Vind mijn traject Vind mijn traject

De Lanaye (Visé) à Liège (stap 1)

Op de RAVeL van de Maas

Familial
Familie
Lengte (in km)
24 km
 pmr

Deze etappe die grotendeels in eigen bedding loopt, start aan het sluizencomplex van Lanaken. Dankzij deze nieuwe grote sluis kunnen schepen van 9.000 ton tussen België en Nederland varen.

Aan je rechterkant ligt het Plateau van Caestert, een heuvelrug van kalksteen aan de voet  van het natuurreservaat Sint-Pietersberg. Links ligt het natuurgebied Les Frayères, de perfecte plek om even tot rust te komen. In mei 1940 kwamen Duitse troepen België binnen via deze regio, en het stigma van deze invasie is nog steeds zeer aanwezig in de forten van Eben-Emael en Aubin-Neufchâteau. 

Nadat je het charmante dorpje Lanaken gepasseerd bent, kom je in Visé, de ganzenstad, waar je de Tempeliershoeve kan bewonderen die in de 13e eeuw door de Tempeliers werd gebouwd.

De RAVeL van het Albertkanaal, en daarna de RAVeL van de Maas, leidt je naar Luik, de vurige stede. De stad is fier op zijn rijk industrieel, architectonisch en cultureel erfgoed. De talrijke musea, folklore en de sympathieke inwoners maken van deze stad een onmisbare tussenstop langs de route. In de levendige buurten hangt er dag en nacht een feestelijke sfeer. De Citadel is een oase van groen in het hart van de stad. Wandelaars kunnen er hun hart ophalen.

Details

De route:  

Je volgt de RAVeL van het Albertkanaal en de RAVeL van de Maas.

Aard van de weg:

Meestal glad. Afwisselend asfalt en beton.

Hoogteverschillen:

Geen.

Bewegwijzering:

De volledige etappe is bewegwijzerd met de bordjes "W7". 

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Sluis van Lanaye, Rue Collinet 1 in Lanaye (Gemeente Visé).

Lambert 72 coördinaten : X : 243066 m -  Y : 165805 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°47'42.90" N - Lengte : 5°41'19.87" E

Parkeren is mogelijk bij het vertrekpunt. (Grote parking)

 

Rustgebied:

Robinson Island in Visé (vlakbij de haven van Visé, fiets je even naar de Maas in de richting van de brug van Visé. Je bereikt Robinson eiland nadat je onder de brug gepasseerd bent).

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaarten van de provincies Luik en Namen uitgegeven door de SPW. Deze kaarten "Plus de RAVeL, plus de plaisir " kan je gratis bestellen door hier te klikken.

 

Fietsen rond de route:

  • In Visé, en verder richting Maastricht, vind je aansluiting op het fietsknooppuntennetwerk van de Basse-Meuse en Belgisch en Nederlands Limburg
  • Vanuit Visé kan je 2 fietslussen van ongeveer 30 kilometers volgen: de perenboom- en kersenbomenfietstocht.
Kaart van de stap
frisepicto