Vind mijn traject Vind mijn traject

De Péruwelz à Mons (stap 3)

Op de RAVeL van het kanaal Nimy-Blaton-Péronnes

Familial
Familie
Lengte (in km)
30 km
 pmr

Wanneer je van Péruwelz naar Bergen fietst, kom je in Blaton, een belangrijk kruispunt voor de scheepsvaart. Dit is met name een plek waar heel veel kanalen samenkomen. Je kan er kiezen om richting Frankrijk, Vlaanderen, Henegouwen en nog verderop te varen.

Tijdens deze etappe rijd je op de RAVeL van het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes, nu eens op de linkeroever en dan weer op de rechteroever. Je passeert Bernissart, de gemeente van de prachtige moerassen van Harchies en de iguanodons. Wanneer je in Blaton aankomt, zie je de ‘porte de garde’ die over het kanaal gebouwd is. Het is een soort keersluis die wordt gebruikt om een 39 kilometers lang toevoerkanaal in twee kortere secties op te delen. Dit om te voorkomen dat in geval van problemen het hele kanaal aangetast wordt.  Je rijdt dan in de richting van de Borinage. Je hebt nog ongeveer 15 kilometers voor de boeg tot aan de ‘Grand Large’ van Mons (Bergen), het eindpunt van deze etappe. Bergen is de hoofdstad van Henegouwen én in 2015 culturele hoofdstad van Europa. Het een hartelijke stad met rijke tradities, denk maar aan het folkloristisch feest, de ‘Ducasse’, door Unesco erkend als werelderfgoed. Bezoek zeker de collegiale kerk, het belfort en het monumentale stadhuis. Toch is Bergen ook modern. Zo is er het station van de architect Calatrava dat in aanbouw is, het congrescentrum (MICX) van de architect Libeskind, het Theatre du Manège, ArtSonic, enz. Bekende schrijvers als Van Gogh, Verlaine en Hugo zijn hier gepasseerd. Roland de Lassus, Du Broeucq en grote kunstenaars van de Hoogrenaissance werden hier geboren. Tijdens het culturele jaar verwelkomde Mons meer dan twee miljoen bezoekers.

Details

De route: 

De RAVeL van het Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes loopt in eigen bedding.

Je rijdt richting Blaton op de linkeroever van het kanaal. Daar kan je onder de prachtige brug van Harchies, ondersteund door twee schuine metalen bogen, onder de brug door fietsen en na 300m rechts de parallelle straat nemen (Rue de l'Industrie). Zo kan je terug aan deze brug komen. Je steekt het kanaal over en slaat rechtsaf de Chemin du Bois in om de andere oever te bereiken (deze keer rechts). Volg de RAVeL verder langs de oever richting Bergen.

Je passeert de dorpen Saint-Ghislain, Baudour en Ghlin. Bij je vertrek aan het havendok van Ghlin Nord, verander je nogmaals van oever. We raden je aan om links de Rue des Ayettes richting Bergen en Ghlin te volgen. Je rijdt over de ophangbrug Belvedere. Na de brug ga je direct rechtsaf op de linkeroever van het kanaal. Ga verder op de RAVeL richting Mons (Bergen). (Een andere oplossing, veel minder praktisch voor gezinnen en fietsers met bagage, is de loopbrug voor de Grand Large te nemen. Die is enkel bereikbaar via trappen met een goot voor fietsen).

Eens bij de ‘Grand Large’, volg je het water en ga je linksaf de Avenue de la Sapinette in, het eindpunt van deze etappe.

Een goede raad... Je kan je parcours nog wat verlengen door de rechteroever van het Centrumkanaal en de Avenue des Bassins te volgen tot aan het Congrescentrum (MICX). Je moet dan alleen nog de spoorlijn oversteken om het centrum van de stad te bereiken.

Aard van de weg:

Glad (asfalt afgewisseld met beton).

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbaar.

Bewegwijzering:

Over het hele traject zijn er zijn borden ‘W4’ geplaatst.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Kruispunt tussen de ‘Pont Notre-Dame’ en de ‘Quai du Marché au Poisson’ in Doornik.

Lambert 72 coördinaten : X : 94949 m - Y : 134559 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°31’09,20’’ N - Lengte : 3°35’32,82’’ E      

Treinstation: station van Péruwelz. Je volgt de Rue du Ponsart en de Rue des Basses Watines tot aan het kanaal. Hier ga je rechtsaf richting Blaton.

 

Rustplaats:

Iets voor Blaton.

 

Parkeergelegenheid:

  • Péronnes (lez-Antoing), Rue du Rivage: 20 plaatsen, inclusief personen met beperkte mobiliteit.
  • Péronnes (lez-Antoing), Rue du Large: 7 plaatsen inclusief personen met beperkte mobiliteit.
  • Roucourt, Rue de la guerison: aantal plaatsen onbepaald, toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.
  • Péruwelz, Quai de Paray-Vieille-Poste: 5 plaatsen inclusief personen met beperkte mobiliteit.
  • Bernissart, Rue des Iguanodons: 5 plaatsen.
  • Stambruges, Chemin du Bois : 5 plaatsen.
  • Hautrage, Route de Wallonie: 10 plaatsen.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Henegouwen, gepubliceerd door de SPW. Deze kaart, genaamd "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan gratis besteld worden door hier te klikken.
  • Fietskaart  van Picardisch Wallonië (Oost): https://wapishop.be/nl/startpagina/

 

Fietsen in de omgeving van de route

 

Kaart van de stap
frisepicto