Vind mijn traject Vind mijn traject

De Raeren à Montjoie/Monschau (D) (stap 1)

Op de RAVeL van lijn 48

Familial
Familie
Lengte (in km)
27 km
 pmr

De route van de RAVeL op Lijn 48 start aan het oude station van Raeren.

Nadat je het bos van Raeren gepasseerd bent, flirt de RAVeL van Lijn 48-Vennbahn met de grens van België en Duitsland. Nu eens fiets je in Duitsland, dan weer in België. Wel bijzonder is dat de RAVeL van Lijn 48 zich op Belgisch grondgebied bevindt, terwijl de zones aan beide zijden van de spoorlijn zich hoofdzakelijk op Duits grondgebied bevinden. Langs het parcours zal je enkele overblijfselen van oude spoorwegactiviteiten tegenkomen. Het zijn stille getuigen van een glorieus verleden. 

Eens voorbij Roetgen, de ‘toegangspoort tot de Eifel’, wordt het landschap minder bosachtig. Wanneer je richting Lammersdorf en Konzen fietst, waan je je bijna in Zwitserland. Na zoveel indrukken bereik je de oude stad Monschau, met zijn prachtig bewaard gebleven vakwerkhuizen.

Details

De route:

Vanaf het vertrek in Raeren, loopt de etappe van de RAVeL Lijn 48-Vennbahn in eigen bedding, met uitzondering van de verbinding naar het centrum van Monschau.

Aard van de weg

Glad asfalt, behalve in Paustenbach. Daar is de weg gedurende 3 kilometers bekleed met grind en dit om milieuredenen.

Hoogteverschillen: 

Geen of een verwaarloosbare helling (max 1,7%).

Bewegwijzering:

De route is volledig voorzien van de borden "RAVeL Lijn 48-Vennbahn". 

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt:

Parking van Lijn 48-Vennbahn: vlakbij het oude hooggelegen station van Raeren, in de omgeving van de Rue Langenbend.

Lambert 72 coördinaten : X : 274271 m - Y : 151920 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°39’52 ‘’ N - Lengte : 06°07’37 ‘’ E

Met de auto naar het station van Raeren: via de Bahnhofstraße/Langenbend (aangeduid met borden RAVeL Lijn 48–Vennbahn voor fietsers). Na 500 meters klimmen naar Langenbend, kom je aan het kruispunt met de Vennbahn, de parking en informatiepanelen met kaarten.  Je neemt de Vennbahn naar rechts (richting van het oude verdeelstation).

Toegang per trein: de start in Raeren kan je bereiken vanaf het station van Eupen. Dit is het dichts gelegen station op ongeveer 10 kilometers. De verbinding is goed aangeduid.

 

Aankomst:

Oude station van Monschau (D).

Lambert 72 coördinaten : X : 282147 m - Y : 141023 m

GPS coördinaten:  Breedte: 50°33’54 ‘’ N - Lengte :06°14’02 ‘’ E

Als je het centrum van Monschau (D) wil bereiken, volg dan de borden vanaf de Vennbahn. Je fietst gedurende 3 km op de hoofdweg (ofwel 1,5 km te voet op een aangenaam wegje dat wel steil naar beneden gaat). Zo bereik je het historische centrum van Monschau (Altstadt).             

 

Rustzones:

Over het gehele traject zijn er rustplaatsen en plaatsen om te schuilen, meestal in of aan oude treinstations zoals Roetgen.

 

Gidsen/kaarten:

  • RAVeL kaart van de provincie Luik, uitgegeven door de SPW. Deze kaart "Plus de RAVeL, plus de plaisir ", kan je gratis bestellen door hier te klikken.
  • Alle documentatie is te verkrijgen via de website van ATEB (https://www.ostbelgien.eu/nl). Er is ook een kaart 1/100.000 beschikbaar waarop de Vennbahn, de verbindingen met andere RAVeL's en de verbindingen met het Duitse fietsnetwerk ("Radweg") zijn aangeduid.

 

Fietsen in de buurt:

 

Variante: 

Als alternatief kan je ook met etappe 1 beginnen in de Duitse stad Aken, waar de Vennbahn start. Dat is op 17 kilometers van de grens. De lengte van etappe 1 wordt in dat geval 45 kilometers.

Vertrekpunt in Aken als je voor de variante opteert: zie Vennbahn.

Hoe kom je aan het startpunt van de variante? zie Vennbahn.

Je passeert via Aachen-Brand, Kornelimünster, Walheim et Schmithof. Na 17 kilometers in Duits grondgebied, kom je aan de Belgische grens en rijd je Wallonië binnen. De eerste etappe begint in Raeren, 2 kilometers verder.

Hoe bereik je het begin van de Vennbahn? Wanneer je vanuit het centrum van Aken komt, sla je voor de ingang van het station Rothe-Erde (onder de sporen), linksaf. Direct daarna ga je rechtsaf de Trierer Straße in. Je rijdt onder de spoorlijn en gaat direct linksaf. Zo kom je aan de Vennbahn.

Kaart van de stap
frisepicto