Vind mijn traject Vind mijn traject

De Angleur (Liège) à Hamoir(stap 1)

Sur le RAVeL de l'Ourthe

Familial
Familie
Lengte (in km)
39,5 km
 pmr

Deze etappe start in Luik, aan de voet van een van de vele bruggen. Zo fiets je de prachtige vallei van de Ourthe binnen, die de talrijke meanders van de rivier volgt. Langs dit bucolisch, plat en veilig parcours snuif je de frisse lucht op.  

Van aan de samenvloeiing met de Maas (Pont de Fétinne) tot aan het einde van de route bij Hamoir, leidt deze RAVeL je langs rotsachtige massieven (les Rochers-du-Bout-du-Monde, la Roche-aux-Faucons) of geologische curiosa (Tartines). Je komt ook enkele gezellige toeristische steden (Tilff en Esneux) of langs eeuwenoude bezienswaardigheden (La Gombe en Poulseur).

Deze RAVeL flirt de hele tijd met de overblijfselen van het voormalige Ourthe-kanaal, een project dat begin 19e eeuw van start ging. Het kanaal moest de Maas verbinden met de Rijn, via de oostelijke Ourthe, de Frayne, de Woltz, de Sûre en de Moezel.

Het zijn heel wat getuigen van menselijke activiteit van vroeger en nu, overblijfselen van het oude Ourthekanaal, sluizen, kunstwerken, architectonische, geologische en natuurlijke curiosa. Een heerlijke plek om weg te dromen of in een poëtische stemming te geraken. 

Details

De route: Deze etappe volgt de RAVeL van de Ourthe in eigen bedding.

Aard van de weg: glad, afwisselend asfalt en beton.

Hoogteverschillen: geen of verwaarloosbare helling           

Waarschuwingen
Praktische informatie

Vertrekpunt :

Quai du Condroz 27 -29, 4031 Angleur (Luik), op de linkeroever van de Ourthe. Dit bevindt zich tegenover de ingenieursschool HELMo Gramme, niet ver van de Pont de Fétinne, de Fragnée en het winkelcentrum Belle-Île.

 

Aankomst :

Rue du Pont à Hamoir.

Coordonnées Lambert 72 : X : 232939 m - Y : 124519 m.

Coordonnées GPS : Latitude : 50°25'31.51" N - Longitude : 5°32'09.66" E.

 

Hoe kom je bij etappe 2 ?

Voetgangers en mountainbikers volgen het voetpad langs de Ourthe.

Fietstoeristen volgen de verbindingsroute langs regionale wegen met druk en snel autoverkeer naar de 2e etappe in Bomal. Op dit parcours is niet aanbevolen voor gezinnen.

In Hamoir neem je de N831 richting Verlaine-sur-Ourthe en Durbuy. Als je Hamoir buiten rijdt, is er op de N831 een fietspad. Daarna verlaat je de N831 richting Verlaine-sur-Our-Ourthe. Volg de weg tot aan de Ourthe. Je komt bij de spoorwegbrug over de Ourthe. Iets verderop start het korte gedeelte van de RAVeL aan de linkeroever van de Ourthe, tussen het dorp Sy en het Provinciaal Domein van Palogne.

Bij dit domein steek je de Ourthe over via de loopbrug. Neem de kleine weg naar het kasteel van Logne. Aan het kasteel sla je rechtsaf de rue de Saint-Cerguestraat in. Zo kan je de N86 bereiken die je rechts volgt tot in Bomal. Hier ga je rechtsaf op de N806. Net na het oversteken van de brug van de Ourthe ga je linksaf een heuvel op. Zo kom je op de RAVeL aan de oever van de rivier, aan de start van de 2e etappe.

 

Rustzones:

er zijn heel wat rustzones langs de RAVeL van de Ourthe: in Tilff, Mery, Esneux en in het bijzonder in Esneux. Soms zijn er ook speeltuinen.

 

Gidsen/kaarten:

RAVeL kaart van de provincie Luik, uitgegeven door de SPW. Deze kaart, genaamd "Plus de RAVeL, plus de plaisir ", kan gratis besteld worden door hier te klikken.

Kaart van de stap
frisepicto