Vind mijn traject Vind mijn traject

De Montjoie/Monschau (D) à Sankt-Vith/Saint-Vith (stap 2)

Op de RAVeL van lijn 48

Familial
Familie
Lengte (in km)
44 km
 pmr

Vanaf het oude station van Monschau leidt de route je naar de Rurvallei in België. Het unieke heidelandschap is de voorbode van het Natuurpark van de Hoge Venen. Doordat dit fascinerende hoogveengebied een gigantisch waterreservoir is, moet de route talrijke beken en rivieren overbruggen. Op het stuk tussen Kalterherberg (D) en Sourbrodt (B) kan je ook een draisine of railbike huren.  

De RAVeL van Lijn 48-Vennbahn gaat dan verder in zuidelijke richting door een open landschap. Na Waimes volgt de route het bossen van Wolfsbusch. Ter hoogte van Montenau kan je het heerlijke aroma van de vers gerookte Ardense ham opsnuiven. Je volgt gedeeltelijk de Amblève, zodat je zachtjes kan afdalen richting Sankt-Vith, een levendig stadje. In het museum “Zwischen Venn und Schneifel” kan je de regionale geschiedenis en het bewogen verleden van Vennbahn ontdekken.

Details

De route:

Na jouw vertrek aan het voormalige station van Monschau (D) loopt de etappe volledig in eigen bedding op de RAVeL Lijn 48-Vennbahn, met uitzondering van een korte verbinding bij het binnenrijden van Sankt-Vith om aan het einde van deze etappe te komen.

Tussen Kalterherberg en Sourbrodt, loopt de RAVeL door een van de mooiste zones van het Natuurpark van de Hoge Venen. Hier loopt de route parallel met een spoorlijn voor draisines of Railbikes.

Aard van de weg:

Glad (asfalt).

Hoogteverschillen:

Geen of verwaarloosbare hellingen. Op de RAVeL, zijn de beklimmingen of afdaling nooit groter dan 1,5%.

Bewegwijzering:

De route is volledig voorzien van de borden "RAVeL Lijn 48-Vennbahn". 

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Site van het voormalige treinstation van Montjoie/Monschau.

Lambert 72 coördinaten : X : 282147 m - Y : 141023 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°33’54 ‘’ E - Lengte : 06°14’02 ‘’ N

Toegang met de auto: via de L214 "Eupener Straße". Neem de afslag van de Steindrich Straße die naar het stationsplein leidt.

 

Rustplek:

Reichenstein, Kalterherberg, Sourbrodt, Weywertz, Faymonville, Waimes, Born, Wallerode.  

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Luik uitgegeven door de SPW. Deze kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir", kan je gratis bestellen door hier te klikken.

  • Alle documentatie is te verkrijgen via de website van ATEB (https://www.ostbelgien.eu/nl). Er is ook een kaart 1/100.000 beschikbaar waarop de Vennbahn, de verbindingen met andere RAVeL's (Lijn 45 in Waimes naar Trois-Ponts, L45A in Bütgenbach naar de Duitse grens) en de verbindingen met het Duitse fietsnetwerk ("Radweg") zijn aangeduid.

 

Fietsen rond de route:

Kaart van de stap
frisepicto