Vind mijn traject Vind mijn traject

De Hoegaarden à Namur (stap 1)

Sur le RAVeL de la Ligne 142

Familial
Familie
Lengte (in km)
40 km
 cavalier  pmr

Je begint je fietstocht in Hoegaarden, een Vlaamse gemeente die gekend is voor zijn witbier. Hier start de RAVeL van de voormalige spoorlijn 142, die in eigen bedding loopt door Waals-Brabant en Haspengouw.

Je doorkruist al snel het eerste Waalse dorpje, Zétrud-Lumay. Daarna passeer je Saint-Remy-Geest, dat op een hoogplateau ligt. Het dorp wordt gedomineerd door de kerk uit 1768. Saint-Jean-Geest wordt omringd door vruchtbare velden. Nadien bereik je Jodoigne, een oude middeleeuwse stad. De Saint-Médard kerk uit de 12e eeuw springt met zijn opvallende architectuur direct in het oog. Je vervolgt je weg richting Ramillies en Eghezée. Het is er rustig fietsen. Af en toe kom je een typische Haspengouwse boerderij tegen, maar evenzeer kapellen en portalen. In Eghezée kan je het Museum voor het platteland bezoeken. Je leert er alles over de landbouw in de regio. Jouw smaakpapillen worden ongetwijfeld ook geprikkeld bij het degusteren van de beroemde foie gras van Upignac. Verder kan je genieten van de vergezichten, de bieten- en graanvelden, boomgaarden en kleine typische dorpjes. Zo bereik je Namen, de hoofdstad van Wallonië. Namen is de toegangspoort naar de Ardennen. Het is een aangename stad die over heel wat troeven beschikt. Denk maar aan de Citadel, waar je een prachtig uitzicht hebt op de samenvloeiing van de Samber en de Maas. De Citadel is een meesterwerk van Vauban, de grote militaire architect van Lodewijk XIV. Namen heeft een mooi historische centrum. De inwoners zijn echte levensgenieters. 

Details

De route: 

De RAVeL van Lijn 142 loopt van Hoegaarden tot Namen in eigen bedding. Vlak voor het einde van Lijn 142 in Namen, fiets je onder een brug. Je verlaat de RAVeL en gaat rechtsaf op een korte groene route tussen hekken langs de spoorlijn. Deze korte verbinding brengt je naar de RAVeL van de Samber, richting het centrum van Namen.

Aard van de weg:

Meestal glad (asfalt afgewisseld met beton).

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbaar.

Bewegwijzering:

De volledige etappe is goed bewegwijzerd.

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:


Lambert 72 coördinaten : X : 187520 m - Y : 162601 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°46’21.67’’ N - Lengte: 4°54’2.44’’ E

Toegang per trein: aan het station van Tienen kan je aansluiten bij het fietsknooppuntennetwerk van de provincie Vlaams-Brabant. Op de Leuvensestraat en de Grote Markt volg je de knooppunten 24,64,15 (begin van Lijn 142) en 11 (fiets verder op Lijn 142).

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaarten van de provincies Waals-Brabant en Namen, uitgegeven door de SPW. Deze kaarten, "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan je gratis bestellen door hier te klikken.

Fietsen rond de route:

Kaart van de stap
frisepicto