ligt), ga je naar de spoorwegovergang N512 (Chaussée d' Estaimpuis). Na iets meer dan 300 meters ga je linksaf. Daarna neem je de 3e afslag naar rechts (bij de verkeerslichten)Volg dan de KP29,33,34,34,32 en 30.

Parkeergelegenheid: Parking mogelijk aan het vertrekpunt.

Rustplek:

In Warcoing aan KP48.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Henegouwen, gepubliceerd door de SPW. Deze kaart, "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan je gratis bestellen door hierer te klikken.
  • Fietskaarten  van Picardisch Wallonië (westen en oosten): http://wapishop.be/nl

 

Fietsen in de omgeving van de route

 

Kaart van de stap
frisepicto