Vind mijn traject Vind mijn traject

De Seneffe à Nivelles (stap 1)

Op pre-RAVeL en RAVeL van de Lijn 141

Familial
Familie
Lengte (in km)
10 km
 cavalier

Deze etappe start in het centrum van Seneffe, niet ver van het prachtige kasteel met zijn neoklassieke architectuur. Het museum van de zilversmeedkunst, gefinancierd door de Franse Gemeenschap is hier gevestigd. Er is ook een centrum voor tijdelijke tentoonstellingen. Het park en de tuinen van het kasteel zijn magnifiek. Je kan er verschillende sferen opsnuiven.

De pre-RAVeL van Lijn 141 brengt je daarna via het bos naar Arquennes tot op de site van het oude station. In de mooie, oude gebouwen bevindt zich nu een postkantoor.

Je passeert dit pittoreske dorp via een verbindingsroute. Je kan een mooie, ronddraaiende brug over het oude kanaal Charleroi-Brussel bewonderen, ontworpen door Eiffel. Van op deze brug zie je links de pijlers van de oude brug van lijn 141 over het kanaal. Wanneer je Arquennes verlaat, neem je de nieuw geasfalteerde RAVeL richting Nijvel.

De route doorkruist het mooie bos van Arpes. Hier steek je de grens over tussen de provincie Henegouwen en Waals-Brabant. Toch kom je ook hier af en toe wat open plaatsen tegen, zodat je het platteland kan bewonderen. Aan het einde van deze eerste etappe bereik je Nijvel. Je komt aan de site van de voormalige ‘Gare du Nord’. Aarzel niet om even tot op de Grote Markt te rijden om de prachtige collegiale kerk Sint Gertrude te bewonderen.

Details

Route:

Het parcours loopt in eigen bedding en is dus veilig, behalve op de verbindingsroutes tijdens de passages door Arquennes en Nijvel.

Aard van de weg:

Tussen Seneffe en Arquennes eerder ruw (kleine steentjes). Tussen Arquennes en Nijvel asfalt.

Hoogteverschillen:

Verwaarloosbaar.

Bewegwijzering:

De volledige etappe is bewegwijzerd.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:
Wees voorzichtig op de verbindingswegen en wanneer je door Arquennes en Nijvel rijdt. Let ook extra op wanneer je aan drukke kruispunten komt, met name:

  • De N27 bij het buitenrijden van Seneffe.

  • De N28 bij het binnenrijden van Nijvel.

Aansluitingen:

  • De RAVeL van het oude kanaal Charleroi-Brussel in Seneffe en in Arquennes.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Seneffe, rue Rouge-Croix/Place de la Peine d'Agenais, vlakbij een grote parkeerplaats.

Lambert 72 coördinaten : X : 142273 m - Y : 135692 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°31’54,98‘’ N - Lengte : 4°15’35,12‘’ E

 

Aankomstpunt:

Nijvel, parking van de site van het voormalige Noordstation, langs de Albert et Elisabethlaan.

Lambert 72 coördinaten : X :147043 m - Y : 143495 m

GPS coördinaten:  Breedte:  50°36’07.67‘’ N - Lengte : 4°19’37.12‘’ E

Bereik het centrum van de stad bij aankomst: wanneer u de parkeerplaats op de plaats van het voormalige Noordstation bereikt, volgt u de richting Nijvel naar rechts. U neemt de Faubourg Sainte-Anne aan de linkerkant, die verder gaat door de rue Sainte-Anne. U gaat rechtdoor om de Grote Markt te bereiken.

Terugkeer of verder met de trein: vanaf de aankomst op de Grote Markt gaat u naar het koor van de Collegiale Kerk en neemt u links de Rue de Namur/Naamsestraat die u naar het station leidt.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaarten van de provincies Henegouwen en Waals-Brabant uitgegeven door de SPW. Deze kaarten "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan je gratis bestellen door hier te klikken.
  • Kaart "Fietsroutes in het Roman Païs" is beschikbaar bij de Toeristische Dienst van Roman Païs: http://www.tourisme-roman-pais.be

 

Fietsen in de omgeving van de route:

Kaart van de stap
frisepicto