Vind mijn traject Vind mijn traject

De Plombières à Herve(stap 1)

Op de RAVeL van Lijn 38

Familial
Familie
Lengte (in km)
24 km
 cavalier  pmr

Vanuit de panoramische "Drie Grenzen" Toren, een symbolische plaats gelegen aan de grens van het Belgische dorpje Gemmenich en de steden Vaals in Nederland en Aken in Duitsland, fiets je van Oost naar West door het Land van Herve. Lijn 38 is een oude spoorlijn én pionier in zijn soort. Lijn 38 heeft een symboolfunctie voor alle RAVeL’s. De lokale bevolking heeft jarenlang de overheid gesensibiliseerd om de infrastructuur van deze route te optimaliseren.

De RAVeL Lijn 38 is weelderig. Je fietst langs weilanden en boomgaarden. Onderweg ontdek je heel wat lokale producten. Denk maar aan de bekende Hervekaas, Luikse stroop, de cider- en abdijbieren en Luikse gehaktballen. Je passeert traditionele brouwerijen waar je bieren kunt degusteren en oude boerderijen, die omgebouwd zijn tot bed & breakfast. Er zijn ook heel wat gastronomische restaurants langs de route. Stop zeker ook in het oude station van Herve, waar tegenwoordig de Toeristische Dienst gevestigd is. Je kan er iets drinken of streekproducten kopen. Maak zeker ook een omweg naar de Brouwerij Grain d' Orge in Hombourg, de Abdij Val-Dieu in de buurt van Aubel of Clermont-sur-Berwinne, een van de mooiste dorpjes in Wallonië. Vergeet tot slot ook niet dat de Duitse troepen in mei 1940 België via deze regio binnen vielen. De littekens van deze invasie zijn nog steeds zichtbaar in de Laschettunnel in Hombourg, de Amerikaanse begraafplaats van Henri-Chapelle en het Fort van Battice.

Details

De route:

De RAVeL Lijn 38 start aan het mijnsite in Plombières. Deze brengt je veilig in eigen bedding naar het Land van Herve via de dorpen Hombourg, Aubel, Froidthier, Thimister en Battice.

Aard van de weg:

Asfalt.

Hoogteverschillen

Lichte stijging tussen Plombières en Aubel, lichte daling tussen Aubel en Clermont en lichte stijging tussen Thimister en het Fort de Battice.

Bewegwijzering:

Richtingsbewegwijzering gewoonlijk aanwezig op de RAVeL.

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen:

Wees voorzichtig bij de wegovergangen.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Site minier de Plombières, rue du Chemin de Fer (N613) à 4850 Plombières.

Lambert 72 coördinaten : X : 262702 m - Y : 159356 m

GPS coördinaten : Latitude : 50°44'1.74"N - Longitude : 5°57'55.21"E

Parkeren: parkeergelegenheid dichtbij het gemeentelijk bestuur in Plombières (Place du 3ème Millénaire) en het mijnsite.

 

Rustplek:

Plombières, Herve.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Luik uitgegeven door de SPW. Deze kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir" kan gratis besteld worden door hier te klikken.
  • Brochure RAVeL Lijn 38 uitgegeven door de toeristische dienst van het Land van Herve

 

Fietsen in de buurt van de route:

  • Tussen Aubel en Herve, de route van de appelbomen, een fietsparcours van ongeveer 32 kilometers.
Kaart van de stap
frisepicto