Vind mijn traject Vind mijn traject

De Nivelles à Court-Saint-Etienne (stap 2)

Op RAVeL van de Lijn 141

Familial
Familie
Lengte (in km)
19 km
 pmr

Bij het vertrek uit Nijvel/Baulers brengt een lichte klim je naar een plateau in een open veld. Je komt daarna in Genappe aan op het terrein van het oude station. Hier zie je ook de oude suikerfabriek die in 2004 werd gesloten. Tot aan de sluiting reden er nog goederentreinen met suikerbieten tussen Genappe en Ottignies.  

De bezinkingsbekkens van de oude suikerfabriek zijn een nationaal natuurreservaat geworden. Het is een van de belangrijkste ornithologische plaatsen in Waals-Brabant. Op deze oude industriële site vind je een grote diversiteit aan vogels. Je fiets verder naar Court-St-Etienne, waar je een stukje industriële archeologie kan bewonderen. Je rijdt inderdaad langs de overblijfselen van de oude fabrieken van Henricot, een hoogtepunt van de Waals-Brabantse metallurgie. Wat verder kom je aan het "Parc à Mitrailles". Vroeger maakte dit deel uit van de Henricot-fabriek. Tegenwoordig worden er in de PAMExpo culturele en commerciële evenementen georganiseerd.

Details

De route:

Zowel de pre-RAVeL als de RAVeL Lijn 141 lopen in eigen bedding. Bij Court-Saint-Etienne gaat de route verder langs lijn 140 Ottignies-Charleroi naar het station van Ceroux-Mousty.

Aard van de weg:

Glad van Nijvel tot Genappe, oneffen van Genappe tot aan de rand van de gemeente van Court-Saint-Etienne, daarna weer glad. Op de route langs Lijn 140 is de ondergrond terug wat oneffen.

Hoogteverschillen:

verwaarloosbaar.

Bewegwijzering:

De volledige etappe is bewegwijzerd.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:

Wees voorzichtig wanneer je door Nijvel tot in Baulers fietst. Let ook extra op wanneer je aan drukke kruispunten komt. Dat is zeker het geval voor de Chaussée de Nivelles (N237) en de weg van Charleroi naar Genappe (de voormalige spoorwegovergang).

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Nijvel, parking van de site van het voormalige Noordstation, langs de Albert et Elisabethlaan.

Lambert 72 coördinaten : X :147043 m - Y : 143495 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°36’07.67‘’ N - Lengte : 4°19’37.12‘’ E

Treinverbinding: Nijvel NMBS station. Wanneer je het station verlaat, ga je rechtsaf op de Avenue du Burlet. Ga rechts om de kerk heen. Sla rechtsaf op de Rue Delvaux. Steek de straat "Faubourg de Bruxelles" over en volg de Rue Sotriamont die de RAVeL Lijn 141 kruist. Ga rechtsaf in de richting van Genappe.

 

Aankomst:

Rue Emile Henricot, spoorwegovergang aan het station van Court-St Etienne.

Lambert 72 coördinaten : X :163923 m - Y :148448 m

GPS coördinaten:  50°38’47.39‘’ N - Lengte : 4°33’56.19‘’ E

Terugkeren of verder reizen met de trein: Station van Ceroux-Mousty of van Ottignies. In Court-Saint-Etienne fiets je verder langs een klein pad op de lijn 140 Ottignies-Charleroi. Wanneer je bij een spoorwegovergang aankomt steek je niet over, maar ga je linksaf. Je volgt de borden "Gare" en je passeert het centrum van Ottignies.

 

Gidsen/Kaarten

  • RAVeL kaarten van de provincie Waals-Brabant uitgegeven door de SPW. Deze kaarten "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan je gratis bestellen door hier te klikken.

 

Fietsen in de omgeving

Kaart van de stap
frisepicto