Vind mijn traject Vind mijn traject

De Liège à Durbuy (stap 2)

Over de RAVeL en de fietsroutes van de Ourthe

Expert
Expert
Lengte (in km)
64 km

Bij het vertrek uit Luik, de vurige stede, fiets je al snel langs de Ourthe door een bucolisch landschap. De RAVeL leidt je naar Comblain-la-Tour, een stad met een grote jazztraditie.

Je ontdekt er rotsachtige massieven zoals de Rochers-du-Bout-du-Monde en de Roche-aux-Faucons). Je kan ook stoppen in Esneux, Hamoir of Barvaux, stuk voor stuk aantrekkelijke toeristische stadjes.

Deze RAVeL flirt de hele tijd met de overblijfselen van het voormalige Ourthe-kanaal, een project dat begin 19e eeuw van start ging. Het kanaal moest de Maas verbinden met de Rijn, via de oostelijke Ourthe, de Frayne, de Woltz, de Sûre en de Moezel.

Er zijn heel wat getuigen van menselijke activiteit van vroeger en nu, overblijfselen van het oude Ourthekanaal, sluizen, kunstwerken, architectonische, geologische en natuurlijke curiosa. Een heerlijke plek om weg te dromen of in een poëtische stemming te geraken.

Daarna kom je in Durbuy, Parel van de Ardennen, het eindpunt van deze etappe. Durbuy wordt beschouwd als de kleinste stad van de wereld. Het stadje is trots op zijn erfgoed met huizen uit de 17e en 18e eeuw en zijn feodale kasteel uit de 11e eeuw.

Details

De route:

Het eerste deel van deze etappe tussen Luik, Esneux en Comblain-la-Tour volgt de RAVeL van de Maas en daarna de RAVeL van de Ourthe in eigen bedding. Tussen Hamoir en Bomal, zal de RAVeL langs de Ourthe volledig aangelegd zijn binnen een vijftal jaar. Voorlopig loopt het parcours gedeeltelijk over regionale wegen,met druk en snel autoverkeer. Tussen Bomal, Barvaux en Durbuy, ligt de RAVeL van de Ourthe in eigen bedding.

 

Aard van de weg:

Glad, afwisselend asfalt en beton.

 

Hoogteverschillen

Geen of verwaarloosbare hellingen tussen Luik en Hamoir. Tussen Hamoir en Bomal zijn er 2 hellingen met een stijgingspercentage van 3 à 8 %. Tussen Bomal en Durbuy zijn er geen of verwaarloosbare hellingen.

 

Bewegwijzering:

De volledige etappe is bewegwijzerd met de bordjes "W7".

 

Beschrijving van de route:

Je vindt het roadbook door hier te klikken.

 

Veiligheid en voorzorgsmaatregelen: 

Tussen Hamoir en Bomal loopt het parcours gedeeltelijk over regionale wegen, met druk en snel autoverkeer. Wees voorzichtig!

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Onderaan de Saucy loopbrug in Luik, Quai Van Beneden, op de rechteroever van de Maas.

Lambert 72 coördinaten : X : 235583 m - Y : 148525 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°38'27.87"N - Lengte : 5°34'43.44"E

Toegang per trein: Luik Guillemins NMBS station.

 

Rustplek: 

Het Boveriepark en tal van plekken langs de RAVeL van de Ourthe: in Tilff, Mery, Esneux, Hamoir, Bomal of Durbuy.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaarten van de provincies Luik en Luxemburg, geredigeerd door de SPW. De kaarten "Plus de RAVeL, plus de plaisir " kan je gratis bestellen door hier te klikken
Kaart van de stap
frisepicto